Arpajaislaki eduskuntaan syksyllä?



Raha-automaattiyhdistyksen, Veikkauksen ja Suomen Hippoksen yksinoikeudet rahapelien järjestämiseen säilyttävä arpajaislain uudistus pyritään saamaan eduskuntaan vielä syksyllä.




Aikataulu merkitsee sitä, että EY:n tuomioistuin ei ehtine antaa ennen ratkaisuaan siitä, onko nykyinen lainsäädäntö yhteisöoikeuden vastainen. EY:n tuomioistuimen kannan odottamista on vaatinut mm. Kilpailuvirasto.

Arpajaislakiesityksestä antamassaan lausunnossa Kilpailuvirasto katsoo, että esityksessä pitäisi monipuolisemmin mm. tehokkuusnäkökohdat huomioon ottaen arvioida, missä laajuudessa arpajaistoiminnassa on mahdollista tai tarpeellista enää ylläpitää kansallisia monopoleja.

EY:n tuomioistuin käsittelee Raha-automaattiyhdistyksen monopoliasemaa raha-automaattitoiminnan harjoittamisessa Vaasan hovioikeuden pyynnöstä. Hovioikeus pyysi ennakkoratkaisua EY:n tuomioistuimelta vireillä olevassa rikosasiassa, jossa henkilöä syytetään arpajaisrikoksesta.

Henkilö on pitänyt maksua vastaan pelattavana vuokraamiaan peliautomaatteja, jotka antavat voittoja.

Tuomioistuimen päätös loppuvuodesta

EY:n tuomioistuimen päätöstä odotetaan loppuvuodesta. Sitä ennen tuomioistuimen julkisasiamies esittää lokakuussa ratkaisuehdotuksensa.

Ylitarkastaja Laura Vilkkonen sisäministeriöstä sanoo, että tuomioistuimen ratkaisua odotetaan levollisin mielin. Suomi katsoi asian suullisessa käsittelyssä, että jäsenvaltioilla on yhteisön oikeuden estämättä riittävä harkintavalta rajoittaa raha-automaatti- ja arpajaistoimintaa. Samalla linjalla ovat monet muutkin EU-maat.

Uudesta arpajaislakiesityksestä on pyydetty lausuntoja noin 90 viranomaiselta, järjestöltä ja yritykseltä. Lausuntojen antoaika päättyi viime perjantaina, mutta useat lausunnonantajat ovat pyytäneet jatkoaikaa.

Sisäministeriö saa viimeiset lausunnot elokuun puolivälissä. Ylitarkastaja Vilkkosen mukaan lakiesityksen laatiminen ja kääntäminen vie muutamia kuukausia, mutta tarkoituksena on saada se vielä nykyisen eduskunnan käsittelyyn.

Kilpailuvirasto arvostelee lukuisia kohtia

Kilpailuviraston mielestä Suomen olisi EY:n tuomioistuimen ratkaisusta riippumatta arvioitava, ovatko sosiaalipoliittiset ja valtiontaloudelliset perustelut monopolien ylläpitämiselle edelleen riittävän pitäviä. Viraston mielestä arpajaislainsäädännössä pitäisi soveltaa elinkeinotoiminnan arvioimisessa samoja kriteereitä kuin kilpailulainsäädännössä.

Kilpailuvirasto myös vastustaa sitä, että uusi arpajaislaki antaisi arpajaiset vain yleishyödyllisten yhteisöjen varainhankintamuodoksi. Sen mielestä pienten arpajaisten tai kilpailujen ei voi katsoa aiheuttavan ongelma- tai uhkapelaamista tai muuta rikollista toimintaa, minkä takia niiden järjestämistä olisi rajoitettava.

Kilpailuvirasto arvostelee myös sitä, että yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa arpajaisten järjestämisestä arvonlisäveroa kuten muut elinkeinonharjoittajat.

Kilpailuvirasto haluaisi tiukentaa rahapeliluvan saavien yhteisöjen ehtoja siten, että niiden olisi luovuttava muista toimialoistaan. Virasto esittääkin, että Raha-automaattiyhdistyksen rahapelilupa peruutetaan lyhyen siirtymäajan jälkeen, ellei se luovu viihdeautomaatteja pyörittävästä tytäryhtiöstään Pelika RAY Oy:stä.

Yrittäjät haluavat automaatit vapaiksi

Yksityisiä peliautomaattien pyörittäjiä edustava Suomen Automaattiyrittäjät sanoo lausunnossaan, ettei uudistushanketta pidä jatkaa esityksen pohjalta. Sen mielestä valmistelu olisi aloitettava uudestaan siten, ettei nykyisiä rahapelimonopoleja pidettäisi itsestään selvänä välttämättömyytenä.

Automaattiyrittäjät purkaisivat RAY:n monopoliaseman pienillä panoksilla pelattavien ja pieniä voittoja antavien raha-automaattien osalta.

Raha-automaattiyhdistys pitää lausunnossaan arpajaislakiesitystä hyvänä. Se tosin haluaisi toimilupansa kestoksi 10 vuotta esitetyn viiden vuoden sijasta. Lisäksi RAY haluaa jatkossa koko tuottoansa jaettavaksi yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille. Viime vuosina tuotosta on ohjattu yhä suurempi osa perinteisistä kohteista poikkeaviin, valtion menoja vähentäviin tarkoituksiin kuten veteraanien kuntoutukseen.

RAY:n mielestä sen yksinoikeutta voidaan perustella kansainvälisestä näkökulmasta juuri sillä, että voittovarat käytetään järjestöjen harjoittamaan yleishyödylliseen toimintaan, jolloin varoilla on valtion budjettivaroista erillinen käyttötarkoitus.

Suurimmat puolueet ovat nykyisen rahapelien yksinoikeusjärjestelmän kannalla. Sen sijaan nuorsuomalaiset pitävät arpajaislakia poliittisten kuppikuntien nautintaoikeuksien säilyttämisenä.

STT-IKK
24.7.1998


POLITIIKKA -SIVULLE