Makunautintoa vaille - ateria Internetissä



Internetistä on paljon apua myös hyvän ruuan ja juomien ystävälle. Ravintoloiden kotisivujen lisäksi Internet tarjoaa muitakin ravintoaiheisia sivuja.




Helsinkiläisten ja Helsinkiin matkaavien ravintolavalintapulmiin ojentaa Surf Cityn ravintolaopas auttavan kätensä.

Oppaasta löytyvät todennäköisesti kaikki Helsingin ravintolat luokiteltuina tyypin mukaan. Ravintoloiden tiedoissa ovat aukioloajat sekä pieni sanallinen selitys helpottamassa valintaa.

Sivuilta löytyy kysymyspalsta ravintolamaailman kiperiin pulmiin sekä Helsingin ravintolauutiset. Mukana on myös Bar Guide, eli paikanvalintaa helpottava apuohjelma, joka kysyy 14 kysymystä ja annettujen vastausten perusteella valitsee sopivan menopaikan senhetkiseen mielentilaan kertoen jopa monenko prosentin todennäköisyydellä mesta sopii.

Toinen hyvä sivusto menomestan valintaan on Suomen Infopiste Oy:n Dine & Wine -opas jonka ravintolaoppaasta löytyvät tiedot suurimpien kaupunkien ravintoloista. Mukana on yli 600 ravintolaa joista jokaisesta on esittely aukioloaikoineen ja yhteystietoineen. Sivuilta löytyy myös paljon muuta mielenkiintoista ja tarpeellista kuten menovihjeitä, uutisia ja ravintolasuosituksia.

Juoma kruunaa ruoan

Mikäli ravintolaruokailu ei kiinnosta, vaan suunnittelee illaksi ateriaa kynttilänvalossa kotona, viinin valinta saattaa olla vaikea tehtävä. Valintaa helpottamaan löytyy Oy Alko Ab:n sivujen hinnastosta tarkat tiedot viineistä. Sivuilla on esitelty luonnollisesti myös muut alle 22-prosenttiset juomat, samoin sivuilta löytyy Etiketti-lehti sähköisenä versiona sekä muuta tietoutta alkoholista.

Ruotsinkieltä taitava voi surffata myös lahden toiselle puolelle Systembolaget:n sivuille, jotka tarjoavat hyvää tietoutta ja niin ikään ravintolaoppaan, josta voi olla hyötyä Ruotsiin matkaaville.

Mikäli viini on vieläkin valitsematta, on syytä suunnata World Wine Web:n pariin, jonka World Wine Encyclopedia esittelee yli 30 eri maan viinit. Sivuilla on myös hyviä viinilinkkejä muille viinisivustoille.

Drinkki jälkiruuaksi

Illan myötä voikin siirtyä väkevämpien juomien pariin. Tunnelmalliseen illalliseen ei tosin sovi kossupaukku suoraan pullon suusta hörpättynä, vaan pitää valmistaa maistuvia ja hyvän näköisiä drinkkejä. Siispä onkin syytä suunnata Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerhon sivuille, joiden tarjontaan kuuluu 110 drinkin valmistusohjeet raaka-aineineen. Sivuilla esitellään myös muutaman viime vuoden kilpailujen voittajadrinkit kuvineen ja valmistusohjeineen sekä muuta drinkkitietoutta.

Mikäli kuitenkin olet oluen ystävä, Suomen Olutseuran sivut ovat juuri oikea paikka. Sivuilta löytyvät tiedot seuran alaosastoista ja niiden toiminnasta sekä muista oluttapahtumista. Mukana on myös tilaussivu, jolta voi tilata olutaiheisia tuotteita.

Eikä toki pidä unohtaa Oluenystävän Omaa Ravintolaketjua, joka tarjoaa oluen kuten se pitää tarjota. Myös sivujen olutopas on mielenkiintoista luettavaa ja auttaa oluen valinnassa. Myös Hyvät Olutravintolat lupaa tarjota oluen oikean lämpöisenä. Sivut esittelevät myös kuukauden oluen tarkkoine tietoineen.

Koko menun reseptit

Mutta pelkät juomiset eivät riitä, vaan illallisella pitää tarjota myös herkullista ruokaa. Mielenkiintoinen vaihtoehto on Valion sivuilta löytyvä reseptiautomaatti, joka arpoo satunnaisesti reseptin. Mukana on sekä pää- että jälkiruokia, joten koko aterian voi arpoa automaatilla.

Prisman ruokaohjesivulle tulee viikoittain kaksi uutta ruokaohjetta. Aiempien viikkojen ruokaohjeet ovat myös mukana, joten valittavissa on sopiva ruokalaji yli 50 eri ohjeen joukosta.

Mikäli sopivaa ohjetta ei vieläkään ole löytynyt, on syytä suunnata Pirkka-lehden reseptien pariin. Reseptit on luokiteltu viiteen eri ryhmään, joista osa lisäksi vielä omiin alaryhmiinsä. Reseptejä on yhteensä yli kaksisataa, joten viimeistään täältä pitäisi löytyä sopivat ruokalajit kruunaamaan illallinen.

MARKO HAKALA
24.7.1998


AJASSA -SIVULLE