Sähköpaimen

20.3.1998

Nykäsenkö?

Olipa kerran pieni poika, joka harrasti mäkihyppyä. Vuosien saatossa hänestä tuli lajissaan maailman paras. Mitään muuta hän ei osannut - eikä tunnu oppivankaan. Mutta olemmeko me hänelle jotakin velkaa?

Suomi on urheilusankareiden luvattu maa. Täällä kun hiihtää tai juoksee muita sutjakkaammin niin saa kotikunnassaan pr-johtajan viran, omakotitalotontin, metsämaata tai mitä kukakin nyt tarvitsee.

Useimpien suomalaisten urheilusankareiden elämä soljuu suht´ normaalia latua urheilu-uran jälkeen. Mennään duuniin, saadaan pientä palkkaa ja pomo haukkuu kuin meitä muitakin kuolevaisia. Ja mitalit jäävät pölyttymään kirjahyllyyn.

Se yksi pieni mäkihyppääjäpoika on tuonut niin Paimenelle kuin teille muillekin melkoisesti ilonhetkiä takavuosina. Olemme saaneet olla ylpeitä MEISTÄ suomalaisista. Nyt tuon pojan elämä on likimain umpikujassa.

Olemmeko me hänelle velkaa jotakin? Pitäisikö meidän, yhteisistä verovaroistamme, hyvittää hänelle noita takavuosien ilonhetkiä?

Paimen näkee asian niin, että jos ihmisen on pakko elättää itsensä lastentekovehkeitään esittelemällä, kerran kuukaudessa kihlautumalla ja/tai pornofilmitähteydestä unelmoimalla ovat asiat retuperällä. Mäkihyppääjäpoika tarvitsee apua.

Jos rahaa riittää Horneteihin 20 miljardia, helikoptereihinkin puolenkymmentä ja ties mihin muuhun hömppälömppään miljardi toisensa jälkeen, niin saisi sitä riittää muutama satatonnia yhden onnettoman ihmisen pysyvään julkiseen elatusapuun. Vaikkapa vain kymppitonni kuussa puhtaana käteen - sillä ehdolla, ettei enää näyttele muniaan julkisesti.

Mäkihyppääjäpoika itse ei tule saamaan asioitaan kuntoon. Siksi hänelle on turha antaa mitään kertakorvausta - jatkuva avustus on turvallisempi vaihtoehto. Jos hänellä on miljoona taskussaan, niin huomenna se on jonkun “hyvän kaverin” taskussa.

Paimenen muistin mukaan sosialistin ja kommunistin ero on siinä, että kun kerran tasan jaettu omaisuus on sosialistilla hyvässä tallessa ja kommunistilla törsättynä maailman turhuuksiin... niin homma tasataan uudelleen.


KOLUMNIT -SIVULLE