Ranska halutaan takaisin neuvottelupöytään

OECD-maat: MAI-neuvotteluja ei voida jatkaa vanhalta pohjalta



Teollisuusmaiden järjestö OECD:n maat katsovat, että neuvotteluja kansainvälisestä investointisopimuksesta MAI:sta ei voida jatkaa vanhalla pohjalla. Tilanne muuttui ratkaisevasti viime viikolla, kun Ranska ilmoitti vetäytyvänsä neuvotteluista.


Ranskalaiset eivät ilmaantuneet paikalle tiistaina OECD-maiden pohtiessa MAI:n kohtaloa Pariisissa. Ranskan hallitus vaatii neuvottelujen siirtämistä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Muut teollisuusmaat eivät ole valmiit tähän.

- Lähtökohtana pidetään neuvottelujen jatkamista OECD:n piirissä, mutta on selvää, että ne täytyy saattaa uudelle pohjalle, Suomen MAI-neuvottelukuntaa johtava Lauri Korpinen ulkoministeriön kauppapoliittiselta osastolta kertoo.

Teollisuusmaat pohtivat MAI-neuvottelujen jatkamista seuraavan kerran joulukuun alussa. Sekä tuo että tiistainen kokous kulkee epävirallisen konsultaation nimellä. Varsinaiset MAI-neuvottelut ovat olleet jäissä huhtikuun lopusta, jolloin Ranska vaati puolen vuoden aikalisää.

- Joulukuussa pyritään löytämään keinot neuvottelujen jatkamiseksi, Korpinen toteaa. Hänen mukaansa tavoitteena on sellainen malli, joka mahdollistaisi Ranskan paluun neuvottelupöytään. Etenkin EU-maat kokevat ranskalaisten poissaolon hankalana.

Ratkaisuksi MAI:n kevyt versio?

MAI-sopimus on ajautunut vastatuuleen ennen kaikkea kansalaisjärjestöjen kiivaan vastustuksen vuoksi. Sopimuksen pelätään ajavan teollisuusmaiden suuryhtiöiden etuja kehitysmaiden, työläisten ja ympäristön kustannuksella.

Teollisuusmaat keskustelivatkin puolen vuoden neuvottelutauon aikana tiiviisti eri intressiryhmien kanssa. Näiden keskustelujen tuloksena monet kiistanalaiset kohdat ovat viilautuneet pois sopimusluonnoksesta.

Korpisen mukaan yksi ratkaisu umpisolmujen avaamiseksi on ajaa kevyttä versiota MAI:sta.

- Kevyt versio laskisi oleellisesti MAI:n alkuperäistä tavoitetasoa. Siinä voitaisiin supistaa investointien määritelmää ja hahmottaa vähemmän kattavaa riitojen ratkaisumekanismia. Nämä lievennykset poistavat monia ongelmia, Korpinen arvioi.

Neuvottelujen siirtämistä Ranskan ehdotuksen mukaisesti WTO:n alaisuuteen Korpinen ei pidä hyvänä. Hänen mukaansa kauppajärjestön piirissä tehdyt selvitykset investointikysymyksistä osoittavat, että neuvottelut muodostuisivat pitkiksi ja hankaliksi.

- Sen perusteella mitä Intian ja Pakistanin kaltaiset kehitysmaat ovat lausuneet, voidaan olettaa, että MAI:sta tulisi WTO-neuvotteluissa täysin toisenlainen kuin mitä teollisuusmaat ovat kaavailleet, Korpinen tähdentää.

Suomi korostaa virallisena kantanaan edelleen MAI:n aikaansaamisen tärkeyttä. Korpisen mielestä nykyiset epäkohdat maailman rahoitusjärjestelmässä lisäävät tarvetta yhteisiin investointeja koskeviin pelisääntöihin. Samaa korosti myös OECD:n pääsihteeri Donald Johnston avatessaan tiistaisen kokouksen.

Teollisuusmaiden intressit MAI-sopimuksen saavuttamiseen eivät ole aivan vähäiset, sillä niiden suorat sijoitukset ulkomaille nousivat viime vuonna yli 300 miljardiin dollariin. OECD-maat tekevät 85 prosenttia maailman kaikista suorista sijoituksista.

STT-IA
23.10.1998


TALOUS -SIVULLE