Työttömyysturvan perusteeksi yleinen työttömyysvakuutus

Keskusta täsmensi työreformiaan



Keskusta täsmensi keskiviikkona työreformiksi kutsumaansa työllisyyden lisäämiseen tähtäävää uudistuspakettia.


Keskusta esittää mm. nykyisen työttömyysturvajärjestelmän uudistamista siten, että säädettäisiin yleinen ja pakollinen työttömyysvakuutusmaksu, joka kattaisi kaikki työikäiset yhtäläisin perustein.

Keskustan mallissa voisivat olla palkansaajien lisäksi mukana myös yrittäjät ja muut omaa työtään tekevät. Uusi työttömyysvakuutus olisi verrattavissa työeläke- ja sairausvakuutukseen.

Työntekijän ei keskustan mallissa tarvitsisi enää maksaa erillistä työttömyyskassojen jäsenmaksua ansioturvan saamiseksi. Valtio rahoittaisi työttömyysturvan vähimmäisturvan. Työnantajat ja työntekijät maksaisivat ansioturvan kustannukset.

Työttömyysturvan maksatuksen hoitaisivat nykyiset työttömyyskassat, joita kuitenkin yhdistettäisiin. Työntekijät voisivat halutessaan ottaa myös vapaaehtoisen lisävakuutuksen, jonka työttömyyskassat hoitaisivat. Sen kustannuksiin valtio ei osallistuisi.

Keskustan varapuheenjohtaja Maria Kaisa Aula sanoi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että työttömyysturvauudistuksen, kuten keskustan työreformin muidenkin osien toteuttaminen vaatii myös työmarkkinaosapuolten yhteistyötä.

Poliittisen puolueen tehtävä on hänen mielestään kuitenkin esittää uudistusehdotuksia. Lisäksi tarvittaisiin parlamentaarista valmistelua esimerkiksi komiteassa.

Keskustelu aloitteista

Keskusta kutsuu keskiviikkona esittämiään sosiaaliturvan, sen rahoituksen ja verotuksen uudistuksia keskustelualoitteiksi. Marraskuussa keskusta esittelee paikallista sopimista, työnantajabyrokratian purkamista ja elinkeinopolitiikkaa koskevat osat työreformistaan.

Varapuheenjohtajan Aulan mukaan työreformia tarvitaan, jotta työn antaja ja työt tarvitseva työtön voivat paremmin kohdata työmarkkinoilla. Työttömyysturvaesityksen tavoite on parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta, rahoituksen läpinäkyvyyttä ja kestävyyttä erilaisissa suhdannetilanteissa.

Perusturvaa keskusta esittää uudistettavaksi nk. yhden luukun periaatteen mukaisesti. Keskustan perustulomalloissa toimeentulotuen maksatus siirtyisi Kelan tehtäväksi, joskin kriisitilanteita varten säilyisi kunnan maksama yksilöllinen toimeentulotuki.

Keskusta palauttaisi minimisairauspäivärahan, uudistaisi päivähoitomaksuja paremmin suurperheet huomioon ottavaksi ja mm. poistaisi työmarkkinatuen tarveharkinnan puolison tulojen osalta. Lasten kotihoidontukea keskusta korottaisi.

Verotuksessa keskusta alentaisi seuraavalla vaalikaudella työn verotusta neljä miljardia markkaa vuosittain. Verouudistuksia valmistellut kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä oli valmis asettamaan tavoitteeksi yhden prosenttiyksikön kokonaisveroasteen alentamisen vuosittain.

Työnantajan sosiaali- ja työeläkemaksuja keskusta porrastaisi matalapalkkaisia suosivalla tavalla. Verokevennykset puolue painottaisi pieni- ja keskituloisiin.

Rahoittaisi itsensä

Ala-Nissilä arvioi, että verouudistukset voitaisiin rahoittaa paranevan työllisyyden ja sosiaaliturvan ja verotuksen yhteensovittamisesta saatavien säästöjen avulla. Tarkkoja laskelmia keskusta ei ole tehnyt.

Keskustan työreformiin kuuluu myös työnantajamaksujen porrastaminen. Professori Pertti Kukkosen sorvaamassa mallissa porrastus tehdään matalapalkkaisten henkilöiden palkkatason mukaan ja porrastus ulotetaan myös työeläkevakuutuksen ja sairausvakuutuksen maksuihin.

Keskustan mallissa esimerkiksi alle 5 500 markan kuukausipalkoissa työnantajamaksut putoaisivat 80 prosenttia eli nykyisestä 24,5 prosentista 4,9 prosenttiin palkasta. Porrastus koskisi niin yksityisiä kuin julkisiakin työnantajia.

Keskusta laskee, että työnantajamaksujen uudenlainen porrastus voidaan rahoittaa nyt käytössä olevien portaiden maksutuloon aiheuttamalla vähennyksillä ja työllistämistuilla. Uusia työpaikkojakin syntyisi parikymmentätuhatta.

STT-IA
23.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE