SAK ja STTK tyrmäävät työehtosopimusjoustot

Työsopimusten joustoista päästiin sopimukseen - Ay-liike tyrmää



Hallitus pääsi torstaina sopimukseen kiistassa, joka koski työehtosopimusjoustojen ulottamista järjestäytymättömiin työnantajiin. Jo sosialidemokraattien ja kokoomuksen hallitusyhteistyötäkin häirinnyt riita ratkesi torstaina aamupäivällä, kun hallitusryhmien puheenjohtajat pääsivät sopuun asiasta.


Hallituksen on määrä antaa työsopimusten joustoja koskevat esitykset eduskuntaan kahden viikon kuluttua. Asia ei siten palaa enää työsopimuslakikomiteaan, kuten ay-liike ja työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP olisivat halunneet.

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) luonnehti ratkaisua kompromissiksi. Lipponen kuitenkin toivoi, että hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kolmikantayhteistyöhön ei tullut säröä.

- Vastuuta on sekä työmarkkinaosapuolella että hallituksella. Silloin kun aikataulussa ei pysytä, vastuu siirtyy poliittiseen pöytään, Lipponen perusteli ratkaisua.

Hallituksen huhtikuussa asettama työsopimuskomitea ei päässyt esityksistä yksimielisyyteen syyskuun loppuun mennessä.

Lipponen kiitteli hallituspuolueita siitä, että ne pitivät tärkeänä työsopimuskomitean jatkotyöskentelyä. Hän muistutti, että hallitus on ohjelmassaan sitoutunut työelämän pitkäjänteiseen kehittämiseen, ja nyt aikaansaatu sopu turvaa tämän tavoitteen.

Uudistuksia yrittäjien asemaan vaatinut kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö piti ratkaisua askeleena oikeaan suuntaan. Niinistö kuitenkin totesi, että järjestäytymätön yrityssektori, lähinnä pienet ja keskisuuret yritykset, eivät edelleenkään ole tasa-arvoisessa asemassa suurten yritysten kanssa.

Kokoomus vaati järjestäytymättömiä pienyrityksiä koskevaa lainsäädäntöä eduskuntaan jo tällä viikolla. Niinistö perusteli vaatimusta sillä, että hallitus on jo kahdesti päättänyt osauudistuksen antamisesta.

Joustot laajenevat neljällä alueella

Ratkaisun mukaan työnantajajärjestöihin kuulumattomat järjestäytymättömät yritykset voivat poiketa joistakin työehtosopimuslain kohdista, jos työmarkkinaosapuolten välillä on sovittu lakia heikommasta käytännöstä.

Käytäntönä on ollut, että järjestäytymättömät työnantajat joutuvat noudattamaan lakia, eivätkä voi hyödyntää järjestäytyneitä työantajia hyödyttäviä tes-joustoja.

Nyt tehdyn sopimuksen mukaan kyseeseen tulevat sairausajan palkkaa, työsopimuksen päättämismenettelyä eli irtisanomisia, opintovapaaoikeutta sekä vuosilomalakia koskevat muutokset.

Näiden kohdalla kyse on ns. suorista sovellutuksista eivätkä ne ulotu paikalliseen sopimiseen.

Työaikalakia koskeva muutos jätettiin sopimuksen ulkopuolelle. Lisäksi sovittiin, että ryhdytään toimiin työehtosopimusten saamiseksi Internetiin.

Sopimus laajempi kuin komitea olisi hyväksynyt

Nyt tehty sopimus tuo järjestäytymättömille yrityksille hieman enemmän oikeuksia kuin mistä komitean piirissä ollaan oltu valmiita sopimaan. Työsopimuskomiteaa vetävä professori Kari-Pekka Tiitinen esitti pahasti jumiutuneen kiistan ratkaisuksi kolme vaihtoehtoista mallia.

Niistä suppeimmassa joustot koskisivat vain sairausajan palkkaa. Kakkosvaihtoehdossa joustot koskisivat myös vuosilomalain määräyksiä. Laajimmassa vaihtoehdossa työnantaja voisi soveltaa kaikkia yleissitovan työehtosopimuksen laista poikkeavia määräyksiä.

Nyt tehdyn sopimuksen mukaan joustot ulotetaan vuosilomalakiin siltä osin kuin oikeudet koskevat mm. talviloman sisällyttämistä muuhun työajan lyhennykseen, lomakautta, säästöva paata, vuosiloman jakamista ja lomapalkan maksamista.

Yleissitovuus koskee palkkaa ja työaikaa

Yleissitovuussäännös asettaa velvollisuuksia vain työantajalle. Yleissitovuus koskee vain palkan ja työajan kaltaisia suoraan työntekijän etuja koskevia ehtoja. Myös jotkin ns. työolonormit, kuten työsuojelunormit, voivat tulla sovellettaviksi yleissitovuuden nojalla.

Työehtosopimus on yleissitova, jos ainakin noin puolet alan kaikista työntekijöistä kuuluu työehtosopimuksen soveltamisen piiriin.

Ratkaisevaa on työnantajien järjestäytyminen, sillä laskennassa otetaan huomioon vain ne työntekijät, jotka ovat työnantajaliittoon kuuluvien työnantajien palveluksessa.

SAK ja STTK tyrmäävät työehtosopimusjoustot

SAK ja STTK torjuivat oikopäätä hallitusryhmien tekemän sopimuksen työehtosopimusjoustojen ulottamisesta järjestäytymättömille työantajille.

SAK:n puolelta varoitettiin kovin sanoin, että ratkaisu saattaa aiheuttaa entistä suuremman sotkun. SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Ahmavaara syytti muuta hallitusta kokoomuksen tahdottomasta myötäilystä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääsihteeri Seppo Junttila arveli kahden viikon kuluttua annettavan lakiesityksen vaarantavan koko kolmikantayhteistyön.

- Pahimmassa tapauksessa se saattaa estää hyvin toimineen tulopoliittisen järjestelmän toimivuuden. Myös ammattiliittojen halu tehdä paikallisia sopimuksia vähenee oleellisesti, Junttila varoitti tiedotteessaan.

Junttila vaati työsopimuslain antamista työsopimuslakikomitealle kuten työmarkkinaosapuolet ovat vaatineet. Hän painotti, että työelämän lainsäädäntö on monipuolista osaamista ja pitkäjännitteisyyttä vaativaa toimintaa, joka ei saa joutua politiikan teon välineeksi.

- Vetoan hallitukseen, että se miettisi ratkaisuaan vielä - vaikka vaaleihin onkin enää muutama kuukausi, Junttila sanoi.

Pukinsorkka näkyvissä

SAK:n osastopäällikkö Kirsti Palanko-Laaka näki hallituksen päätöksen takana kokoomuksen "sykliläisen pukinsorkan".
- Tämänpäiväisessä päätöksessä maksetaan hintaa Suomen Yrittäjäin toimitusjohtajan nostamisesta hallitukseen, Palanko-Laaka sanoi, viitaten oikeusministeri Jussi Järventaukseen (kok).

SAK vetoaa kansanedustajiin, että he torjuisivat esitetyt yksipuoliset työlainsäädännön muutokset. Ahmavaara ennusti sopimuksen aiheuttavan paljon suuremman sotkun kuin mitä hallitus luulee siivonneensa.

"Kuuma-Sauli" ei pysynyt viileänä

Ahmavaaran mielestä hallitus rikkoo pahasti kolmikantayhteistyön perustaa. Sekä palkansaajajärjestöt että työnantajajärjestöt olivat samaa mieltä siitä, että asiat on parempi ratkaista viileästi harkiten kokonaisuutena, hän lisäsi.

- Tämä ei käynyt erityisesti "Kuuma-Sauli" Niinistölle, joka jääräpäisesti todisti, ettei kokoomus ole palkansaajapuolue, ettei se kunnioita suomalaisen sopimusyhteiskunnan mallia ja että se kosiskellessaan yrittäjiä mielellään pyllistää järjestäytyneelle työmarkkinatoiminnalle, Ahmavaara moitti.

Hänen mielestään muut hallituspuolueet eivät ole olleet hereillä toimeksiantoa laadittaessa, ja antoivat aseet kokoomukselle. Sen jälkeen ne ovat vain vikisseet Niinistön viedessä, Ahmavaara haukkui.

- SAK ei voi hyväksyä sopimusoikeuden vastuuttomia vapaamatkustajia. Nyt syntynyt sopimus yllyttää työnantajia järjestäytymättömyyteen. Se lopettaa paikallisen sopimisen ja vaarantaa työmarkkinoiden vakauden, Ahmavaara varoitti.

STT-IA
23.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE