Saksan tuleva liittokansleri vain erityisvieraana

EU:n johtajat keskustelevat unionin tulevaisuudesta



Euroopan unionin maiden korkeimmat poliittiset johtajat pohtivat viikonvaihteessa unionin tulevaisuutta. Epävirallinen huippukokous järjestetään lauantaina ja sunnuntaina Pörtschachissa Etelä-Itävallassa.


Suomesta mukana ovat sekä presidentti Martti Ahtisaari että pääministeri Paavo Lipponen.

Kansainvälisessä lehdistössä kokouksen annin on ennustettu jäävän melko köykäiseksi. Pääministeri Lipponen toivoo joka tapauksessa, että kokouksessa voidaan avoimesti vaihtaa mielipiteitä ilman muodollisia esityslistoja.

Koska kokous on epävirallinen, luvassa ei ole mitään päätöksiä eikä kirjallisia johtopäätöksiä. Tosin säännönmukainen Eurooppa-neuvosto ei EU:n huippukokous ei muutoinkaan sinänsä tee mitään muodollisia päätöksiä.

Pörtschachiin on pyydetty keskustelun pohjaksi alustuksia kolmelta pääministeriltä. Britannian Tony Blair alustaa yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, Hollannin Wim Kok talouspolitiikasta ja Espanjan Jose Maria Aznar yhteistyöstä rikollisuuden torjunnassa.

Kokouksen painoarvoon vaikuttaa varmasti se, että Saksan tuleva liittokansleri Gerhard Schröder ei ole paikalla vielä liittokanslerina. Saksan uusi hallitushan nimitetään vasta ensi viikolla.

Schröder käy kuitenkin esittäytymässä tuleville kollegoilleen ja on huippukokouksen vieraana lauantaina. Vielä ei ole tarkkaa kuvaa siitä, kuinka paljon hän osallistuu ohjelmaan.

Saksan edustajana kokouksessa on vanhan hallituksen ulkoministeri Klaus Kinkel. Liittokansleri Helmut Kohl kieltäytyi lähtemästä Pörtschachiin kristillisdemokraattien vaalitappion jälkeen.

Lipposen mielestä mielenkiintoista on joka tapauksessa kuulla Saksan uuden hallituksen ohjelmasta. Suomi on jo aiemmissa yhteyksissä toivonut Saksan politiikalta jatkuvuutta.

Peruskirjan uudistukset Suomen puheenjohtajakaudella?

Unionin tulevaisuudesta keskustellaan siinä mielessä, miten kesken jääneitä peruskirjan uudistuksia toteutetaan. Amsterdamin sopimuksessa jäi ratkaisematta mm. komission kokoonpanoon, äänten painotuksen ja määräenemmistöpäätösten tekoon liittyviä kysymyksiä.

Lipponen uskoo, ettei näitten kysymysten sisältöön sinänsä puututa. Ennemminkin kyse on uudistusten aikataulusta.

Lipposen mukaan asiat tulevat mahdollisesti esiin Suomen puheenjohtajakaudella ensi vuoden jälkipuoliskolla. Näin ollen on siis mahdollista, että Suomen kaudella aloitetaan uusi EU-maiden hallitusten välinen konferenssi.

Tavallaan Pörtschachissa valmistellaan joulukuussa Wienissä pidettävän varsinaisen huippukokouksen esityslistaa. Wienin-kokouksen ohjelmaa taas toteutettaisiin Saksan ja Suomen puheenjohtajakausilla.

Etenkin Suomen kannalta kaikkein kiireisin asia on Agenda 2000 -nimellä tunnetun uudistusohjelman ratkaisuista päättäminen. Lipposen mukaan nyt yritetään kaikin tavoin edistää sitä, että Saksan puheenjohtajakaudella ensi keväänä saataisiin Agendan poliittiset ratkaisut selviksi.

Suomen kannalta tärkeimpiä kysymyksiä ovat rakennerahastoihin sekä maatalouteen liittyvät ratkaisut sekä kysymys unionin rahoituksesta.

Lipponen muistutti, että näiden ratkaisujen yhteydessä on ratkaistava Suomen maatalouteen liittyvät erityiskysymykset.

Linjaus uudelle vuosituhannelle

Suomen puheenjohtajakaudella katsotaan Lipposen mukaan tulevaisuuteen: tarkoituksena on valmistella "linjaus uudelle vuosituhannelle". Tähän linjaukseen sisältyy useita asioita.

Tärkeällä sijalla on mm. talouspoliittinen yhteistyö, kun euroalue syntyy.

Kyse on Lipposen mukaan euroalueen hallitusten välisestä yhteistyön tiivistämisestä tilanteessa, jossa Euroopan keskuspankki hoitaa rahapolitiikkaa hyvin keskitetysti. Samaten ratkaistavana on euroalueen edustautuminen esimerkiksi suurten teollisuusmaiden G7-yhteistyössä.

Lipposen mielestä on tärkeää myös, että EU:n laajentumisneuvotteluissa päästään jo tänä syksynä eteenpäin. Lipponen kuitenkin ennustaa, että tuskin vuonna 2006 EU:ssa on vielä "kovin monta" uutta jäsentä.

STT-IA
23.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE