Väyrynen on varma ehdokkuudestaan Uudellamaalla

Keskusta hyväksyi vaaliliiton - Hallitukselle vaihteeksi sapiskaa



Keskustan puoluehallitus hyväksyi lauantaina RKP:n ja kristillisen liiton kanssa kesäkuun eurovaaleissa solmittavan vaaliliiton äänin 18-6. RKP ja kristilliset ovat tehneet omissa elimissään myönteisen päätöksen jo aiemmin. Sunnuntaina ehdokaslistalle kaivattiin enemmän naisia.


Kouvolassa koolla ollut puoluehallitus äänesti myös vaaliliittokumppaneista. Ehdotettua kolmen puolueen liittoa kannatti 15 ja vain RKP:n kanssa solmittavaa liittoa 8 puoluehallituksen jäsentä.

Näkyvimmin vaaliliittoa vastusti eurokansanedustaja Paavo Väyrynen. Hänen mielestään se on epäedullinen keskustalle. Keskusta asettaa yhteiselle listalle kesäkuun vaaleissa 15 ehdokasta. RKP saa 3 ja kristilliset kaksi ehdokaspaikkaa.

Ratkaisu aiheutti muutamia poikkipuolisia puheenvuoroja Kouvolassa lauantaina kokouksensa aloittaneessa keskustan puoluevaltuuskunnassa. Päätösvalta asiassa oli kuitenkin puoluehallituksella.

Ehdokkaiden joukossa ovat europarlamentaarikot Paavo Väyrynen ja Kyösti Virrankoski ja eduskunnan varapuhemies Mikko Pesälä. Istuvista EU-parlamentaarikoista paikkansa jättävät Sirkka-Liisa Anttila ja Mirja Ryynänen.

Lisäaikaa naisehdokkaiden etsimiseen

Keskustan puoluevaltuuskunta ei hyväksynyt sunnuntaina Kouvolassa puoluehallituksen esitystä, jonka mukaan kokouksessa olisi lyöty lukkoon kymmenen miesehdokkaan nimet.

Koeäänestyksen jälkeen hyväksyttiin vain 7 ehdokasta. Listalta pudotettiin ne tarjokkaat, joiden takana olevat piirit olivat pitäneet valintakokouksensa alle kaksi viikkoa ennen puoluevaltuuskunnan kokousta.

Ulkopuolelle jäi tässä vaiheessa mm. Peräpohjolan piirin ehdokas, entinen europarlamentaarikko Seppo Pelttari. Loput ehdokkaat nimetään huhtikuussa.

Puoluejohto vetosi piireihin sukupuolten välisen tasa-arvon toteuttamiseksi ehdokasasettelussa.

"Vihollisten määrää voidaan vähentää"

Puheenjohtaja Esko Aho perusteli vaaliliittoa sillä, että siinä mukana olevat puolueet voivat maksimoida paikkamääränsä. Äänestysvilkkauden odotetaan jäävän edellisiä eurovaaleja alhaisemmaksi, mutta kaikilla kolmella puolueella on kyky saada äänestäjänsä liikkeelle.

Aho löysi liitosta myös yleispoliittista merkitystä. Hän lainasi itsekin EU-ehdokkaaksi mahdollisesti lähtevää Ilkka Suomista (kok), jonka mielestä politiikassa ei voi saada ystäviä, mutta voi vähentää vihollisten määrää.

Ahon mukaan mihinkään puolueliittoon RKP:n tai kristillisten kanssa ei jatkossakaan tähdätä.

Keskustan puoluehallitus asetti kansanedustaja Matti Vanhasen johtaman työryhmän laatimaan esitystä puolueen eurovaaliohjelmaksi. Se hyväksytään ensi kevään puoluevaltuuskunnan kokouksessa.

Keskusta pitää ylimääräisen puoluekokouksen ensi vuoden lokakuun 8. päivänä Helsingissä. Kokouksessa nimetään puolueen presidenttiehdokas vuoden 2000 vaaleihin.

Viisikohtainen virheluettelo

Puoluevaltuuskunta hyväksyi sunnuntaina poliittisen kannanoton, joka rakentuu pitkälti työreformin ympärille. Keskusta asettaa seuraavan vaalikauden tärkeimmäksi tavoitteeksi uudistuspolitiikan, jolla voidaan lisätä työllisten määrää.

Vaalien jälkeisen hallituksen on keskustan mielestä palautettava kotihoidontuki vuoden 1995 tasolle, täytettävä poliisien avoinna olevat vakanssit ja otettava budjettiin takaisin yksityisteiden kunnostamiseen tarvittava tuki.

