Meteorimyrsky pettymys sään ja virhelaskelmien vuoksi



Keskiviikon vastaiseksi yöksi luvattu pyrstötähti Tempel-Tuttlen meteorimyrsky oli tähtitieteilijöiden virhelaskelmien vuoksi pettymys sadoilletuhansille viluisille katselijoille ympäri maailmaa.


Varsinainen Leonidit-meteorimyrsky sattui nimittäin jo tiistaiaamuna, 16 tuntia ennustettua aiemmin, sanoi saksalaisen Max Planck -instituutin tiedottaja Axel Quetz Heidelbergissä.

Virhearvio johtui hänen mukaan pyrstönä näkyvien hiukkasten pienuudesta ja epätasaisesta jakautumisesta pitkin pyrstötähden lentorataa.

- Tämä osoittaa, että luonto osaa tehdä kepposia myös ammatti-ihmisille, sanoi Saksan tähtiharrastajien yhdistyksen puheenjohtaja Otto Guthier.

Hän oli jo tiistaiaamuna rekisteröinyt Gornergratvuorelta Sveitsissä tuhat tähdenlentoa tunnissa kirkkaalta taivaalta.

Keskiviikkona Guthier rekisteröi kirkkaassa säässä vain 45 tähdenlentoa tunnissa, kun etukäteisarvioissa oli puhuttu jopa 50 000 tähdenlennosta.

Turhaa hytinää ympäri maailman

Sadattuhannet tähtienkatselijat palelivat keskiviikkoaamuna turhaan eri puolilla maailmaa Pohjois-Norjasta Itä-Aasiaan, jossa Leonidien oli arveltu näkyvän parhaiten. Useimmat valittivat tosin pilvipeittoa, jonka he uskovat estäneen näkemisen.

- En nähnyt koko yönä ainoatakaan tähdenlentoa, sanoi muuan pohjoisnorjalainen tähtienharrastaja. Pari innokasta oli saapunut jopa Berliinistä lentokoneella Pohjois-Norjaan katselemaan meteorimyrskyä.

Monet japanilaiset palasivat turhautuneina kotiin keskiviikon vastaisena yönä. Japanilaiset tähtitieteilijätkin näkivät omilla laitteillaan vain 40-60 tähdenlentoa tunnissa.

Singaporessa oli rannalle kerääntynyt 35 000 ihmistä katselemaan seuraamaan meteorimyrskyä, joka oli laantunut yli puoli vuorokautta aiemmin. Katselijoiden aiheuttama liikenneruuhka oli sen sijaan näkemisen arvoinen.

Tiedemiehet olivat ensin toivoneet, että tiistaiaamuna havaitut tähdenlennot olisivat vain esimakua todellisesta meteorimyrskystä.

Satelliitit säilyivät ehjinä

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n kaikki viisi satelliittia selvisivät ensi tietojen mukaan vaurioitta tähtisateen suhteellisen vähäisen tiheyden vuoksi.

Satelliittien sähköjärjestelmät oli varmuuden vuoksi kytketty pois tiistaina iltapäivällä ja ne kytkettiin uudelleen toimintaan keskiviikkona.

Muidenkin järjestöjen satelliitit säilyivät ilmeisesti ehjinä, kertoivat asiantuntijat.

Ensi vuonna parempi onni

Ensi vuonna on 17. marraskuuta kuitenkin luvassa tämänvuotista näyttävämpi meteorimyrsky, sanoi israelilainen tähtitieteilijä Ariel Cohen Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta.

- Siitä tulee hämmästyttävä ilotulitus koko maailmalle, 21. vuosisadan lahja, Cohen ennusti Jerusalem Post -lehdelle.

- Meteorimyrsky sattuu joka vuosi, mutta ensivuotisesta tulee huikein 33 vuoteen, hän lisäsi.

STT-IA
20.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE