Budjettipäällikkö Virtanen: Julkinen talous saatava kuntoon ennen taantumaa

Siimes ja Korhonen vastustavat leikkauksia



Vasemmistoliiton varapuheenjohtajat ja puheenjohtajaehdokkaat Suvi-Anne Siimes ja Martti Korhonen vastustavat valtiontalouden säästölistoja. Säästöjä on väläytellyt mm. budjettipäällikkö Erkki Virtanen.


Leikkaukset olivat keskeisellä sijalla puheenvuoroissa, joita he käyttivät SAK:n vasemmistoryhmän tilaisuudessa sunnuntaina Hämeenlinnassa. Niin ikään puheenjohtajaehdokkaana oleva europarlamentaarikko Outi Ojala kantoi huolta tukityöllistämisen kohtalosta.

Siimes mainitsi, että valtiovarainministeriön tarjoilema säästötarve ei tällä kertaa perustu valtiontalouden romahtamisen uhkaan. Sen sijaan virkamiesten ajatuksissa on ajaa valtionvelan bruttokansantuoteosuus nopeassa tahdissa alas.

- Valtionvelan asteittainen alentaminen on sinänsä järkevä tavoite seuraavalle hallitukselle. Mutta se, missä tahdissa velkaa ajetaan alas, on merkittävä poliittinen valinta, jossa otettava linja vaikuttaa vääjäämättä myös julkisen sektorin kokoon ja tehtäviin.

- Tästä syystä pelkkä nykyisiin budjettikäytäntöihin perustuvien leikkauslistojen rakentaminen edustaa liian kapeaa pohjaa ministeriön peräänkuuluttamalle arvokeskustelulle, hän perusteli.

Korhonen korosti, että poliittisten puolueiden tulisi nostaa selkeästi esille näkemyksensä hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisestä. Hänen mielestään viimeaikaisessa keskustelussa on kuitenkin valitettavasti nähty sellaisia piirteitä, että valtiovarainministeriön virkamiehet yrittävät sementoida arvokeskustelun rajat kokonaan taloudellisilla reunaehdoilla.

- Piiloutuminen valtion velan varjoon tai valtiovarainministeriön selän taakse ei ole oikea tapa lähestyä arvoja. On paikallaan palauttaa mieliin, että myös pääministeri on julkisesti todennut, että leikkaukset on tehty. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tahdon mukaista ei ole se, että uusia leikkauksia tehdään.

Tämä ei olisi sopusoinnussa aikaisempien lupausten kanssa, hän huomautti.

Ojala huolehti tukityöllistetyistä

Ojala mainitsi, että Suomessa "työllistettävyyden" ongelma koskee kasvun oloissa entistä selvemmin pitkäaikaistyöttömiä. Siksi työllisyyskoulutusta ja tukityöllistämistä tulee hänen mielestään suunnata juuri heille. Valtion aktiivisesta työllisyyspolitiikasta luopuminen jakaisi kansaa ja työmarkkinoita entistä enemmän kahtia työssä oleviin ja työstä syrjäytyneisiin.

Ojala kummasteli keskustelua, että työllisyyskoulutus ja tukityöllistäminen eivät olisi oikeaa työllistämistä.

- EU:n sisällä ja monissa Euroopan maissa käytävässä keskustelussa keskeinen kysymys on, miten parantaa työttömien työnhakijoiden "työllistettävyyttä" eli mahdollisuutta työnsaantiin. Viime vuoden lopun EU:n työllisyyshuippukokouksen päätökset korostavat koulutuksen merkitystä osana työllisyyden parantamista, hän muistutti.

”Julkinen talous saatava kuntoon ennen taantumaa”

Budjettipäällikkö Erkki Virtanen enteili lauantaina seuraavan hallituksen joutuvan samantapaisen harkinnan eteen kuin Paavo Lipposen hallitus aloittaessaan.

Lipposen hallitus aloitti sarjalla julkisen talouden raskaita leikkauksia. Virtanen esitti epäilynsä Kalevassa lauantaina.
- Julkinen talous on saatava nopeasti kuntoon, jotta ei olla housut kintuissa, kun väistämätön taantuma tulee, Virtanen sanoo.

Virtasen mielestä on ristiriitaista, kun viiden hyvän kasvun vuoden jälkeen julkinen talous on nykyisessä kunnossa.
- Se on merkki, että jotain on todella vialla. Sitä ei voi hyväksyä. Se on sietämätöntä.

Virtasen mukaan seuraavat vaalit käydään samassa hengessä kuin vuonna 1995. Silloin kaikki vaalikeskustelu koski toimenpiteitä, joilla julkinen talous saadaan kuntoon.

Virtanen kuvaili ensi vuotta "pieneksi suvantovaiheeksi". Budjettipäällikön pöytälaatikossa olevia leikkauslistoja ei näillä näkymin oteta käyttöön. Suvannon on Virtasen mielestä oltava kuitenkin ohi vuonna 2000.

- Kun nousukausi on pitkä, julkinen talous on saatava tasapainoon ja enemmänkin, ylijäämäiseksi. Kiire alkaa olla. Näin nopea kasvu ei voi jatkua loputtomiin, hän sanoo.

STT-IA
26.1.1998


POLITIIKKA -SIVULLE