Aho vaati hallituspuolueita kantamaan vastuuta



Suurimman oppositiopuolueen keskustan puheenjohtaja Esko Aho arvosteli jyrkästi pääministeri Paavo Lipposen antamaa vastausta opposition välikysymykseen.


Ahon mielestä hallitus jatkaa ristiriitaisten totuuksien, selittelyn ja väistelyn tiellä. Sillä tavalla ei ansaita sen paremmin eduskunnan kuin kansalaistenkaan luottamusta.

Aho arvosteli erityisesti muiden hallituspuolueiden osuutta asian käsittelyssä. Ahon mukaan muiden hallitusryhmien yritys rajata ongelma sosiaalidemokraattien sisäiseksi ei ole uskottava.

- Nyt ei ole kyse pelkästään poliittisesta vastuusta vaan myös siitä, millä keinoilla tämän hallituksen ja eduskunnan, mutta yleisemminkin poliittisen järjestelmän uskottavuutta horjuttava tapaus ratkaistaan, Aho sanoi.

Aho arvioi, että keskustelu Sundqvist-sopimuksesta jatkuu niin kauan, kunnes kaikkiin kysymyksiin on saatu uskottavat ja totuudenmukaiset vastaukset.

Aho ehdotti puheenvuorossaan myös ratkaisua kansalaisten yhdenvertaisuutta loukkaavaan vahingonkorvauspäätökseen siten, että Ulf Sundqvistin kanssa tehty sopimus voitaisiin purkaa.

- Eikö tähän tapaukseen voitaisi soveltaa oikeustoimilain 33. pykälää, joka sanoo: "oikeustointa, jota muuten olisi pidettävä pätevänä, älköön saatettako voimaan, jos se on tehty sellaisissa olosuhteissa, että niistä tietoisen olisi kunnian vastaista ja arvotonta vedota oikeustoimeen, ja sen johon oikeustoimi on kohdistettu, täytyy olettaa niistä tietäneen", Aho kysyi.

Oppositio vaatii yhä vastauksia Lipposelta

Oppositio haluaa välikysymyksellään edelleen selvittää pääministeri Paavo Lipposen poliittisen vastuun Sundqvistin kanssa tehdyn sopimuksen synnyssä.

Opposition välikysymyksen ensimmäisen allekirjoittajan, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aapo Saaren mukaan pääministeri Lipposen oikeudellinen ja poliittinen vastuu on sama kuin ministeri Arja Alhon, joka erosi ministerintehtävästä vuosi sitten.

Oppositio katsoo, että oikeudellisen vastuun osalta perustuslakivaliokunta on asian tutkinut, mutta pääministeri Lipposen poliittinen vastuu on vielä tutkimatta.

Oppositio ehdotti hyväksyttäväksi pontta, jonka mukaan "kuultuaan hallituksen vastauksen välikysymykseen toteaa, että kansalaisten yhdenvertaisuuta loukkaava Ulf Sundqvist -sopimus ja epäselvyydet sopimuksen syntyvaiheista ovat aiheuttaneet sen, ettei pääministeri nauti eduskunnan luottamusta ja ettei hallitus ole vastauksessaan esittänyt miten luottamus palautettaisiin".

Välikysymyksessä perätään luottamusta ja sopimuksen purkua

Opposition välikysymyksen mukaan eduskunnan ja koko poliittisen järjestelmän kannalta on välttämätöntä, että voidaan luottaa ministerien pysyvän totuudessa kun nämä puhuvat eduskunnalle.

Itse välikysymyksessä asia on muotoiltu kysymykseksi "mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä turvatakseen kansalaisten yhdenvertaisen kohtelu sekä purkaakseen Ulf Sundqvistin kanssa tehdyn sopimuksen ja palauttaakseen kansalaisten luottamuksen poliittiseen päätöksentekojärjestelmään, jota itse sopimus ja sen synnystä annetut ristiriitaiset tiedot ovat vakavasti horjuttaneet".

Keskustan ryhmän lisäksi välikysymyksen allekirjoittajina ovat kristillinen liitto, nuorsuomalaiset sekä perussuomalaisten ja remonttiryhmän yksihenkiset ryhmät.

Pertti "Veltto" Virtasen yhden miehen eduskuntaryhmä jäi välikysymyksen ulkopuolelle.

Sopimusta arvostellut nuorsuomalaisten Jukka Tarkka esitti puheenvuorossaan asian lähettämistä perustuslakivaliokuntaan.

Kristilliset vaativat vaaleja tammikuuksi

Opposition ponteen yhtyneen kristillisen liiton ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Bjarne Kallis arveli, että ristiriitaisten lausuntojen luoma luottamuspula pääministeriä kohtaan halvaannuttaa koko hallituksen toimintakykyä.

Kalliksen mukaan tämän vuoksi olisi perusteltua, että eduskuntavaalit aikaistettaisiin tammikuulle. Kallis syytti hallitusta myös siitä, ettei se ole osoittanut minkäänlaista aktivisuutta selvittääkseen mahdollisuuksia Sundqvist-sopimuksen kumoamiseksi.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka ei uskonut, että Ahon ehdottamaa sopimuksen purkua voitaisiin toteuttaa. Sen sijaan Vistbacka arvioi saavuttavansa tuloksia valtakunnansyyttäjälle tekemällään kantelulla, jolla pyritään osoittamaan Sundqvistin syyllistyneen velallisen epärehellisyyteen.

STT-IA
23.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE