Kansallisaarteita vapaassa käytössä Muisti -tietokannassa



Ainutlaatuisia kansallisaarteita on vapaassa web-käytössä Muisti -tietokannassa, joka on syntynyt laajana yhteistyönä.


Hankkeessa ovat mukana Helsingin yliopisto, Kansallisarkisto, Museovirasto, Suomalaisen kirjallisuuden seura sekä Turun yliopisto ja Åbo Akademi.

Muisti -tietokannassa on viitetiedot ja pääsy eri kuvatietokannoissa olevaan kaikkiaan noin 3 000 digitoituun teokseen ja noin 7 000 kuvatiedostoon. Tietokannan vanhin aineisto 1100-luvulta, josta edetään vuosisatamme alkuun. Muisti -tietokanta esiteltiin tiistaina Helsingin yliopiston kirjastossa.

Muisti kuuluu opetusministeriön Suomi tietoyhteiskunnaksi -ohjelmaan. Hanke alkoi kaksi vuotta sitten. Koekäytössä se on ollut jo jonkin aikaa.

Hankkeen suuri haaste on kotimaisen kulttuuriperinnön käyttöön saattaminen uuden tekniikan avulla. Muisti-hanketta koordinoi Helsingin yliopiston kirjasto projektipäällikkönä Leena Pärssinen.

Hankkeen tärkeitä henkilöitä ovat myös tutkija Timo Hellgren yliopiston kirjastosta ja Kansallisarkiston atk-päällikkö Matti Pulkkinen.

Tekijänoikeuksista vapaata

Hankkeeseen osallistujat ovat digitoineet kokoelmistaan tekijänoikeudesta vapaata, merkittävää kansallista aineistoa, kuvia, kirjoja, karttoja, käsikirjoituksia. Aineisto on nähtävissä alkuperäisessä muodossaan faksimilenä eli näköispainoksena. Tekijänoikeus on suojattu EU:ssa vielä 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen.

Muisti -tietokannassa on mm. Helsingin yliopiston digitalisoimaa varhaista kirjallisuuttamme, keskiaikaisten käsikirjoitusten pergamenttifragmentteja, painetun kirjallisuutemme suuri harvinaisuus Manuale Aboense vuodelta 1522, Kiven ja Leinon teoksia ensipainoksina, Suomea kuvaavia historiallisia karttoja.

Muistista löytyy myös vaikkapa Oskar Merikannon Kesäillan valssin sävellyskäsikirjoitus, jonka hän on taitavasti koristellut, ja suomalaisen saunan kuva Giuseppe Acerbin matkakirjasta vuodelta 1802.

Kirkkoja ja kuvia

Museoviraston osuuteen kuuluu mm. vuoden 1871 taidehistoriallisen retkikunnan kuvia Ahvenmaan ja Varsinais-Suomen kirkkorakennuksista. Muistista voi etsiä Suomalaisen kirjallisuuden seuran perinnemuistiinpanoja, kirjailijoiden tekstejä käsikirjoituksina sekä kirjailijakuvia, Kansallisarkiston käsinpiirrettyjä pitäjänkarttoja.

Åbo Akademin laajaan aineistoon kuuluu mm. suomenruotsalaiseen kulttuuriin liittyvää aineistoa; valokuvia, graafisia kuvia, maalauksia, akvarelleja ja piirustuksia. Mukana on paljon muotokuvia, paikallishistoriaa sekä valokuvia Turun kaupunkimaisemista ja tapahtumista.

Alkuperäisaineiston kielinä ovat suomen ja ruotsin lisäksi myös mm. latina, saksa, englanti, ranska ja venäjä. Julkaisujen tiedot on talletettu joko suomeksi tai ruotsiksi aina tallentavasta laitoksesta riippuen. Tietokantaan on käyttöliittymä paitsi molemmilla kotimaisilla kielillä myös englanniksi.

Mielekästä tietoa

Tiistaisessa esittelytilaisuudessa todettiin, että Muisti -hankkeen tehtävä on tuoda mielekästä tietoa verkkomaailmaan. Hanke jatkuu ja arviointi sen menestyksestä jää tehtäväksi myöhemmin.

Arvokkaana pidettiin myös sitä, että hanke on toteutettu laajana yhteistyönä, jossa ovat mukana arkistot, kirjastot ja yliopistot. Olennainen tavoite on ollut aineiston helppo käyttö. Sen käyttöön riittää Internet-yhteys ja jokin www-selain.

Muisti-hanke paitsi nopeuttaa ja helpottaa aineiston käyttöä, myös säästää alkuperäisdokumentteja käsikäytön aiheuttamalta rasitukselta.

Muisti-tietokantaan sisältyvät Helsingin yliopiston kirjaston kuvatietokanta Helmi, Kansallisarkiston kuvatietokanta, Suomalaisen kirjallisuuden seuran kuvatietokanta SKS, Turun yliopiston Voltti -kuvatietokanta, Åbo Akademin Bildarvet -hankeen kuvatietokannat.

Muisti -tietokannan aloitussivu on osoitteessa: http://linnea.helsinki.fi/~muisti/MUISTI.html.

STT-IA
24.4.1998


AJASSA -SIVULLE