Ahmavaara vaati Ahoa täsmentämään väitettään

Aho: Työreformin vastustajat syyllistyvät vääristelyyn



Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mielestä puolueen ajaman työreformin vastustajat eivät ole tutustuneet esitykseen tai vääristelevät tahallaan keskustan sanomaa. SAK:n Pekka Ahmavaara vaati Ahoa täsmentämään väitettään.


Aho vastasi SAK:n johdon esittämään arvosteluun lauantaina keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Kouvolassa.

Aho huomautti, että keskustaan on viime päivinä yritetty iskeä lamahysterian lietsojan ja palkansaajan perivihollisen poltinmerkkiä. Hänen mukaansa keskusta ei julista sotaa SAK:ta tai järjestäytynyttä ammattiyhdistysliikettä vastaan, vaan työttömyyttä ja sen seurauksia vastaan.

Aho on havainnut työreformikeskustelussa kaksi väärinkäsitystä. Paikallinen sopiminen ei ole tarkoitettu syrjäyttämään valtakunnallisia työehtosopimuksia vaan täydentämään niitä.

Lisäksi paikallisen tason sopija on keskustan mallissa ammatillisesti järjestäytynyt työyhteisö eli useimmiten luottamushenkilö.

Matalapalkka-aloille lisää työpaikkoja

Työreformi tähtää Ahon mukaan siihen, että verotus, sosiaaliturvan rahoitus ja työelämän pelisäännöt viritetään siten, että työn tekeminen ja työn antaminen kannattaa nykyistä paremmin.

- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että syntyy lisää matalapalkka-alojen työtä. Se kuulostaa kenties kovalta "pitsanpaistajayhteiskunnalta", kuten työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP) sitä nimitti, Aho sanoi.

Hän kehotti kuitenkin muistamaan, ettei nyt luoda vaihtoehtoa huipputeknologian osaajille vaan yli puolen miljoonan työttömän armeijalle.

Aho lupasi lähettää välittömästi keskustan työreformipaperit kaikille SAK:n ja muiden työmarkkinajärjestöjen johtaville luottamushenkilöille, jotta kaikki voisivat tästedes puhua samasta asiasta.

- Olemme samaa mieltä SAK:n kanssa siitä, että avain ongelmien ratkaisemiseen on työssä olevien määrän kasvattaminen. Tekemätöntä työtä riittää, se on vain saatava kannattavaksi. Toisin kuin maan hallitus ja työmarkkinajohtajat, me emme usko sen onnistuvan pelkällä talouskasvulla, Aho huomautti.

Sovinnollisesti puhunut Aho ilmoitti olevansa valmis "kulkemaan pitkien ja lyhyiden siltojen yli", jotta asiallinen keskustelu saadaan aikaan.

Hän sanoi olevansa samaa mieltä SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (SDP) kanssa siitä, ettei vuosikymmenen alun lamasta olisi selvitty ilman silloisen hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen yhteistyötä.

- Nyt ovat edessä uudet haasteet, joissa tarvitaan samaa rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta kuin laman voittamisessa, Aho vakuutti.

Vääriä tulkintoja

Tiedotustilaisuudessa Aho arvioi Ihalaisen tulkinneen täysin väärin työreformin vaikutukset. Millään mielikuvituksella ei saa hänen mukaansa syntymään käsitystä, että valtakunnallinen sopimusjärjestelmä romutettaisiin tai työntekijä joutuisi yksin neuvottelemaan asioistaan.

Hän muistutti, että oikeus paikalliseen sopimiseen on vain yksi pieni osa työreformia. Ahon mukaan se on kuitenkin saanut hämmästyttävän suuren huomion.

Aho ja varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen olivat tutkineet tarkkaan SAK:n valtuustossa käytettyjä puheenvuoroja. Useiden tulkittiin olevan lähtöisin samasta pajasta, koska niistä löytyivät tiettyyn SAK:n lobbaustyötä tekevään henkilöön viittaavat nimikirjaimet.

Puoluevaltuuskunnan keskustelussa tarjottiin enimmäkseen sovinnon kättä ay-liikkeelle. Muutamassa puheenvuorossa kuitenkin epäiltiin, että SAK on lähtenyt SDP:n vaalivankkureiden vetäjäksi.

Puoluehallituksen työvaliokunnan jäsen Riitta Antinmäki-Vesterinen puhui yrittäjien ja työntekijöiden tiimityöstä. Hän arvioi, ettei kapulakielellä markkinoitu työreformi sytytä ketään.

Antinmäki-Vesterinen ihmetteli, miksei reformia koskeneessa keskustan tiedotustilaisuudessa ollut ketään yrittäjää tai ay-toiminnan asiantuntijaa. Itse työreformia ei juurikaan arvosteltu.

Varsinais-Suomen Mika Munkki näki hankkeen esillä pidossa sen vaaran, että keskusta häviää vaalit. Kentällä joudutaan selittämään ja olemaan puolustuskannalla.

SAK-lainen toimitsija, Pohjois-Pohjanmaan Harri Häkkinen esitti paperiin muutoksia, jotka koskivat mm. paikallisen sopimisen ulottamista kaikkiin yrityksiin.

Kuopion piiriä edustavan Lauri Tirkkosen mielestä SAK haluaa pitää sopimusasiat "Helsingin bunkkereissa", joissa ei tunneta paikallisia oloja.

Ahmavaara vaati Ahoa täsmentämään väitettään

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n johtaja Pekka Ahmavaara vaatii keskustan puheenjohtajaa Esko Ahoa täsmentämään väitettään, jonka mukaan SAK olisi valehdellut kertoessaan keskustan työreformin vaikutuksista palkansaajille.

Ahmavaara antoi lauantaina julkisuuteen kannanoton, jonka mukaan SAK on tutustunut huolellisesti ja tarkasti keskustan työreformikaavailuihin.
- Puheenjohtaja Aho onkin velvollinen täsmentämään puheitaan ja kertomaan, missä asiassa SAK on valehdellut, Ahmavaara totesi.

SAK:n valtuusto hyväksyi lauantaina Nurmijärvellä päätöslausuman, jonka mukaan keskustan työreformi romuttaisi työehtosopimukset ja niiden yleissitovuuden.

- Työntekijä joutuisi yksin neuvottelemaan työehdot työnantajan kanssa ja jokaiselta työntekijältä voitaisiin vaatia työ- tai virkaehtosopimuksen alittamista. Tästä seuraisi paluu isännänvaltaan ja torppariaikaan.

Heikommat jäisivät jalkoihin, päätöslausumassa sanotaan.

SAK edellyttää, että työlainsäädännön muutokset valmistellaan tasapuolisesti kolmikantamenettelyä noudattaen.

SAK ei edelleenkään hyväksy myöskään hallituksen esitystä työsopimuslain muuttamisesta niin, että järjestäytymättömät pienyritykset voisivat käyttää hyväkseen työehtosopimuksissa sovittuja joustoja lain määräyksistä.

- Työnantajien joustovaatimuksissa on tultu äärirajoille. Nyt on palkattava uusia työntekijöitä turvallisiin, pysyviin työsuhteisiin. Työnantajat on velvoitettava investoimaan työsuojeluun, henkilöstön osaamiseen ja jaksamiseen, SAK vaatii.

Päätöslausuman mukaan eduskuntavaalit ratkaisevat, onko edessä etuoikeuksien antaminen, ristiriidat ja hajaannus vai tasa-arvon, sopimisen ja yhteistoiminnan tie. SAK:n valtuusto vetoaa äänioikeuden käyttämisen puolesta, mutta ei nimeä suosikkipuolueitaan.

STT-IA
22.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE