A. Nenäkäs

20.3.1998

Tuleeko asteroidi otsaan?

Toista kilometria laaja möhkäle meinaa tulla ohtaan, kerrottiin toissa viikolla! Asteroidi FX-11 rynnistää kohti poloista maapalloamme ja meinaa tömähtää maapallolle lokakuun 26. päivänä vuonna 2028 kello 20.30.

Tämä hirviö liitää meitä kohti 27 000 kilometrin tuntinopeudella ja kun se paukahtaa maahan, niin pöllähtää palloon 30 kilometrin läpimittainen kraateri ja vapautuu 320 000 megatonnia energia. Siinä samassa häviää neljännes maapallon väestöstä ja huuhtoo hyökyaalto kaikki rannikkokaupungit syvälle sisämaahan.

Todennäköisyys on yksi tuhannesta, että läsähtää tuo mötikkä päähän. Muussa tapauksessa se menee ohi.

Kansainvälinen tähtitieteellinen liitto on jo huolissaan. Nyt näyttää siltä, että sivuuttaa tuo kivi pallomme 42 000 kilometrin päästä, mutta virhemarginaali on 290 000 kilometriä. Osuuhan se kuukuna tänne, osuuhan!

Kun Tunguskaan tömähti vain 50 metrinen kuula, lakosi metsä yli 110 kilometrin säteeltä. Mutta tämä uusi uhka on huomattavasti isompi. Jos läjähtää tänne, vastaa paukaus kahta miljoonaa Hiroshiman atomipommia.

Kiireesti atomipommi vastaan tahi suihkumoottori asteroidin kylkeen ja ajetaan se muualle. Muuten ei hyvää seuraa: tulee maailmanloppu. Meillehän käy niin kuin dinosauruksille, jos Ilta-Sanomia on uskominen.

Kiireesti Internetiin apua etsimään. Mutta mitä ihmettä. NASA:n asiantuntijat sanovat, että huuhaata koko asteroidi. Ei kuulemma käväisekään lähempänä kuin 600 000 mailin päässä. Todennäköisyys, että möhkäle osuu maahan, on nolla. Näin väittää NASA:n suurasiantuntija Donald K. Yeman.

Tämän mukamas juuri löydetyn asteroidin kuvat löytyvät NASA:n arkistoista jo kahdeksan vuoden takaa, kun nämä muut taivaantutkijat ovat tienneet koko kuukunasta vain kuukauden ajan.

Taisinpa perustaa maailmanlopun uskonlahkon ihan turhaan.

A. NENÄKÄS
20.3.1998

Kirjoittaja on julkaisumme tähtitieteellinen asiantuntija, joka kateutta välttääkseen ei halua nimeään julkisuuteen.


KOLUMNIT -SIVULLE