Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Yli 830 miljoonaa matkapuhelinta vuonna 2003

Maailmassa on yli 830 miljoonaa matkapuhelinliittymää vuoden 2003 loppuun mennessä, arvioi ruotsalainen matkapuhelinjätti LM Ericsson torstaina. Vuonna 1997 matkapuhelinliittymiä oli 207 miljoonaa, joista 112 miljoonaa oli digitaalisia (kuten GSM) ja lähes 95 miljoonaa analogisia (kuten NMT). Ericsson ennusti, että määrä nousee 220 miljoonaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Ericsson nosti vuoden 2001 lopun ennusteensa 605 miljoonaan aiemmin ennustetusta 590 miljoonasta. Länsi-Eurooppa ohittaa tänä vuonna Pohjois-Amerikan matkapuhelinliittymien määrässä. Vuonna 2002 Aasian ja Tyynenmeren alue ohittaa puolestaan Länsi-Euroopan.

Vuoden 2003 loppuun mennessä 60 prosentilla japanilaisista, yli 50 prosentilla pohjoisamerikkalaisista ja lähes 50 prosentilla länsieurooppalaisista on matkapuhelin. Koko maailman asukkaista alle 15 prosentilla on matkapuhelin vuoden 2003 loppuun mennessä, ennustaa Ericsson.

Tällä hetkellä väestöön nähden eniten matkapuhelinliittymiä on Suomessa, yli 2 miljoonaa. Lähes 40 prosentilla suomalaisista oli jo viime vuoden lokakuussa matkapuhelin. Telen liittymiä oli puolitoista miljoonaa ja Radiolinjan lähes puoli miljoonaa.


Gallup: Tshekit haluavat NATO-kansanäänestyksen

Enemmistö Tshekin tasavallan kansalaisista tukee ajatusta maan NATO-jäsenyydestä, mutta haluaisi asiasta päätettävän kansanäänestyksellä. Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan NATO-jäsenyyttä kannattavien määrä on kasvussa.

STEM-mielipidemittauslaitoksen tutkimuksessa 57 prosenttia vastaajista ilmoitti tukevansa Tshekin liittymistä NATO:on. 59 prosenttia haluaisi kuitenkin alistaa asian kansalaisten päätettäväksi.

Helmikuussa NATO:n kannattajia oli 55 prosenttia valtiollisen IVVM-instituutin mielipidemittauksessa. Vielä joulukuussa raportoidut kannatusprosentit olivat 43 ja 50. Tshekin kansanedustajat hyväksyivät helmikuussa päätöksen maan liittymisestä läntiseen puolustusliittoon NATO:on. Sopimuksen ratifioinnin on määrä tapahtua ensi kuun puoliväliin mennessä.


EU:n liikenneministerit ehdottivat tutkimusta verovapaudesta

EU:n liikenneministerit päättivät tiistaina pyytää komissiota tutkimaan, millaisia vaikutuksia suunnitellulla verovapaan myynnin lopettamisella EU:n alueella on. Ministerit tekivät päätöksensä Irlannin aloitteesta.

EU suunnittelee lakkauttavansa tupakkatuotteiden ja alkoholin verovapaan myynnin laiva- ja lentomatkoilla unionimaiden välillä. Myynnistä on määrä luopua 1. heinäkuuta 1999. Unionimaiden hallitukset menettävät verovapaan myynnin vuoksi runsaat 12,6 miljardia markkaa vuosittain puuttuvina verotuloina.

Verovapaan myynnin tukijat ovat toisaalta huomauttaneet, että myynnistä luopuminen merkitsisi noin 100 000 työpaikan menetystä ja kohonneita laiva- ja lentolippujen hintoja. Kansainvälisen verovapausliiton IDFC:n pääsihteeri David Zimmer toivotti tiistaina Irlannin esityksen tervetulleeksi. Hänen mukaansa se on selvä merkki siitä, että verovapaan myynnin lakkauttamissuunnitelmat ovat herättäneet laajaa huolta sen yhteiskunnallisista seurauksista.


Valta vaihtui Ranskan alueneuvostoissa

Ranskan vasemmisto sai alustavien tulosten mukaan 40 prosenttia äänistä sunnuntaisissa alueneuvostovaaleissa, ilmoitti sisäministeri Jean-Pierre Chevenement aikaisin maanantaiaamuna.

Keskustaoikeisto sai 34 prosenttia ja äärioikeistolainen kansallinen rintama tähän asti parhaan tuloksensa eli runsaat 15 prosenttia.

Valta vaihtuu useimmissa alueneuvostoissa. Hallituspuolueet eli sosialistit, kommunistit ja vihreät syrjäyttivät keskustaoikeiston 13 alueneuvostossa ja säilyttivät valtansa kahdessa. Kuusi vuotta sitten pidetyissä edellisvaaleissa gaullelainen RPR- ja keskustalainen UDF- saivat hallintaansa 20 maan 22 alueneuvostosta.


Italian hallitus erotti apulaisministerin mafiakytköksistä

Pääministeri Romano Prodin johtama hallitus päätti perjantaina erottaa apulaisministerin, joka kieltäytyi eroamasta, vaikka häntä epäiltiin kytköksistä mafiaan.

Hallitus päätti perjantaina yksimielisesti erottaa sisäministeriön apulaisministerin Angelo Giorgiannin. Giorgianni joutui arveluttavaan valoon sen jälkeen, kun hänen nimensä oli tullut esiin Italian parlamentin mafianvastaisen komission selvityksessä.

Messinassa Sisiliassa yleisenä syyttäjänä aiemmin työskennellyt Giorgianni liitettiin komission raportissa sisilialaisiin rakennuttajiin, joita puolestaan epäillään yhteyksistä mafiaan.

Giorgianni on kiistänyt kaikki syytökset panetteluna. Hän kieltäytyi aiemmin eroamasta virastaan, vaikka sekä pääministeri Prodi, sisäministeri Giorgio Napolitano että ulkoministeri Lamberto Dini, jonka suojatteihin Giorgianni kuului, sitä erikseen pyysivät.

Giorgiannin erottaminen on ensimmäinen järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä skandaali, joka on koetellut Prodin johtamaa, pian kaksi vuotta täyttävää hallitusta.

Koonnut: IA
19.3.1998


ULKOMAAT -SIVULLE