Starovoitovan murha järkytti Venäjää



Venäjän viranomaiset jatkoivat lauantaina ja sunnuntaina kuumeisesti demokraattipoliitikko Galina Starovoitovan murhan tutkimuksia samaan aikaan kun maan johtomiehet tuomitsivat surman jyrkin sanoin.


"Syvästi järkyttynyt" presidentti Boris Jeltsin määräsi sisäministeri Sergei Stepashinin johtamaan murhatutkimuksia ja vakuutti, että murha selvitetään.

- Starovoitova oli tulinen demokratian puolestapuhuja. Laukaukset, jotka katkaisivat hänen elämänsä, ovat haavoittaneet jokaista venäläistä, jolle demokratia on kallis, presidentin lausunnossa todettiin.

Pääministeri Jevgeni Primakov puolestaan vaati, että "tämä banditismi on saatava loppumaan heti".

Starovoitova ammuttiin kuoliaaksi Pietarin keskustassa sijaitsevan kotitalonsa rappukäytävässä myöhään perjantai-iltana. Hänen avustajansa Ruslan Linkov haavoittui vakavasti tulituksessa.

Surmapaikalta löytyi Argan-konepistooli ja Beretta-pistooli. Viranomaisten mukaan surmatyön tekijöitä oli kaksi - mies ja nainen.

Pietarin pääsyyttäjän Ivan Sydorukin mukaan verityön motiivista ei ole tietoa. Monet uskovat kuitenkin, että surmatyö liittyy Starovoitovan poliittiseen toimintaan.
- On mahdollista, että surman jäljet johtavat Moskovaan, sisäministeri Sergei Stepashin sanoi lauantaina Pietarissa.

Venäjän turvallisuuspalvelulla FSB johtaa terroriteoksi katsotun surman tutkimuksia. Pietarilaisviranomaisten avuksi saapui lauantaina joukko moskovalaisia rikostutkijoita.

Stepashinkin vakuutti, että murha selvitetään.
- Tämä on Venäjän turvallisuusviranomaisille kunniakysymys, hän sanoi.

Stepashin torjui väitteet, joiden mukaan Venäjän duuman puhemies Gennadi Seleznjov olisi surman taustalla.

Starovoitova olisi kilvoitellut Venäjän seuraavissa parlamenttivaaleissa paikasta duumassa samassa Pietarin vaalipiirissä kuin Seleznjov.
- Meillä ei ole minkäänlaista tietoa, joka vahvistaisi väitteen, Stepashin vakuutti.

Johtava poliitikko

Starovoitova, 52, lukeutui Venäjän johtaviin demokraattipoliitikkoihin. Hän oli Venäjän duuman jäsen ja yksi Demokraattinen Venäjä -puolueen puheenjohtajista. Hänet tunnettiin suorasukaisena ja vakaumuksellisena poliitikkona, joka mm. arvosteli ankarasti kommunisteja.

Starovoitova nousi demokraattisten voimien eturiviin jo 80-luvun lopulla, ja toimi mm. Venäjän presidentin Boris Jeltsinin kansallisuuskysymysten neuvonantajana 90-luvun alkupuolella Vuoristo-Karabahin sodan aikaan.

Hän toimi aktiivisesti myös kotikaupunkinsa Pietarin kunnallispolitiikassa. Hän johti Severnaja Stolitsa -ryhmittymää, joka osallistuu Pietarin lakiasäätävän kokouksen vaaleihin joulukuussa.

Pietarissa uumoiltiin lauantaina, että surma saattaisi liittyä vaalikamppailuun. Viranomaiset eivät vahvistaneet huhua, jonka Starovoitovan surma liittyisi suureen rahasummaan, jota hän oli tuomassa vaalikampanjaa varten.

Lakiasäätävän kokouksen vt. puheenjohtaja Sergei Mironov kertoi, että Starovoitova oli ennustanut vaalikamppailun johtavan veritekoihin. Starovoitovaa itseään oli myös uhkailtu.

Kukkia ja kynttilöitä

Kymmenet järkyttyneet pietarilaiset vaelsivat lauantaina murhapaikalle, joka sijaitsee kivenheiton päässä sisäministeriön erikoisjoukkojen Omonin Pietarin-päämajasta.

Omonin miehet vartioivat taloa 91 Gribojedovan kanavan rantakadulla, jossa murhatutkimukset jatkuivat edelleen. Vaitonaiset ihmiset asettelivat punaisia ja valkoisia neilikoita ja kynttilöitä talon seinustalle.

- Galina Starovoitova oli päätään pitempi muita poliitikkoja. Hänen maineensa oli tahraton, ja hän puolusti köyhiä ja lapsia. Tämä tolkuton murha koskettaa meitä kaikkia, vakavailmeinen Tatjana Romanova sanoi väkijoukossa, jossa moni pyyhki kyyneliä silmistään.

Väkijoukossa arvosteltiin ankarasti viranomaisia, jotka eivät ole kyenneet selvittämään lukuisia Pietarissa sattuneita yhteiskunnallisten vaikuttajien surmatöitä.

Kaupungissa on kuluneen syksyn aikana ammuttu tai räjäytetty hengiltä mm. hautaustoimesta vastannut apulaiskaupunginjohtaja ja Seleznjovin tukijoukkoihin kuulunut liikemies. Myös Seleznjovin avustajaa vastaan tehtiin murhayritys.

Vuosi sitten ammuttiin kaupungin yksityistämishankkeista vastannut apulaiskaupunginjohtaja.
- Jos tämä on demokratiaa, tämmöinen demokratia ei ole meille tarpeen. Maahan pitää saada järjestys, Romanova puuskahti.

Myös lukuisat pietarilaiset vaikuttajat tuomitsivat murhan, ja Jabloko-puolue järjesti lauantaina kymmenillä Pietarin metroasemilla mielenosoituksia Starovoitovan surman takia.

STT-IA
22.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE