Sundqvist-sopimuksen purkamiseksi haetaan edellytyksiä



Pääministeri Paavo Lipposen (SDP) mukaan hallitus ryhtyy toimiin entisen pankinjohtajan Ulf Sundqvistin kanssa tehdyn vahingonkorvaussopimuksen purkamiseksi, jos oikeudellisia edellytyksiä ilmenee.


Lipponen sanoi torstaina eduskunnassa vastatessaan opposition välikysymykseen, että sopimuksen pätevyys selvitetään vielä kerran.

Lyhyessä vastauksessaan Lipponen sanoi, että hallitus ottaa huomioon kaiken sen selvityksen, joka tulee esiin Sundqvistia koskevien syytetoimien ja oikeudenkäyntien yhteydessä.

- Jos oikeudellisia edellytyksiä ilmenee, hallitus ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin sopimuksen purkamiseksi tai saattamiseksi pätemättömäksi, Lipponen sanoi.

Pääministerin mukaan hallitus saattaa kantansa myös Ulf Sundqvistin tietoon.

Lipposen mukaan Sundqvistin kanssa tehdyn sopimuksen perusteet ovat olleet taloudelliset ja oikeudelliset. Keskustelu asiasta ja perustuslakivaliokunnan mietintö ovat hänen mielestään kuitenkin osoittaneet, että sopimusta ei ole pidetty yleistä oikeustajua vastaavana.

Sundqvistin kanssa sovittiin 1,2 miljoonan markan vahingonkorvauksesta. Sundqvistille tuomittu korvausvelvollisuus oli 9 miljoonaa markkaa, minkä lisäksi hänelle tuomittiin 2,4 miljoonaa markkaa oikeudenkäyntikuluja sekä korkoja.

Hallituspuolueet tukevat hallitusta

Kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ilmoittivat tukevansa hallitusta perjantaisessa välikysymysäänestyksessä.

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja totesi, että eduskuntaryhmä oli heti Sundqvist-sopimuksesta tiedon saatuaan katsonut, ettei sen sisältöistä sopimusta olisi pitänyt tehdä. Sosiaalidemokraatit ovat valmiit sopimuksen purkamiseen, jos lailliset edellytykset sille löytyvät.

Tuomioja pohti myös Sundqvist-tapauksen keskustelua. Hänen mukaansa julkisuuteen ei ole tullut uutta tietoa, joka antaisi aihetta muuttaa niitä johtopäätöksiä, jotka SDP:n ryhmässä tuoreeltaan tehtiin.

Kokoomuksen ryhmän varapuheenjohtaja Kimmo Sasi sen sijaan arvioi, että vuoden takaisen välikysymyskeskustelun jälkeen on tapahtunut sellaista, mikä on vain vahvistanut kokoomuksen torjuvaa kantaa Sundqvist-sopimukseen.

Sasin mielestä sopimuksen puolustukseksi ei kelpaa se, että Sundqvistilta kannatti ottaa 1,2 miljoonaa markkaa, koska muussa tapauksessa veronmaksajat olisivat voineet jäädä nuolemaan näppejään. Hän huomautti, että summa on pienempi mitä Sundqvist on hyötynyt veronmaksajien kustannuksella.

Sasin mielestä on katsottava myös keskustan puheenjohtajan Esko Ahon esille tuoman oikeustoimilain 33. pykälän antamat mahdollisuudet sopimuksen purkamiseksi.

Lipposen sanoihin luotettiin myös

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen muistutti vasemmistoliiton vaatineen aiemminkin Sundqvist-sopimuksen purkamista. Hänen mielestään se ei ole saanut hyväksyntää myöskään Suomen kansalta.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eva Biaudet arvioi, ettei hallitus ole esittänyt sellaista, mikä poikkeaisi pääministeri Lipposen aiemmin sanomasta ja kansanedustaja Arja Alhon täysistunnossa vahvistamasta. Siksi RKP:n ryhmä tukee hallitusta, vaikka ei haluakaan ottaa vastuuta Sundqvist-sopimuksesta.

Vihreiden ryhmäjohtaja Osmo Soininvaara oli myös sopimuksen purkamisen ja hallituksen tukemisen kannalla. Välikysymyksen viittaukseen ristiriitaisista tiedoista eri henkilöiden roolista Soininvaara vastasi, että eduskunnalla ei ole käytettävissään keinoja sen tutkimiseen.

Kysymys politiikan hyväksyttävyydestä ratkaistaan hänen mielestään lopullisesti vaaleissa.

STT-IA
23.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE