Sund: Vasemmistoliton on katkaistava kohtalonyhteys demareihin



Vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund haluaa irrottaa Vasemmistoliiton historiallisen kohtalonyhteyden SDP:stä. Vasemmistoliitossa hakeutuminen uusiin asemiin ei kaikille ole helppo niellä, vaikka mahdollisuus vielä onkin kovin spekulatiivinen.


- Jos demarit ison vaalitappion seurauksena vetäytyvät kuoreensa, eivätkä tule lähellekään hallitusneuvotteluja, niin Vasemmistoliiton ei pidä sulkea pois sitä mahdollisuutta, että se istuu ainakin neuvottelupöydässä ja peräti pyrkisi hallitukseen, toteaa Sund.

- Eihän viisi vuotta sitten kukaan olisi uskonut, että Vasemmistoliitto olisi ollut tämän kaltaisessa hallituksessa. Jonkun rohkean pitää aina heittäytyä kivitettäväksi, ennen kuin uudet ajatukset menevät läpi.

Sund muistuttaa vuoden 1991 tapahtumista ja puhuu niiden valossa SDP:n epäluotettavuudesta. Kun oli nähtävissä, että maa sukeltaa lamaan ja SDP:n rooli olisi ollut hallituksessa tärkeä, niin puolue kiukutteli itsensä oppositioon.
- Eihän me voida omaa kohtaloamme koplata tuollaisen käyttäytymisen taakse, Sund tuhahtaa.

- Meidän on pakko seistä omilla jaloillamme ilman sitoumuksia ja katsella kaikenlaisia variantteja.

Pois isonveljen varjosta

Sund huomauttaa, että jos hallitusneuvottelut porvaripuolueitten kanssa kariutuvat ohjelmakysymyksiin, niin se on toinen juttu. Vanhassa maailmassa olisi kuitenkin käynyt niin, että Vasemmistoliitto olisi samalla sekunnilla demarien kanssa luopunut neuvotteluista.

Kun nyt kolme suurta on vapaita muodostamaan minkä tahansa kombinaation, niin Sund haluaa luotsata myös Vasemmistoliiton samaan vapauden valtakuntaan. Sund myöntääkin olevansa hienokseltaan kateellinen Vihreille ja RKP:lle, joilla poliittinen positio on vapaampi.

- RKP:llä ja Vihreillä ei ole mitään isovelipuoluetta. Meillä on historiassa tällainen ollut ja se on vajavaista itsenäisyyttä.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri sanoo, että projektia ei tehdä puolessa, vaan mieluummin neljässä ja puolessa vuodessa. Uusien ajatusten tuominen herättää myös vastareaktioita. Sund nauraakin, että jotkut ovat nyt katsoneet, että tässä on sopiva hiekkakuoppa, jonka laidalle puoluesihteeri seisotetaan.

Oikeiston perustelut hukassa

Vaikka paljon on puhuttu oikeisto-vasemmisto -jaon hämärtymisestä, on Sundin mukaan ainakin työelämän asioissa olemassa vielä vanha rajalinja. Sen osoittaa myös Keskustan työreformiesitys, vaikka esityksen perustelut eivät kuljekaan perinteisiä ratoja.

- Keskustan työreformin perustelut ja osittain Niinistön puheet perustellaan niin, että aika on muuttunut. On tapahtunut objektiivisesti jotain sellaista, joka pakottaa muuttamaan työlainsäädäntöä.

- Olen yrittänyt hyvin tarkkaan suurennuslasilla poimia mitkä ovat ne objektiiviset tekijät, mutta niitä on tullut hyvin vähän.

Sundin mukaan traditionaalisia oikeiston perusteluja näkee vähän. Niitä, joiden mukaan ay-liikkeen valtaa pitää vähentää, koska se on kytköksissä vasemmistopuolueisiin tai että omistajan oikeuksia olisi lisättävä. Sundin mukaan puhutaan mieluummin modernisaatiosta ja lainsäädännön jälkeenjäämisestä.

- Kunniaksi Suomen yrittäjille, heidän perusteluissaan on voimakas omistusoikeuteen nojautuva argumentointi. Eli omistuksen ja riskinoton pitää tuoda myös sananvaltaa.

Sund näkee myös Kokoomuksen suunnalla hakeutumista työreformin ajatusten taakse, vaikka Niinistö ja Zyskowicz ovat molemmat ampuneetkin esitystä alas.
- Se on tietysti kiusallista johtavalle porvaripuolueelle, että se joutuu menemään kepun laatiman agendan kautta tähän keskusteluun. Kokoomuksella on ilmeinen ongelma tulla omillaan tähän keskusteluun.

Työsopimuslain kanssa voi elää

Toinen työelämän vasemmisto-oikeistokärhämä kuumentaa tunteita hallituspuolueissa. Varsinkin vasemmiston ay-siivelle on vaikeaa niellä hallituksen esitystä työsopimuslain uudistamisesta. Vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund pitää muutoksen periaatetta suurena, mutta sisältöä niin pienenä, että hallituksen esityksen kanssa voi elää.

- Jos periaatteellinen puoli on suuri, niin ehkä tätä rauhoittaa se, että muutoksen aineellinen sisältö on suurinpiirtein nolla. Sund myöntää, että vaalien läheisyyskin on lisännyt myrskyn voimaa.

- Erityisesti sen jälkeen kun SAK:n puheenjohtaja kehoitti ay-taustaisia kansanedustajia kaatamaan tämän eduskunnassa. Tämähän on aika poikkeuksellinen ulkoparlamentaarinen puuttuminen. Se on tehnyt monen ay-taustaisen kansanedustajan elämän vähän hankalaksi.

Vasemmistoliitolle tilanne on erityisen kiusallinen, sillä puolueella on suhteellisesti eniten ay-taustaisia kansanedustajia. Sund toteaa kuitenkin, että tämä on tuonut myös ryhmään asiantuntemusta.

- Tämä erittäin voimakas asiantuntemus on tuonut meidän ryhmäämme myös sen tiedon, joka näyttää nyt olevan demariryhmässä heikohkoa, että uudistuksen aineellinen sisältö on melkein nolla.

- Meillä on aika tarkka tieto siitä, että ei tässä nyt isäntävalta lisäänny työmailla.

Perhepolitiikka listan kärjessä

Vasemmistoliitto korostaa itse perhepolitiikkaa vaalitavoitteissaan. Kuukauden isyysloma ja maksuton esiopetus kuuluvat tavoitteisiin. Torjuntalistalla on puolestaan lapsilisien verotus ja päivähoito-oikeuden rajoittaminen.

Yhtenä motiivina on ollut laman vaurioiden paikkaaminen. Sund toteaakin, että laman aikana lapsiperheet jäivät muita ryhmiä enemmän lapsipuolen asemaan. Sund toteaa kuitenkin, että Vasemmistoliiton painotus on palveluissa, ei tulonsiirroissa, eikä kyse ole suurista summista.

- 200 miljoonaa oli esiopetuksen hinta. Se on noin kymmenen prosenttia siitä, mitä valtio hukkasi Soneran yksityistämisestä. Siinä jätettiin kaksi miljardia ottamatta ja kohtuullisestikin voidaan sanoa, että siinä tehtiin miljardin moka.

Sund painottaa, että kaikkiin Vasemmistoliiton vaatimuksiin liittyy nöyryys, jolla tarkastellaan myös maksupuolta.

- Mitään dramaattisia tuloveronalennuksia me emme lupaa, mihinkään nopeaan velan takaisinmaksuun ei pidä mennä, hän tähdentää. Hyvinvointivaltion pienet paikkaukset, ei siis laajentaminen, on puolueen ykkösasiana ja varsin vaitonaisesti liikutaan veronalennusten puolella.

- Väitän, että vähemmän kuin koskaan Vasemmistoliitto syyllistyy vennamolaiseen huutokauppapolitiikkaan. Sund toteaakin, että uudistusten ehtona on myös se, että kansantalouden sampo jauhaa talouskasvua.

PETE PAKARINEN
20.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE