BACK




Pääkirjoitus

Vs. Päätoimittaja Ilpo Kiuru


24.7.1998

Kotamikot kilpasille

Suomen talous jatkaa vahvaa kasvuaan. Usko kasvuun tuntuu niin ikään pitävän. Esimerkkinä tästä on valtiovarainministeriön kuluvalla viikolla suorittama toimenpide: kasvuennusteita ja työllisyyslukuja korjattiin positiivisemmiksi sekä loppuvuodeksi että ensi vuodelle.

BKT:n tämänvuotiseksi kasvuksi VM ennustaa nyt 5,5 prosenttia aiemman 4,5 prosentin sijasta. Ensi vuoden arvioissa ministeriö on hiukan varovaisempi: BKT:n arvellaan kasvavan 4 prosenttia aiemmin ennustetun 3,3 prosentin sijasta.

Työttömyyden supistumista VM niin ikään ennustaa varovaisemmin ja arvioi sen ensi vuonna laskevan 9 prosenttiin, kun aiempi ennuste oli 9,2 prosenttia.

Molempien ennusteiden korjaamisen on arvioitu tuovan valtion ensi vuoden budjetin laadintaan toista miljardia markkaa lisää pelivaraa.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ei kuitenkaan hellitä. Hän haluaa puristaa budjetin loppusumman alle kesäkuun kehysneuvotteluissa sovitun tason, eli 190,6 miljardin markan.

Niinistön kanta on ennakkoterveinen budjettiriiheen valmistautuville ministerikollegoille. Jos eri ministeriöissä olikin asennoiduttu pitkän leikkauskuurin hellittämiseen, valtiovarainministeriö pysyy linjalleen uskollisena ja paimentaa edelleen tarkkaan taloudenpitoon.

Budjettipohjia viikolla esitellyt Niinistö ei tosin puhunut pelkistä säästöistä tai leikkauksista, vaan "tasapainottavista toimenpiteistä", jotka sisältävät myös budjettitekniikkaa.

Budjettiriihestä kajahtaa poliittiseen elämään eräänlainen vaalien lähtölaukaus. Niinistö on ilmoittanut, että vaalibudjettia ei tule. Paineita tähän historialliseen perinteeseen silti varmasti olisi, sillä yhdellä jos toisella hallitusosapuolella lienee halua pystyttää vaalikauden lopuksi omaa "kansantalouden saavutusten näyttelyään".

Talous- ja työllisyysennusteiden korjaamisesta syntynyttä pelivaraa omien hyvien tavoitteiden toteuttamisen käyttäisi mielellään jokainen hallitusryhmä, Kokoomus mukaan lukien. Niinistö kuitenkin petaa pelivaraa tulevaisuuteen: tavoitteena on puristaa valtion nettolainanotto tuntuvasti alle viiden miljardin markan ja supistaa budjetin alijäämää.

Pohjoisessa rahattomia kutsutaan "kotamikoiksi". VM ennustaa Suomelle parempaa tulevaisuutta, mutta antaa ymmärtää Suomen edelleen olevan kotamikko. Maaliskuussa käydään toinen perättäinen kotamikkojen vaalitaistelu, jossa liikutellaan enemmän tunteita ja mielikuvia kuin turpeita säkillisiä rahaa. Mielikuvakonsultit ovatkin jo liikkeellä.

ILPO KIURU