87 prosenttia pitää työssä jaksamista suurena ongelmana

SAK:n kysely: Usko hallituksen työllisyyden hoitoon lisääntynyt



Suomalaisten usko hallituksen kykyyn hoitaa työttömyysongelma on parantunut. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n Suomen Gallupilla teettämän kyselyn mukaan tyytyväisyys Paavo Lipposen (SDP) hallituksen työllisyyspolitiikkaan on noussut viime kevään 41 prosentista 50 prosenttiin.


Tulos on paras nykyisen hallituksen aikana mitattu. Luottamus myös muiden tahojen toimiin työttömyyden hoidossa on selvästi kohentunut viime keväästä.

Työnantajien toimiin työttömyyden vähentämisessä uskoo 43 prosenttia vastanneista. Tulos on yhdeksän prosenttiyksikköä parempi kuin keväällä.

Työnantajat ohittivat näin presidentti Martti Ahtisaaren, joka 38 prosentin suosiollaan on vuoden kuluessa pudonnut toiselta sijalta neljänneksi.

Ammattiyhdistysliike on kyselyn mukaan edelleen vakavimmin työttömyysongelmaan suhtautuva instituutio. Vastaajista 59 prosenttia uskoo ay-liikkeen panokseen työttömyysongelman hoidossa.

Ay-liikkeen panokseen uskovat eniten alle 35-vuotiaat, opiskelijat ja alemmat toimihenkilöt. Hallitukseen luottavat erityisesti alle 34-vuotiaat, pääkaupunkiseudulla asuvat ja ylemmät toimihenkilöt.

Luottamus oppositioon ei ole noussut

Luottamus oppositiopuolueiden kykyyn parantaa työllisyyttä ei ole noussut. Nykyiseen oppositioon luottaa 31 prosenttia vastaajista. Edellisen, Esko Ahon (kesk) hallituksen työllisyystoimia pitää arvossa 32 prosenttia vastanneista.

Suomen Pankin toimiin työllisyysasioissa uskoo 25 prosenttia vastanneista.

Tutkimukseen haastateltiin elo-syyskuussa 1 021 yli 15-vuotiasta eri puolilta maata. Suomen Gallup on selvittänyt SAK:lle johtavien yhteiskunnallisten toimijoiden arvostusta syksystä 1995 lähtien puolen vuoden välein.

Työssä jaksaminen suuri ongelma

Yli neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että tämän päivän työelämässä työssä jaksaminen ja työntekijöiden loppuun palaminen on suuri epäkohta. Tulokset ilmenevät SAK:n Suomen Gallupilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Erityisen suuri työssä jaksamisen ongelma on kyselyn mukaan SAK:n ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsenten keskuudessa. SAK:laisista 91 prosenttia ja STTK:laisista 96 prosenttia on huolestunut työuupumuksen lisääntymisestä.

Korkeasti koulutettujen etujärjestön Akavan jäsenistöstä liikaa työkiirettä kokee 84 prosenttia. Naisia loppuunpalaminen ja työssä jaksaminen askarruttaa enemmän kuin miehiä.

Optioedut myös työntekijöille

Kyselyssä selvitettiin myös suhtautumista tulospalkkauksen ongelmiin. Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta (67 prosenttia) pitää epäoikeudenmukaisena, että yritysjohtajat saavat optiojärjestelyjen kautta selvästi suuremman tulonlisän yrityksen tuloksesta kuin työntekijät.

Kolme neljästä (76 prosenttia) katsoo, että palkansaajien on saatava sama tulonlisä kuin mitä johtajat saavat.

Neljä viidestä (80 prosenttia) kyselyyn vastanneesta on sitä mieltä, että verotusta ei ole järkevää alentaa, jos se merkitsee sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen heikkenemistä.

Lähes yhtä moni (70 prosenttia) kannattaa ajatusta, että palkkatulojen verotusta on kevennettävä ja verotuksen painopistettä siirrettävä kiinteistö-, pääoma- ja ympäristöverojen suuntaan.

Eniten asiaa kannattavat työntekijät ja toimihenkilöt sekä vasemmistopuolueiden kannattajat ja kokoomuslaiset. Maatalousyrittäjät ja MTK:n jäsenet vastustavat tämänsuuntaista verotuksen painopisteen siirtämistä.

STT-IA
26.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE