Lipponen ei hyväksy EKP:n painostamista



Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) torjuu pyrkimykset vaikuttaa Euroopan Keskuspankin politiikkaan EU-maiden hallitusten suunnalta.


- Kun EKP on vasta muodostamassa politiikkaansa ja toimintatapojaan ei sitä pidä kollektiivisesti painostaa ministerineuvoston puolelta, Lipponen sanoi virastopäällikköpäivillä torstaina.

Lipponen sanoi, että on täysin hyväksyttävää, että yksittäisten maiden pääministerit lausuvat mielipiteensä rahapolitiikasta, mutta kollektiivista esiintymistä ei pitäisi tehdä.

Keskuspankilta voi kuitenkin odottaa avoimuutta ja valmiutta keskusteluun, Lipponen sanoi.

Suomi ei ole näin ollen yhtymässä julkilausumaan politiikasta talous- ja rahaliitto EMU:ssa, jota suunnitellaan annettavaksi sunnuntaina sosialististen valtiovarainministereiden kokouksessa Brysselissä.

Julkilausuman luonnoksessa vaaditaan lehtitietojen mukaan talouspolitiikan koordinointia sekä verotuksen yhteensovittamista, mutta kehotetaan myös EKP:tä ottamaan työllisyysnäkökohdat huomioon politiikassaan.

Sen valmistelu alkoi keväällä Britannian puheenjohtajakaudella. Luonnoksen sukuisia ajatuksia ovat esittäneet myös Saksan uusi valtiovarainministeri Oskar Lafontaine.

Allekirjoittajiksi ovat menossa ne EMU-maat, joilla on sosialistinen valtiovarainministeri. Suomen toinen valtiovarainministeri Jouko Skinnari (SDP) ei osallistu kokoukseen.

Vaaleista ei tule ongelmaa

Puheenjohtajakauden tehtävistä puhunut Lipponen piti tulossa olevaa kautta haastavana, mutta vakuutti, ettei ensi kevään vaaleista muodostu ongelmaa.

Suomen tapa hoitaa päätöksentekoa EU-asioissa, jossa myös oppositio pääsee eduskunnan suuren valiokunnan kautta vaikuttamaan ja seuraamaan asioita, Lipponen luonnehti hyvin toimivaksi.
- Oppositio on meillä perusteellisesti valmistautunut ottamaan vastuun, paremmin kuin monissa muissa jäsenmaissa, Lipponen sanoi.

Lipponen piti erittäin myönteisenä sitä, että Saksan uusi liittokansleri Gerhard Schröder on luvannut pyrkiä Saksan kaudella ensi vuoden alussa ratkaisuihin Agenda 2000 -paketin maatalous- ja rakennetukiosista.

Toistaiseksi näkymät ovat hyvät, komissio on analysoinut Suomen maatalouden ongelmat, ja Itä-Suomi näyttää mahtuvan ykköstuen piiriin.
- Mutta ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, Lipponen sanoi, muistuttaen ettei päätöksiä ole vielä tehty.

Rahoituskehyksiä koskevien ratkaisujen Lipponen odotti siirtyvän Suomen kaudella viimeisteltäviksi.

STT-IA
20.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE