Kuolemanenkeli - vai viaton syntipukki?



Egyptiä järkyttää parhaillaan sairaalamurhaskandaali. Aleksandrian Yliopistollisessa Keskussairaalassa on kuollut mystisesti 30 potilasta.


Egyptiläistä sairaanhoitajaa syytetään 30 potilaan surmaamisesta Aleksandrian Yliopistollisessa Keskussairaalassa. Hoitajatar, Aida Nour Eddin, vannoi oikeudessa "Jumalan nimeen, minä en tehnyt sitä". Aidan perhe uskoo, että 25-vuotias hoitajatar lavastettiin syylliseksi, mustatakseen tämän rakastajan - tunnetun lääkärin - maineen.

Tutkijoiden mukaan potilaat olivat saaneet tappavan yliannostuksen Flaxidel ja Pavulon -lääkkeitä. Ne ovat yleisiä anestesiavalmisteita, joita käytetään kirurgisissa operaatioissa. Yliannos voi kuitenkin lamauttaa hengitystä säätelevät lihakset, jolloin ihminen kuolee hapen puutteeseen.

Syyttäjän mukaan sama hoitajatar oli vastuussa kaikista kuolleistapotilaista. 25-vuotiasta Aida Nour Eddiniä syytetään murhasta.

Asiaa koskeva oikeudenkäynti alkoi 10. tammikuuta suuren mediakohun saattelemana. Puolustusasianajajat pelkäävät, että media tuomitsee syytetyn etukäteen.

- Me pyydämme, että oikeus tapahtuu ja me tahdomme reilun oikeudenkäynnin, puolustusta johtava tunnettu lakimies Adel Eid sanoo.

Lakimiehet tietävät, että egyptiläisillä tuomareilla on hyvin vapaat kädet ja että he monasti kuuntelevat kansalaismielipidettä tuomioissaan. Lavastus vai ei? Sairaanhoitajan läheinen sukulainen uskoo, että Aidan on lavastettu syylliseksi osana sairaalamaailman ja lääkäripiirien valtataistelua. Lehdissä on kirjoitettu, että hoitajattarella olisi ollut suhde entisen esimiehensä kanssa.

Mahmoud Khalil sanoo, että "joku tahtoi tohtori Hisham Abu Rahman pois tieltä, ja piti parhaana tapana lavastaa tämän väitetty rakastajatar Aida syylliseksi."

Perheen mukaan Aida sai erityistä bonusta, koska oli niin huolellinen ja hyvä hoitajatar. Heidän mukaansa tytön synti oli kuitenkin liika rehellisyys.

- Aida ei pitänyt suutaan kiinni, kun lääkärit jäivät pois töistä, laiminlöivät tehtäviään ja olivat mukana epäeettisissä toimissa, sanoo Mahmoud.

Tunnustus kiduttamalla?

Puolustus väittää, että jutun todistusaineistoa on sormeiltu. Syyttäjä tulee tiettävästi myös esittämään oikeudelle hoitajattaren tunnustuksen, jonka olemassaolon puolustus niinikään kiistänee. Aidan perhe pitää mahdollisena, että tunnustus on saatu kiduttamalla.

Kidutus - hakkaaminen ja pää alaspäin roikottaminen - on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yleistä egyptiläisillä poliisiasemilla, jossa rikostutkintaan kouluttamattomilla rivipoliiseilla on kova paine saada todisteita esimiestensä käyttöön.

Joukko kuolleiden potilaitten perheitä on haastanut oikeuteen myös itse sairaalan. Heidän lakimiehensä sanovat, että sairaala on vastuussa siitä, että hoitajatar pystyy tekemään tällaisia rikoksia.

Yksi syy sairaalan haastamiseen lienee se, että perheet vaativat yli 1,5 miljoonan markan korvauksia. Suuri sairaala pystyisi vahingonkorvauksia myös maksamaan.

Aleksandrialaisella tuomioistuimella on nyt vaikea tehtävä median ja syytösten ristitulessa. Sen pitäisi selvittää, miksi ja kenen syystä potilaat kuolivat: oliko nukutusainetta sekaantunut muuhun lääkitykseen, murhasiko heidät joku toinen vai päättikö 25-vuotias sairaanhoitajatar vain ryhtyä kuoleman enkeliksi.

LAURI KAIRA
Kairo
23.1.1998


ULKOMAAT -SIVULLE