Unkarin tiedotusvälineisiin suunnitellaan kommunistijahtia



Unkarin radion entinen johtaja Laszlo Csucs on vaatinut Unkarin parlamenttia säätämän lain, jonka perusteella sosialismin aikana maan turvallisuuspalvelulle töitä tehneiden toimittajien nimet voitaisiin saattaa julkisuuteen.


Pienviljelijäin puoluetta (FKGP) parlamentissa edustava Laszlo Csucs on jo saanut tuekseen maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministerin Laszlo Köverin, joka kannattaa toimittajien taustojen tarkkaa selvittämistä.

Köver edustaa viime parlamenttivaalit voittanutta oikeistolaista Fidesz-MPP:tä, joka on vaatinut "riittävää mediatasapainoa" oppositiota ja hallitusta myötäilevien tiedotusvälineiden kesken.

Unkarin suurin journalistijärjestö (MuOSZ ) vastustaa "kommunistijahtia" jyrkästi, kun taas pienempi toimittajien ammattijärjestö (MuK) kannattaa sitä. MuK:n puheenjohtaja Csaba Kosa muistuttaa, että järjestö esitti vastaavaa selvittämistä jo vuonna 1990.

- Yhteiskunnan omistamien tiedotusvälineiden palveluksessa olevilla täytyy olla puhdas tausta. Jos joku on palvellut kommunismin ajan salaisen palvelun hyväsi, hän tuskin välittää kovin paljon lehdistön vapaudesta, sanoo Csaba Kosa.

Raadollinen syy?

Monien toimittajien mielestä keskustelun aloittamiselle parlamentissa on varsin raadollinen syy.

Unkarin lehdistö ei ole kohdellut uutta hallitusta kovinkaan hellästi ja vastikään lehdet paljastivat ministeri Köverin nimittäneen salaisen palveluksen merkittävälle paikalle kommunismin ajan salaisessa poliisissa palvelleen virkailijan. Köver on kiistänyt syytöksen.

Unkariin suunnitellaan parhaillaan kokonaan uutta medialakia. Toimittajajärjestöjen mielestä laki kaventaisi sananvapautta ja vaikeuttaisi mielipidekirjoittelua.

STT-IA
20.11.1998


ULKOMAAT -SIVULLE