Yritysten voitava luottaa kuntien päätöksentekoon

Aila Harjanne: Pitkäjänteisyyttä kuntien elinkeinopolitiikkaan



Turkulaista kunnallispolitiikkaa on totuttu pitämään esimerkkitapauksena demokraattisen päätöksenteon ongelmista, jotka heijastuvat esimerkiksi yritysten investointipäätöksiin. Kaupungin kokoomusjohto on nyt ottanut asiakseen juurruttaa uudet muillekin malliksi kelpaavat elinkeinopolitiikan periaatteet koko hallintoon.


Viimeisen vuoden aikana kaupungissa on käyty laajaa keskustelua elinkeinoelämän kehittämisestä. Turun kokoomusjohto haluaa nyt, että kaupunkiin saadaan aikaiseksi laaja yhteisymmärrys alueen elinkeinoelämän pitkäjänteisestä kehittämisestä.

- Yritysten kannalta tärkeintä on, että kaupunki toimii pitkäjänteisesti ja pysyy valitulla linjalla, ja näin helpottaa yritysten investointipäätöksiä. Koko hallintokoneiston on sitouduttava linjakkaan ja luotettavan maineen luomiseen.

- Turku tarvitsee elinkeinopolitiikkaa linjaavan tavoitteiston, hyvien periaatteiden listan, joka huomioidaan kaikessa päätöksenteossa, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Aila Harjanne (kok), itsekin yrittäjä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Petri Lahesmaa (kok) yhtyy Harjanteen näkemykseen.

- Kyllä Turussa vallitsee yritystoimintaa kohtaan tietty kielteinen ilmapiiri osassa poliittisia päättäjiä, mutta myös virkamiesten keskuudessa. Yhteistyö ympäristökuntien kanssa on myös tärkeä osa-alue elinkeinotoiminnan kehittämisessä. Se edellyttää laajempaa luottamusta ja avoimuutta.

- Uuteen elinkeinojohtajaan kohdistuukin paljon odotuksia. Hänen tehtäväkenttänään on koko talousalue. Sen tulee näkyä kuntien välisen yhteistyön lisääntymisenä, Lahesmaa sanoo.

Nopeatkin päätökset oltava mahdollisia

Harjanteen mielestä kuntien on kyettävä nopeisiinkin ratkaisuihin, sillä yrittäjät eivät voi odottaa loputtomiin poliittisia päätöksiä. Yhtenä ratkaisuna on keskittää asioita uudelle elinkeinojohtajalle, mikä edellyttää myös riittävää toimivaltaa.

- Kunnilla tulisi esimerkiksi aina olla muutamia tontteja valmiina siltä varalta, että jokin yritys kertoo harkitsevansa sijoittumispäätöstä kunnan alueelle. Tänä päivänä ei ole aikaa edetä perinteisiä reittejä, vaan kaupungin johdolla tulee olla vastaus valmiina heti, Harjanne sanoo.

Turun heikko maine on turkulaisille itselleen mysteeri. Maailmalla halukkaita yhteistyökumppaneita riittää, mutta kotimaassa muut kaupungit lähellä ja vähän kauempanakin vierastavat yhteistyötä turkulaisten kanssa. Turulla on ollut myös huonoa tuuria, sillä kaupunkiin on syntynyt pieni häirikkövähemmistö, joka valittaa kaikista keskeisitä päätöksistä tuomioistuimiin.

Kokoomuksen noustua viime vaalien jälkeen suurimmaksi valtuustoryhmäksi, ovat turkulaisetkin saaneet aikaan rakenteellisia ratkaisuja, mutta yksin kokoomuskaan ei pysty kaikkia uudistuksia toteuttamaan, ja porvarienemmistöisen valtuuston oikea laita on edelleen kovin hajanainen. Sosialidemokraateista taas ei ole löytynyt riittävää poliittista tahtoa vaikeiden päätösten tekemiseen.

Vastuunkantajia myös vasemmistosta

Harjanne kaipaakin lisää vastuunkantajia - myös vasemmistosta.

- Turkulaisen päätöksenteon ongelmana on, että vaikka asiat menevät läpi hallituksessa ne kaatuvat valtuustossa, jossa ei löydy selvää enemmistöä esim. rakenteellisten uudistusten toteuttamiseksi. Puheiden tasolla kyllä löytyy laajemminkin tahtoa, mutta konkreettisten päätösten kohdalla tilanne on jo toinen, toteaa Harjanne.

Harjanne sanoo myös, ettei hän pidä säästämisestä, sillä se tarkoittaa, että asioita tehdään niin kuin aina ennenkin.
- Turun on lähdettävä rohkeasti hakemaan uusia ratkaisuja osallistumalla esimerkiksi valtakunnallisiin kokeiluihin, joissa perinteisesti emme ole kovin paljoa näkyneet. Se toisi kaupungille myös mainetta uudistusten tekijänä.

Kaupungin ei Turun kokoomusjohtajien mielestä pidäkään tehdä kaikkea itse, vaan palveluja voidaan parantaa antamalla vastuuta niiden järjestämisestä ulkopuolisille tahoille ja kuntalaisille itselleen.

Uusia malleja rohkeasti

- Turku-lisä kunnallisen kotihoidon tukeen on esimerkki ajamastamme onnistuneesta rakenteellisesta ratkaisusta, jota vasemmisto ensin vastusti. Sillä purettiin päivähoidon kysynnän kasvu ilman, että jouduttiin rakentamaan uusia päiväkoteja. Nyt turkulaisilla perheillä on enemmän vaihtoehtoja lastensa päivähoidon järjestämisessä, Lahesmaa kertoo.

Myös terveyskeskusmaksut on yksi kokoomuksen ajamista käytännön rakenteellisista uudistuksista, ja vaihtoehto säästöille. Lahesmaan lääkäriperheessä asiaa on pohdittu paljon.

- Ne olisi hyvä saada ensi vuoden budjettiin, sillä oikeastaan tässä on kysymys valinnasta maksujen ja jonojen välillä. Turun Sanomien gallupin mukaan maksuilla on myös kaupunkilaisten hyväksyntä. Yli 50 prosentin tuki jollekin uudelle maksulle on harvinaisen korkea luku, joka on huomioitava, Lahesmaa toteaa.

Opettajat pysyvät töissä

Yhdessä asiassa Lahesmaa antaa ay-liikkeellekin tunnustusta. Niin sanotussa Turku-sopimuksessa opettajat suostuivat lomarahojen leikkaamiseen lomautusten sijasta.

- Keskusteluyhteyden löytyminen OAJ:n kanssa mahdollisti sen, ettei Turussa ole jouduttu tekemään lähes koko muuta Suomea puhuttavia opettajien lomautuksia. Tämä tulee näkymään myös valtakunnallisessa vertailussa parempina oppimistuloksina, työilmapiirinä ja työrauhana.

- Turku-sopimukseen mukaan tulleet järjestöt osoittivatkin poikkeuksellista vastuullisuutta. Yhteistyöllä voidaan lomautukset jatkossakin välttää, Lahesmaa sanoo.

JORI ARVONEN
24.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE