APEC:n johtajat vannoivat elvytyksen nimiin



Tyynenmeren alueen maiden yhteistyöjärjestön APEC:n johtajat lupasivat keskiviikkona pyrkiä elvyttämään Aasian talouskriisistä kärsiviä maita.


Johtajat ilmoittivat huippukokouksensa päätteeksi yhteisestä kasvustrategiasta, jonka on määrä johtaa kriisimaiden kestävään taloudelliseen elpymiseen.

APEC:n johtajat antoivat lupauksensa kaksipäiväisen huippukokouksen päätösjulkilausumassa. Sen esitteli kokouksen isäntämaan Malesian pääministeri Mahathir Mohamad, joka on viime aikoina ollut poliittisesti ahtaalla entistä varapääministeriä Anwar Ibrahimia vastaan käydyn oikeusjutun vuoksi.

APEC pyrkii julkilausuman mukaan palauttamaan pääomavirrat kriisimaihin, rajoittamaan rahoituskriisin leviämistä uusille alueille, ehkäisemään maailmanlaajuisen laman ja vahvistamaan kriisimaiden sosiaalista turvaverkkoa.

APEC aikoo perustaa erityisen kriisiryhmän "järkevän sääntelyjärjestelmän" luomiseksi. Järjestö peräänkuulutti myös puolueetonta tutkimusta luottoluokituslaitosten toiminnasta.

Jiang vaati vastuuntuntoa

Kiinan presidentti Jiang Zemin vaati rikkailta mailta vastuuntuntoa Aasian kriisin selvittämiseksi. Jiangin mukaan vauraammat taloudet eivät saisi turvautua protektionistisiin keinoihin itseään suojellakseen.

Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore aiheutti aiemmin kohua kokouksessa asettumalla puolustamaan poliittisia uudistuksia Malesiaan vaativia ryhmiä. Monet ryhmät ovat vaatineet mm. Mahathirin eroa sen jälkeen kun varapääministeri Anwar erotettiin virastaan syyskuussa.

Keskiviikkona Mahathir ja Gore kuitenkin kättelivät pitkään. Mahathir sanoi, "ettei heillä hänen tietääkseen ole erimielisyyksiä Goren kanssa".

Tarkkailijat eivät innostuneet

Rahamarkkina-asiantuntijat eivät olleet kovin innoissaan kokouksen tuloksesta. Monien mielestä kaikki nyt sanottu on jo kuultu APEC:n johtajien suusta aiemmin.

- Suuria yllätyksiä ei kuultu. Ratkaisevaa on lopulta se, johtavatko nämä puheet tarkkailun ja sääntelyn tehostamisesta mihinkään, sanoi muuan Lontoossa toimiva analyytikko.

Tarkkailijat kiinnittivät huomionsa siihen, että jotkut julkilausuman kohdat olivat selvästi ristiriidassa etenkin isäntämaassa Malesiassa vallitsevan tilanteen kanssa.

Lausumassa vaaditaan esimerkiksi pääomavirtojen vahvistamista ja vapauttamista, kun taas Malesiassa pääomien liikkeitä ryhdyttiin rajoittamaan syyskuussa.

Järjestelyt pettivät

Viime silauksen laimeaksi jääneelle kokoukselle antoi viestintäjärjestelmän pettäminen juuri kokouksen päättyessä. Katkos äänensiirrossa johti siihen, että noin 1 500 toimittajaa ja televisionkatsojat ympäri Malesiaa joutuivat lukemaan huulilta, kun pääministeri Mahathir luki televisiossa julkilausumaa.

Kokous oli päätöspäiväksi siirretty Kuala Lumpurista läheiselle "huipputekniikkavyöhykkeelle" Cyberjayaan, jota Malesia on markkinoinut omana Piilaaksonaan.

Tilanpuutteen ja turvallisuuden vuoksi alueelle päästettiin vain 150 toimittajaa kokousta seuraamaan saapuneista 1 700:sta.

STT-IA
20.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE