20.11.1998



Kokoomus 80 vuotta - KNL 70 vuotta

Kokoomuksen Nuorten Liitto täytti 70-vuotta kuluvan kuun alussa. Se on siis toiminut lähes koko itsenäisyytemme ajan. KNL on nähnyt suuren laman 20-30-lukujentaitteessa, 30-luvun äärioikeistolaistumisen hullut vuodet.

Se on kokenut sodan ja vaaran vuodet, 50-luvun hurjan nousun ja yleislakon. Se muistaa Prahan kevään ja koki nahoissaan Suomen opiskelijoiden radikalisoitumisen.

KNL näki myös kylmän sodan varustelukierteen ja ETYK:n, joukkomuuton Ruotsiin ja Finnvalcon, Puolan solidaarisuuden nousun ja USA:n tähtien sodan, rauhanliikkeen ja vihreän liikkeen nousun ja uhon, ja lopulta se on vienyt Suomen EU:n jäseneksi. Paljon on nuori ehtinyt.

Saavutuksia, joita Kokoomuksen Nuorten Liitto on saanut aikaiseksi, on paljon. Se on ollut valvomassa porvarillisen Suomen etuja vaaran vuosina jopa niin, että Suojelupoliisin edeltäjä Valpo kävi seuraamassa tilaisuuksiamme.

Kokoomusnuoret olivat keskeisinä tekijöinä puolueen uudistuessa arvokonservatiivisesta puolueesta nykyaikaiseksi yhteiskunnan kehittämiseen aktiivisesti osallistuvaksi puolueeksi.

KNL oli mukana torppaamassa vasemmiston vyöryä yhteiskunnassa kouluneuvostoissa, Teiniliitossa ja ylioppilaskunnissa ja se vaikutti myös siihen, että yhteiskunta muuttui kekkoslovakiasta aidoksi parlamentaariseksi demokratiaksi.

Suomen nopea siirtyminen Euroopan unionin jäseneksi ja siten täysivaltaiseksi länsieurooppalaisen yhteistyöpiirin jäseneksi kävi myös voimakkaasti kokoomusnuorten viitoittamaa tietä. KNL oli jo 70-luvun alussa ajamassa EEC-vapaakauppasopimusta ja jatkoi samalla linjalla EFTA:n ja ETA:n täysjäsenyyden, Euroopan neuvoston jäsenyyden ja viimein EU-jäsenyyden suhteen.

Aatteellisesti KNL on ollut aina Kokoomuksen kärkijoukkoa. Sen sisällä on käyty voimakasta aatteellista keskustelua ja Kokoomusnuorten piirissä on esiintynyt monenlaisia porvarillisia aatteita. Usein on ollut niin, että eri aatteet ovat käyneet tiukkaakin kilpaa keskenään.

Aika ajoin on kokoomusnuorissa yritetty puristaa kaikkia samaan aatteelliseen viiteryhmään, mutta se on aina koitunut huonoksi ratkaisuksi. Tosi asia on se, että KNL on nimensä mukaisesti kokoelma erilaisia aatteita ja aatteellisia toimijoita. Yhdenmukaistaminen on porvarikentälle vierasta.

Samoin KNL:lle vierasta on myös se, että kaiken politiikan tekemisen pitää tapahtua aatteen kaapuun kiedottuna. Politiikassa toimivat ja eteenpäin päässeet perustavat aina toimensa johonkin aatteeseen ja arvomaailmaan, vaikkeivat Jeesustelisi joka asian perusteena jotain aatteellista ja monisanaista.

On lähinnä naivia luulla, että paljon aatteellista höpinää suoltavat tekisivät muita aatteellisempia tai parempia päätöksiä. Nimen omaan turha tekoälyllinen keskustelu on ollut omiaan viemään poliittisilta järjestöiltä jäseniä, sillä nykyihminen ei mene paljon puheen ansaan. Hän erottaa, mikä on oleellista ja mikä ei. Keskeistä on se, onko politiikan sisältö älykästä ja kestävää, ei se, kuinka paljon sen sanotaan olevan aatteellista.

Kansainvälisillä kentillä kokoomusnuoret ovat olleet aktiivisia ja saaneet paljon aikaan. KNL oli perustamassa 60-luvulla eurooppalaista porvarinuorten kattojärjestöä DEMYC:iä ja myös uutta, myös kristillisdemokraatit käsittävää YEPP:iä. Pohjoismaisessa yhteistyöjärjestössä NUU:ssa KNL on tällä hetkellä vetovastuussa.

Kansainvälisen yhteistyön merkitystä ei pidä vähätellä. Suomen kansainvälisen aseman muovautumisessa on ollut paljon merkitystä sillä, että päättäjämme tuntevat nuoresta asti muiden maiden päättäjiä. KNL saa veljesjärjestöiltä paljon tietoa heidän tavoistaan ajatella ja toimia.

Sosialismin romahdettua entisissä kommunistimaissa syntyneiden poliittisten liikkeiden edustajien kanssa keskustelemalla oppii näkemään eurooppalaista poliittista karttaa paremmin. Lyhyellä tähtäimellä KNL saa hyötyä muun muassa vaali- ja seminaari-ideoina.

Kokoomuksen Nuorten Liitolle on yleensä ollut tyypillistä se, että se ei emmi sanoa asioita, jotka saattavat olla puolueelle hankalia tai suomalaisessa keskustelussa tabuja.

Se ei arkaillut NATO-kysymyksessä, EU-jäsenyydessä, Kokoomuksen tilan kartoittamisessa 90-luvun alussa, eikä esimerkiksi ihmisoikeuksien korostamisessa. Joskus kritiikkimme terä on ollut terävämpi, joskus tylsempi. Hankalia tilanteita on syntynyt, kun Kokoomuksen Nuorten Liitto on ollut liian sidoksissa puoluejohtoon.

Kritiikkiä ei kuitenkaan ole järkevää esittää vain siksi, että pääsee julkisuuteen tai on kriittinen puolueelle. Nykyiseen mediaympäristöön kuuluu se, että politiikka henkilöityy ja hallituksen ulkopuolelta pääsee esille vain negatiivisilla uutisilla.

Monille onkin tullut houkutukseksi hyppiä isommille varpaille vain hyppimisen takia. Älykäs politiikka perustuu siihen että on jotain rakentavaa sanottavaa, joko kriittistä tai vähemmän kriittistä. Äänen voimakkuus ja paljot voimasanat eivät tee asiasta tärkeää, vaan sisältö.

Tänäkin vuonna Kokoomuksen Nuorten Liitto on saanut paljon aikaan. Työläimpiä prosesseja ovat olleet sääntöuudistus, joka hoidettiin tällä kertaa mahdollisimman huolellisesti. Tämän lisäksi KNL on kouluttanut jäsenistöään erityisesti tulevaa vaalisumaa varten.

Poliittisella puolella KNL on näkynyt muun muassa valtion velan vähentämisen, kirkon yhteisövero-oikeuden poistamisen, ihmisoikeuksien ja rasismin vastustamisen puolesta. KNL on valmistellut vaaliohjelman ja moittinut puolueen kansainvälisten asioiden hoitoa. Kansainvälisten asioiden tiedonkulkuongelmat ovat kirjelmämme jälkeen selvästi parantuneet.

Kaiken taustalla näkyy koko ajan se, että edessä on varsinainen vaikuttamisputki: Kahden seuraavan vuoden aikana Suomessa järjestetään eduskunta-, euro-, presidentin- ja kunnallisvaalit ja Kokoomuksella on puoluekokous ensi kesänä.

Kokoomuksen Nuorten Liitto on hyvässä vedossa. Sen teot ovat mittavat ja mahdollisuudet valtavat. Sen tekemä nuorisotyö on yhteiskunnan ja etenkin Kokoomuksen kannalta korvaamatonta. Historia osoittaa, ettei Kokoomus eläisi ilman kokoomusnuoria.

KALLE EURO


KOLUMNIT -SIVULLE