Korjausta vaativiksi Paavo Lipposen (SDP) hallituksen virheiksi keskusta lukee lisäksi kansaneläkkeiden perusosan ja maatalouden kansallisen tuen leikkaamisen. Puolue vaatii, että tuki on maksettava EU-liittymissopimuksen mukaisesti.

Jos uusi hallitus toteuttaisi keskustan vaatiman korjauspaketin, sen hinnaksi tulisi noin miljardi markkaa.

Aho kuvaili vaatimuksia periaatteellisiksi. Kotihoidontuessa on kysymys valinnan oikeudesta, eläkeleikkauksessa ja yhtenäisissä eläkeindekseissä tasapuolisuudesta ja EU-tuessa poliittisesta uskottavuudesta.

Kannanotossa vaaditaan lisäksi sääolojen aiheuttamasta kadosta kärsineille viljelijöille yleiskorvauksia ja satovahinkolainoja. Hallitus on esittänyt vahinkojen korvausta vain viljelmäkohtaisten ilmoitusten perusteella.

Keskuta kaipaa yhteistä näkemystä EU:n Agenda 2000 -ohjelmasta. Puolueen mielestä on löydettävä ratkaisu, jossa maataloudelle uudistuksesta aiheutuvat lisämenetykset korvataan täysimääräisesti.

Hallitus saa keskustalta moitteet myös tuntuvasta aluepoliittisten määrärahojen leikkaamisesta.

Liittoutumattomuus kestävä perusta

Puoluevaltuuskunta määritteli Suomen turvallisuuspolitiikan pitäytymällä tiukasti virallisella linjalla. Sotilaallinen liittoutumattomuus sekä uskottava itsenäinen puolustus nähdään edelleen kestävänä perustana.

- Euroopan pohjoisten osien turvallisuus voi rakentua kestävällä tavalla vain sellaisen yhteistyön pohjalta, johon osallistuvat NATO, Venäjä, sotilasliittoihin kuulumattomat Suomi ja Ruotsi sekä omaa puolustustaan kehittävät Baltian maat.

- Suomi edistää omaa turvallisuuttaan myös osallistumalla aktiivisesti muiden maiden kanssa rauhanturva- ja muuhun sotilaalliseen yhteistyöhön muun muassa yhteisten harjoitusten kautta, kannanotossa sanotaan.

Väyrynen on varma ehdokkuudestaan Uudellamaalla

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen uskoo edelleen vakaasti pääsevänsä puolueensa Uudenmaan piirin kansanedustajaehdokkaaksi. Väyrysen mukaan on selvää, että piirin kielteinen päätös on muutettava.

- Miten he sen tekevät, on heidän asiansa, Väyrynen sanoi lauantaina keskustan puoluevaltuuskunnan kokoussalin ulkopuolella Kouvolassa.

Puolueen Uudenmaan piirin puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi tavanneensa perjantaina keskustan kunniapuheenjohtajan Johannes Virolainen.

Virolainen tarjosi kiistan ratkaisuksi kompromissia, jossa Väyrynen toimisi puolet vaalikaudesta kansanedustajana ja toisen puolen EU-edustajana.

Kaikkosen mielestä tämäkään ajatusmalli ei ole ongelmaton, eikä sitä ole myöskään esitetty Väyryselle.

Kaikkonen kommentoi Väyrysen vakaata uskoa ehdokkuudestaan toteamalla, että optimismi on hyvä asenne elämässä. Hän muistutti, että piiritoimikunnan päätös on ainoastaan reilun viikon ikäinen.

- Minun tietooni ei ole tullut mitään sellaista, minkä vuoksi 5-6 piiritoimikunnan jäsentä muuttaisi mieltään, Kaikkonen huomautti. Hylkäyspäätös tehtiin äänin 11-1.

Piirin puheenjohtaja aikoo kuitenkin olla asiassa kuulolla. Ehdokkuuskysymykset ovat esillä piiritoimikunnassa seuraavan kerran 8. joulukuuta.

Väyrynen käytti puoluevaltuuskunnan kokouksessa puheenvuoron, jossa hän korosti haluavansa olla mukana EU-vaalien ohella myös eduskuntavaaleissa.
- Tietysti etulinjassa ja nimenomaan siinä vaalipiirissä, jossa sain valitsijoiden valtakirjan myös viime eduskuntavaaleissa.

Väyrynen sanoi keskustan eduskuntavaalitunnuksen "oikeus onneen" sopivan hänelle erinomaisesti, koska hän aikoo omassa vaalikampanjassaan nostaa esille vahvasti elämän ja politiikan arvot eli aatteen lipun.

Puoluevaltuuskunnan keskustelussa moitittiin Väyrysen ehdokkuusjupakkaa farssiksi ja sekoiluksi, joka ei näytä hyvältä ulospäin. Siinä nähtiin myös pelin politiikkaa.

STT-IA
22.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE