Suomalaiset haluavat EU:lta turvaa



Suomalaiset toivovat tehokkaampia toimia kansainvälisen rikollisuuden torjumiseksi Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana. Tämä nousi suosituimmaksi tavoitteeksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n tiistaina julkistamassa mielipidemittauksessa.


Selkeä enemmistö toivoi myös Suomen tunnettuuden lisäämistä muissa jäsenmaissa, Suomen maatalouden elinkelpoisuuden turvaamista ja viennin edistämistä. Myös avoimuuden edistäminen EU:n toiminnassa sai suurta kannatusta.

Mittauksen mukaan suomalaiset ovat sen sijaan penseitä EU:n laajentumiselle. EU:n laajentumista ja erityisesti Viron pääsyä unionin jäseneksi piti erittäin tai melko tärkeänä tavoitteena vajaa neljännes vastaajista.

Kuusi kymmenestä vastaajasta käyttäisi EU:n rahoja mieluummin Suomen syrjäseutujen kuin hakijamaiden tukemiseen. Natura-ohjelmasta käyty kiista näkyi myös vastauksissa; 59 prosenttia katsoi, että ohjelma loukkaa suomalaisten maanomistajien oikeuksia liiaksi.

Karjalaa ei kaivata

EU:n kehitteillä olevan pohjoisen ulottuvuuden tavoitteiksi vastaajat kannattivat ennen muuta Itämeren puhdistamista, Suomen itä- ja pohjoisosien elinmahdollisuuksien turvaamista sekä alueen ydinvoimaloiden turvallisuuden lisäämistä.

Myös energian saannin järjestäminen pohjoisilta merialueilta sai paljon kannatusta. Venäjän mafian vaikutusvallan vähentämistä kannatti 71 prosenttia.

Karjalan palauttamista kannatti vain 18 prosenttia. Kaksi kolmannesta vastaajista katsoi, ettei se ole tärkeä tavoite. Myös Venäjän EU-jäsenyyden ja työvoiman vapaan liikkuvuuden edistäminen jäivät vähäiselle kannatukselle.

Keskuspankin itsenäisyyttä ei tueta

Tutkimuksessa kysyttiin myös mielipidettä EMU-päätöksestä. Sitä piti oikeana 42 prosenttia, vääränä 30 prosenttia.

Yli puolet, 57 prosenttia, odotti eurosiirtymän aiheuttavan suuria käytännön ongelmia. 53 prosenttia arvioi Suomen ottaneen suuren riskin lähtiessään talous- ja rahaliittoon mukaan.

Euroalueen itsenäinen keskuspankki, EKP, ei nauti juuri ollenkaan luottamusta vastaajien keskuudessa. Lähes yhdeksän vastaajaa kymmenestä katsoi, että EU-maiden hallitusten pitäisi voida vaikuttaa Euroopan keskuspankin politiikkaan.

EU:n päätöksentekotapoja vastaajat pitivät monimutkaisina ja vaikeaselkoisina. Suuri enemmistö (85 prosenttia) katsoi, että päätöksiä tehdään liiaksi suurten jäsenvaltioiden ehdoilla.

Miehet EU-myönteisempiä

EU-jäsenyyden kannatuksessa ei ole tapahtunut kovin suuria muutoksia. 43 prosenttia suhtautuu myönteisesti, 30 prosenttia neutraalisti ja 25 prosenttia kielteisesti EU-jäsenyyteen.

Myönteisten osuus on noussut hieman kahden viime vuoden aikana. Kielteisimpiä ovat maanviljelijät, keskustan ja vasemmistoliiton kannattajat. Akateemisesti koulutetut, kokoomuksen, SDP:n ja RKP:n kannattajat sekä nuoret ovat myönteisimpiä.

Miehistä EU-myönteisiä on 49 prosenttia, naisista vain 38. Yli puolet (52 prosenttia) ilmoitti, että ehdokkaan EU-kanta vaikuttaa vahvasti siihen, ketä he aikovat äänestää ensi kevään eduskuntavaaleissa.

EU-vastustajat olivat tässä suhteessa tiukimpia; 68 prosenttia pitää EU-mielipiteitä tärkeänä tekijänä.

EU:ta koskevan tiedon saantiin vastaajat olivat kohtuullisen tyytyväisiä, ja tyytyväisten (44 prosenttia) määrä ylitti tässä mittauksessa ensimmäistä kertaa tyytymättömien osuuden (35 prosenttia).

NATO tulee

Kuten Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tutkimuksessa maanantaina todettiin, myös EVA:n mittauksen mukaan suomalaiset näkevät sotilaallisen liittoutumisen todennäköisenä.

57 prosenttia vastaajista oli samaa mieltä väitteestä, että "EU:n jäsenenä maamme liittyy ennen pitkää myös jonkin sotilasliiton (NATO, WEU) jäseneksi".

Lisäehdolla, että myös Ruotsi ja Baltia liittyvät NATO:on, kannatti Suomen NATO-jäsenyyttä 41 prosenttia, 31 prosenttia vastusti.

Mittauksen teki EVA:n tilauksesta Yhdyskuntatutkimus kirjallisena kyselynä, johon vastasi syys-marraskuun aikana 1 245 vastaajaa. Kyselylomakkeita postitettiin yhteensä 3 000. EVA on tehnyt EU-aiheisia tutkimuksiaan vuodesta 1992. Tiistaina julkaistu on laatuaan kymmenes.

STT-IA
20.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE