BACK
Talous

Suomi sai tavoitteitaan läpi rakennerahastouudistuksessa

Agenda 2000:een sisältyvä EU:n rakennerahastouudistus luo lisää mahdollisuuksia hyville yrityshankkeille. Suomella voi saada nykyistä enemmän rakennetukia, jos rahastoesitys etenee nyt esitellyssä muodossaan.

Agenda 2000: Suomi saa rakennetukea, maatalous kärsii

Suomi on yksi EU:n rakennetuen voittajista, mutta kuuluu maatalousuudistuksen häviäjien joukkoon. Tähän lopputulemaan tulivat useat suomalaiset tarkkailijat keskiviikkona Brysselissä, kun EU:n komissio julkaisi muutosesityksensä Agenda 2000-pakettiin.

Pankit: Euro kiristää kilpailua asiakkaan hyödyksi

Pankit uskovat vakaasti siihen, että asiakkaat hyötyvät euron tulosta. Yhteinen valuutta monipuolistaa pankkien palvelutarjontaa ja helpottaa asiakkaan tekemiä vertailuja.

Kilpailu lisää paineita palkansaajien verotuksen yhdenmukaistamiseen EU-maissa

Teollisuuden ja palvelualojen kilpailu ammattitaitoisista ekonomeista, diplomi-insinööreistä, lääkäreistä ja muista erityisosaajista lisää EU-maiden paineita yhdenmukaista palkkatulojen verotusta.

Tietoyhteiskunnan rakentaminen maksaa miljardeja

Suomessa on meneillään noin 450 tietoyhteiskunnan kehittämiseen liittyvää hanketta. Niiden vuosittaiset kustannukset nousevat noin miljardiin markkaan, arvioi IDC Finlandin toimitusjohtaja Reijo Lilius tuoreessa selvityksessään.

OPEC:lle hintapudotuksesta mittavia tappioita

Mittavaksi paisunut raakaöljyn ylitarjonta aiheuttaa huomattavia tappioita öljyntuottajamaiden järjestön OPEC:n jäsenmaille.

Pörssiyhtiöt jakavat ennätysosingot

Suomalaiset pörssiyhtiöt maksavat viime vuodelta ennätysosingot, lähes 11 miljardia markkaa. Osingoista miltei puolet menee ulkomaille.

Huoltoasemalle tai vähittäiskauppaan sähkön ostoon

Sähkökauppa muuttuu radikaalisti. Suomalainen voi piakkoin ostaa sähköä huoltoasemalta tai kaupan tiskiltä. Öljy-yhtiöt ja kaupan keskusliikkeet selvittävät kiivaasti sähkökaupan aloittamisen hyötyjä ja haittoja. Hanke on vireillä muun muassa Shellissä, Nesteessä, Keskossa ja Tradekassa.

Suomen hintataso edelleen manner-Eurooppaa korkeampi

Suomen henkeä kohti laskettu bruttokansantuote nousi OECD:n tuoreiden tilastojen mukaan viime vuonna kansantalouksien hintaeroista puhdistettuna suuremmaksi kuin Ruotsin henkeä kohti laskettu bruttokansantuote.

Viikon EMU-uutiset

Kahden kuukauden ylimenoaika riittää euroon siirtymisessä. EMU etenee myös Ruotsissa ja Britanniassa. Waigel: Britanniakin EMU:un neljän vuoden sisällä. Niinistö toivoi Ruotsin tuloa mukaan EMU:un. Eurosta tulossa yrityksille lisälasku. Pankkiyhdistys: Euriborista toimiva viitekorko.

Osakkaan ja yhtiömiehen verottomat päivärahat

Viikon verovinkki

Viikon varrelta - taloutta lyhyesti

Liikanen lupasi budjettikurin jatkuvan EU:ssa. Etla piti kasvuennusteensa tälle vuodelle ennallaan. Ulkomaankaupan kasvu jatkui tammikuussa. Japanin keskuspankin pääjohtaja erosi. Teollisuustuotanto kasvoi tammikuussa 8 prosenttia. Inflaatio sama neljä kuukautta.