Koska judonäytös alkaa?



Japanin talousongelmat ovat vaikeasti ratkaistavissa. Kotimainen kysyntä on lamassa, vienti Kaakkois-Aasiaan on vaikeuksissa ja pankkikriisi uhkaa koko rahoitusjärjestelmää. Pankkiongelmat odottavat ratkaisua, mutta hallituksen omien tukijoiden rahat ovat pelissä. Maan johtoon tarvittaisiin suurta viisautta ja rohkeutta.


Japanin lama vain jatkuu jatkumistaan, eivätkä uuden hallituksen toimet ole toistaiseksi oikein vakuuttaneet ketään. Viime tapaamisessakin teollisuusmaiden G7-ryhmä huomautteli kokouksessaan asiasta jälleen kerran Japanille. Maailmantalouden elpymisen kannalta Japanin piristyminen olisi tärkeää, onhan maan talous maailman toiseksi suurin.

Maan bruttokansantuote laski tämän vuoden toisella neljänneksellä (huhti-kesäkuu) vuositasolla mitattuna 3,3 %. Laskua on jatkunut jo kolmena vuosineljänneksenä peräkkäin. Japanin talouden suunnitteluvirasto on arvioinut talouden taantuvan 1,8 prosenttia ensi maaliskuuhun ulottuvan ennustejakson aikana.

Banzai! - Japanilaiset tulivat

Japanissa meni lujaa koko 80-luvun ja 90-luvun alun ajan. Pääoma oli halpaa ja nousukaudelle ei tuntunut löytyvän kattoa. Investointeja tehtiin kiivaasti, uusia tehtaita rakennettiin ja tuotantolaitteita hankittiin kilvan. Maahan syntyi ylisuuri teollisuuden kapasiteetti.

Nyt Japanin kotimainen kysyntä on lopsahtanut ja tilanne Aasian vientimarkkinoilla on kaamea. Japanin viennistä 45 prosenttia suuntautui Aasiaan. Vaikka jeni on devalvoitunut viime vuosina voimakkaasti ja vaikka vienti USA:han ja Eurooppaan on kasvanut, ei tämä ole oikein riittänyt pitämään japanilaistehtaiden pyöriä pyörimässä.

Japanin ulkomaankauppa on kyllä edelleen ylijäämäistä, mutta se johtuu tuonnin nopeasti laskusta, ei viennin menestyksestä. Tuonnin lasku luonnollisesti heijastaa maahan iskeneen laman syvyyttä.

Judonäytös peruutettu tatamin katoamisen takia

Hallitus on lisännyt julkista lainanottoa ja kulutusta, mutta yksityisen kulutuksen lasku on ollut elvytyspaketteja voimallisempi. Elinikäisiin työpaikkoihin tottuneet japanilaiset ovat kauhistuneet tehtaiden sulkemista ja työttömyyden kasvua 4 prosenttiin, eivätkä uskalla kuluttaa entiseen tapaan. Lisäksi hintakehitys on jopa laskeva, mikä saa hankintoja harkitsevan kuluttajan helposti lykkäämään ostopäätöksen tekoa.

Hallituksen tekemät veronalennuksetkin ovat olleet luonteeltaan vain väliaikaisia, eivätkä ole riittäneet lisäämään ihmisten luottamusta parempaan tulevaisuuteen. Hallitus on myös nokkelasti yrittänyt sysätä osan julkisen kulutuksen lisäämisestä paikallishallintojen niskaan, mikä ei ole toiminut. Paikallishallinnot ovat kovin velkaisia ja ne päinvastoin pyrkivät vähentämään kulutustaan.

Japanin hallituksen perusongelma on sama kuin meilläkin oli lamavuosina. Julkista kulutusta lisäämällä saataisiin talous kasvamaan, mutta kulutuksen lisääminen riittävästi on vaikeaa, kun velkaa ja menoja on jo muutenkin riittämiin. Veronalennukset piristäisivät myös taloutta, mutta niihinkään ei ole oikein varaa. Päinvastoin - valtion budjetin alijäämän pitäisi jotenkin saada katoamaan.

Aktiivisesta korkopolitiikasta ei myöskään ole apua, koska korot ovat jo valmiiksi lähellä nollaa.

Pankkimiehet olivatkin taivaanrannan maalareita

Pahin Japanin taloutta uhkaava vaara muhii pankeissa. The Economistin mukaan ongelmaluottojen määrä vastaa kooltaan ehkä jopa 30 prosenttia bruttokansantuotteesta. Useat suuret pankit ovat lähellä kaatumista ja loput muuten kurjassa tilassa. Itse asiassa koko järjestelmä pitäisi miettiä uusiksi, mutta tällä ja edellisellä hallituksella ei ole ollut siihen kykyä tai halua.

Hallitusta kauhistuttaa pankkien alasajo, sillä pankkien mukana ajautuisi konkurssiin myös aimo kasa yrityksiä. Sitä paitsi hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen vanha kaarti haluaa puolustaa viimeiseen asti omia ja tukijoidensa rahoja; mieluiten veronmaksajien kustannuksella.

Valoa tunnelin päässä näkyy ainoastaan opposition voimistuneen roolin kautta. Oppositio on vaatinut pankkien pelastusohjelmaan selkeitä parannuksia, joiden mukaan julkisten varojen käyttöä on kunnolla valvottava ja velallistenkin on kannettava osansa vastuusta.

Talousoppinutta samuraimiestä kaivataan

Tarkkailijoita epäilytti entisen ulkoministerin Kaizo Obuchi valinta pääministeriksi Hasimoton hallituksen kaaduttua kehnosti menneisiin vaaleihin viime heinäkuussa. Hänellä on vahva kannatus liberaalidemokraattisen puolueen sisällä, mutta häntä arvosteltiin siitä, ettei hänellä ollut selkeää poliittista ohjelmaa, kunnollista käsitystä talousasioista eikä henkilökohtaista viehätysvoimaa.

Obuchi lupaili veroalennusta, elvytyspaketteja ja roskapankkien perustamisen vauhdittamista. Suurimman oppositiopuolueen, demokraattien, mukaan Obuchin valinta oli kuitenkin osoitus siitä, ettei liberaalidemokraattinen puolue välitä kansan äänestä. "Obuchi vaikuttaa säyseältä mieheltä, joka ei ole sanonut mitään vaikuttavaa taloudesta", sanoi demokraattien puheenjohtaja Naoto Kan.

Pääministeri Obuchi saattaa jäädä vain välikauden mieheksi, sillä seuraavat parlamenttivaalit ovat tulossa vuonna 2000. Jos Japanin taloustilanne ei parane ennen sitä eikä edes pankkisektorin sotkuja saada selvitettyä, tulee liberaalidemokraattien valtakausi Japanin politiikassa hyvin todennäköisesti päättymään.

HEIKKI JANTUNEN
20.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE