Niinistö uskoo joustoista kilpailuvalttia euroalueelle



Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö uskoo, että työmarkkinoiden joustoista tulee kilpailuvaltti ensi vuoden alusta syntyvälle euroalueelle.


Niinistö sanoi tiistaina kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa, että 11 maan euroalueella ei voida kilpailla rahapolitiikalla, ja myös finanssipolitiikalla kilpaileminen käy vaikeaksi.

- Jäljelle jäävät rakenteet ja rakenteiden joustavuuskilpailu. Se joka on joustavin, menestyy, Niinistö sanoi.

Niinistön mielestä Suomi on kansainvälisessä vertailussa kilpailukyinen kaikilla muilla tavoin, mutta ongelmana ovat työmarkkinoiden jäykkyydet. Hänen mielestään juhlapuheissa kyllä puhutaan yrittäjien lisäämisen tarpeesta, mutta käytännössä ei ole haluttu toimia sen hyväksi.

Niinistö viittasi viime viikolla hallituksen sopimaan työehtosopimuslakikiistaan, jonka tuloksena järjestäytymättömät pienyrittäjät ovat saamassa mahdollisuudet käyttää työehtosopimuksissa sovittuja laista poikkeavia joustoja.

Niinistö leimasi ammattiliittojen keskusjärjestön puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (SDP) ja työministeri Liisa Jaakonsaaren (SDP) lausunnot joustoista "manöövereiksi", joissa haluttiin unohtaa hallituksen jo kahdesti sopima uudistus.

Ihalaisen lehtihaastattelussa lausuma näkemys, jonka mukaan poliitikkojen pitäisi pysyä erossa työmarkkinaosapuolille kuuluvasta asiasta, ärsytti Niinistöä erityisesti. Ihalaisen nimeä mainitsematta Niinistö piti näkemystä jopa demokratian vastaisena.

- En löydä irvokkaampaa lausumaa kuin lainsäätäjä, näpit irti lainsäädännöstä, Niinistö sanoi.

Euroalue lisää kilpailumahdollisuuksia

Niinistö oli tyytyväinen siihen, että talous- ja rahaliitto EMU:n kannatus on kasvanut Suomessa. Hänen mielestään yhteisen valuutta-alueen myönteiset vaikutukset ovat alkaneet näkyä jo ennen kuin EMU:n kolmas vaihe astuu voimaan vuodenvaihteessa.

Niinistön mielestä Venäjän talouskriisin vaikutukset olisivat tuntuneet syksyllä Suomessa voimakkaammin, jos Suomi ei olisi menossa mukaan euroalueeseen.

Euroalue merkitsee Niinistön mielestä eurooppalaisen hyvinvoinnin lisääntymistä sekä kilpailun kiristymistä. Samalla kuitenkin kilpailumahdollisuudet lisääntyvät niin, että Suomella on mahdollisuus saada osuuttaan suurempi osuus hyvinvoinnista.

Suomen EMU-jäsenyyttä vastustaneelle keskustalle Niinistö heitti, että oli "aikamoinen onni", ettei se saanut tahtoaan läpi.

STT-IA
27.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE