Grafiikkaa netistä



Grafiikalla saa toteutettua tehostekeinoja niin kotisivuilleen kuin tekstidokumentteihinkin. Kotisivuilleen voi liittää myös liikkuvaa kuvaa, eli animoituja gif-kuvia. Niitä voi tehdä joko itse tai käyttää Internetin lukuisia kuvakirjastosivustoja apunaan.


Ennen kuin kuvia alkaa kotisivuille laittamaan kannattaa lukea, mitä Jouni Viinikka neuvoo Kuvat WWW-sivuilla -ohjeessaan. Ohjeessa kerrotaan esimerkiksi kuinka kuvakirjastosivujen kuvia voi tallentaa itselleen. Ohjeissa mainitun Paint Shop Pro -grafiikkaohjelman 30 päivän kokeiluversion voi imuroida esimerkiksi tästä. Paketin koko on 7.3 Mt (Win95/98).

Omille kotisivulleen haluamansa taustakuvan voi kuvakirjastojen lisäksi luoda myös itse. Kuvan täytyy olla "jatkuva" eli kuvaa vierekkäin kopioitaessa rajoja ei saa olla. Tämä tekee kuvan suunittelusta vaikeaa, mutta onneksi avuksi tulee Reptile (1,7 Mt, Win95/98), joka on taustakuvan suunitteluun erittäin sopiva ohjelma. Ohjelman avulla voi luoda liukuvärityyppisiä taustakuvia. Ohjelmassa on myös animaatiomahdollisuus.

Ohjelmaan tutustuminen vie jonkin aikaa, jotta kaikki ominaisuudet selviävät ja ohjelmasta löytyy myös pieni käyttöä varsinaisesti haittaamaton bugi välilehtien selaamisessa, mutta kaiken tämän korvaa se, että ohjelma on täysin ilmainen. Ainoa mitä vaaditaan, on käyttöönotettaessa täytettävä rekiströintilomake, joka automaattisesti lähettää tiedot valmistajalle, mistä saman tien tulee rekiströintiavaimet emailina.

Täysin ilmaista

Täysin ilmaisia grafiikkaohjelmiakin on myös Internetissä tarjolla. ImagoWeb (720 kt, Win95/98) on kuvien käsittelyyn tarkoittu ohjelma, joka ei sisällä piirtomahdollisuuksia. Sen sijaan ohjelmalla voi tehdä kuvalle lähes lukemattomia eri toimintoja värisävysäädöistä mosaiikkitoimintoihin. Kaikkiaan eri vaihtoehtoja on 26 kpl.

Ohjelmassa on myös skannerituki, slideshow-ominaisuus joka esittää halutut kuvat vaihtuvana kuvasarjana sekä tallennusmahdollisuus kuudessa eri formaatissa, mukana myös Internetissä käytettävät jpeg ja gif. Ohjelma on lisäksi nopeatoiminen ja pienikokoinen joten ohjelma soveltuu myös hitaammanpuoleisiin koneisiin.

Toinen näppärä ja ilmainen kuvankäsittelyohjelma on Irfan View32 (370 kt, Win95/98). Ohjelma on edellämainittua tyylikkäämpi toteutukseltaan. Kuvankäsittelyominaisuuksiltaan ohjelma on samantasoinen kuin ImagoWeb, mutta se mikä ohjelmasta tekee todellisen aarteen, on sen tukemat tiedostomuodot.

Ohjelmalla voi avata lähes minkä tahansa kuviteltavissa olevan kuva-, ääni- tai videotiedoston. Ohjelma tukee lähes neljääkymmentä eri tiedostomuotoa ja tallennuksen voi kuvatiedostojen osalta tehdä missä tahansa muussa muodossa. Esimerkiksi ikonit saa näppärästi tallennettua webbisivuille kelpaavassa muodossa. Ohjelman voi myös asettaa oletusnäyttäjäksi halutuille tiedostotyypeille, ohjelman avaa-ikkunan esikatseluruutu esittää jopa videot ja soittaa äänet. Ohjelma on myös nopea ja varmatoiminen. Todellinen löytö joka kannattaa ehdottomasti imuroida kovaan käyttöön.

Kun ohjelmat ovat valmiina voi lähteä etsimään Internetin kuvakirjastoja. Kastellin koulun kuvakirjasto ei käyttäjäystävällisyydellään päätä huimaa, mutta sisältö korvaa tämän seikan. Sivulta löytyy satoja pikkukuvia esimerkiksi kotisivua piristämään. Kuvien nimistä pystyy myös osittain päättelemään, mitä kuva esittää.

Biotieteiden www-tietopankin kuvakirjastolinkit sisältävät lähes kaksikymmentä linkkiä kemiaan ja molekyyleihin liittyviin kuvakirjastoihin.

Marko Nippula on kerännyt kuvakearkistoon kohtuullisen kokoelman kuvia, joista suuri osa on harvinaisempia. Sivujen päivitys näyttää jääneen yli kahden vuoden ajaksi kesken, joten uusien kuvien odottaminen sivuille lienee turhaa.

Helsingin yliopiston palvelimelta löytyy useita kuvakirjastoja kaikkien surffaajien käyttöön. Vaihtoehtoina on Hy-kuvat, Icons-kuvat, sekä laajin kuvakokoelma CSC-kuvat, jotka ovat aihepiireittäin lajiteltuina kuuteentoista eri ryhmään. Tarjolla on sopivia pikkukuvia kotisivun linkkeihin sekä myös taustakuvia ja isompikokoisia kuvia. Kuvavalikoimat ovat todella runsaita ja mukana on monia erittäin tyylikkäitä kuvia.

Mikäli sopivia kuvia ei löytynyt edelläolleista sivuista kannattaa suunnata Pedanetin linkkisivulle, joka tarjoaa linkkejä laajoihin kuvakirjastoihin.

MARKO HAKALA
20.11.1998


AJASSA -SIVULLE