Zhu: Kiinalla ei devalvointitarvetta - Lipponen: Kiina nousee maailmanmahdiksi



Kiinan pääministeri Zhu Rhongjin mukaan Kiinalla ei nyt näytä olevan tarvetta devalvoida yuania. Hän selosti maansa tilannetta Kiinassa vierailevalle pääministeri Paavo Lipposelle (SDP).


Lipponen arvioi, että Kiinan sanaan voi tässä asiassa luottaa - vaikka yllättävältä, rahamarkkinoilta lähtevältä kriisiltä ei mikään maa ole suojassa.

Zhu kertoi samalla, että Kiinan viennin kasvu uhkaa tänä vuonna pysähtyä ja kääntyä miinusmerkkiseksi. Se ei vielä uhkaa kasvuennusteita, sillä Kiinan kotimaan kysyntä riittää ylläpitämään talouden kasvua.

Viennin takapakki ei Zhun mukaan merkitse, että Kiina hidastaisi valtion virkakoneiston ja tappiollisten valtionyhdistysten saneeraamiseen tähtääviä uudistuksiaan.

Zhu vakuutti, että uudistusten kolmivuotisesta aikataulusta pidetään kiinni, vaikka kesän tuhoisat tulvat vaikeuttivatkin edistystä.

Talouden kasvukivuista huolimatta Lipposen mielestä Kiinassa kuuluu nyt historian siipien havinaa.
- Elämme maailmanhistorian käännekohtaa, jossa Kiinasta tulee aivan keskeinen tekijä. Ei enää vain poliittisesti, vaan myös taloudellisesti.

Tällaisessa tilanteessa on arvokasta, että suhteet maiden välillä ovat tiiviit, Lipponen sanoi, ja kiitteli erityisesti suomalaisyritysten aktiivisuutta.

Ihmisoikeuksia edistetään puhumalla

Lipponen puolusti Suomen jaEU:n ihmisoikeuspolitiikkaa Kiinan suhteen. Hänen mukaansa Kiinan osoittama myönteinen kiinnostus keskusteluun ihmisoikeuskysymyksistä osoittaa, että vaikutusmahdollisuuksia on.

Lipponen kehotti Suomen ja EU:n puolesta Kiinaa ratifioimaan äskettäin allekirjoittamansa YK:n sopimukset siten, että maa joutuu tekemään niihin mahdollisimman vähän varaumia - toisin sanoen, parantamaan ihmisoikeustilannettaan.

Sopimukset koskevat taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia sekä kansainvälisiä poliittisia oikeuksia. Suomi pyrkii edistämään Kiinan kehitystä kohti oikeusvaltiota myös oikeuspoliittisella yhteistyöllä.

Kiinan viranomaisia perehdytetään esimerkiksi suomalaiseen vankeinhoitoon, oikeuslaitokseen ja järjestysvoimiin.
- Koko ajan käydään vuoropuhelua, jossa tavoitellaan tuloksia, Lipponen vakuutti.

- Arvioitaessa tuloksia on hyvä muistaa se, että kyse on suuresta maasta ja suuresta pyörästä. Hyvä puoli on se, että Kiina on ottanut yhteistyöasenteen ja ollut kiinnostunut. Luulen, että lopputulos on parempi, kuin jos Kiinaa ahdistettaisiin nurkkaan, Lipponen sanoi.

Pienenä edistysaskeleena Lipponen mainitsi sen, että kuolemantuomio on nyt rajattu yli 18-vuotiaille.

Zhu ei ottanut suoraan kantaa Suomen toiveisiin, mutta ilmaisi Kiinan haluavan jatkaa keskusteluja.

Mahtipontinen vastaanotto

Lipponen sai mahtipontisen vastaanoton aloittaessaan Kiinan-vierailunsa. Zhu otti virkaveljensä vastaan Kansankongressipalatsissa Tiananmen-aukion vierellä.

Pääministeri esittelivät valtuuskuntansa toisilleen ja tarkastivat maa-, meri- ja ilmavoimien muodostaman kunniakomppanian, sotilassoittokunnan säestyksellä.

Tervehdyspuheessa Zhu kiitteli Suomen laajaa valtuuskuntaa, johon kuuluu myös joukko suuryhtiöiden johtajia. Zhun mukaan tämä osoittaa, että Suomi haluaa kehittää suhteitaan Kiinaan sekä poliittisesti että kaupallisesti.

Nokian pääjohtaja Jorma Ollila puhui tapaamisessa koko suomalaisteollisuuden puolesta. Hän painotti, että suomalaisyritykset ovat tulleet Kiinaan jäädäkseen.

Keskusteluissa nousi esiin erityisesti metsäsektori. Suomi on kiinnostunut osallistumaan Kiinan eroosiontorjuntaohjelmaan, jolla halutaan estää viime kesän suurtulvien toistuminen.

Zhu järjesti vielä ohjelman ulkopuolella televisiokameroiden edessä tapaamisen, jossa hän seurusteli suomalaisten yritysjohtajien kanssa.

Nauha esitettiin Kiinan television pääuutislähetyksessä, joka muuten noudatti perinteistä mallia: ensin selostetaan perusteellisesti mitä presidentti Jiang Zemin on päivän mittaan tehnyt, seuraavaksi pääministerin toimet.

Nettikauppakamariin tarjolla jo yrityksiä

Ennen ohjelman virallisinta osaa Lipponen kävi Suomen suurlähettilään virka-asunnossa avaamassa suomalaiskiinalaisen virtuaalikauppakamarin, joka kuvaannollisesti avasi ovensa Internetissä.

Kauppakamariin on ilmoittautunut jo viitisenkymmentä suomalaisyritystä, ja lisää odotetaan piakkoin. Kaupallinen neuvos Pertti Hekkala kertoi, että kauppakamari julkaisee lähitulevaisuudessa sivunsa myös kiinaksi. Kauppakamarissa voi käydä osoitteessa www.fincham.org.

Tilaisuudessa oli läsnä myös kääntäjä Ren Yanhua, joka halusi luovuttaa pääministerille uunituoreen kappaleen uusinta työtään: Täällä Pohjantähden alla, toinen osa kiinaksi. Kiinaksi Täällä Pohjantähden alla on Bei ji xing xia, kertoi Ren.

Väinö Linna ei kuitenkaan näillä näkymin ole nousemassa Kiinan kirjalistoille, sillä painos on 5 000 kappaletta.

STT-IA
26.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE