Ahern ja Lipponen haluavat EKP:n johtokysymyksen ratkeavan ennen EMU-viikonloppua



Suomessa vieraillut Irlannin pääministeri Bertie Ahern ja pääministeri Paavo Lipponen (SDP) toivovat Euroopan Keskuspankin pääjohtajan nimen selviävän jo ennen viikonlopun EMU-kokouksia Brysselissä.


Kumpikaan pääministeri ei silti halunnut ilmaista tukea kummallekaan pääehdokkaista, jotka ovat hollantilainen Euroopan rahapoliittisen instituutin johtaja Wim Duisenberg ja Ranskan keskuspankin johtaja Jean-Claude Trichet.

- En halua kehottaa ketään ehdokasta vetäytymään. Asia ratkeaisi helposti ennen viikonloppua, jos se olisi teidän pääministeristänne ja minusta kiinni, mutta valitettavasti meillä on virkaveljiä joiden asenne on tässä asiassa vaikeampi, Bertie Ahern sanoi.

- Irlannin hallitus on jo kauan katsonut, että pääjohtajan nimen pitäisi selvitä ennen viikonlopun kokousta, mutta en halua ottaa kantaa nimeen.

Myös Paavo Lipponen toivoi nopeaa ratkaisua, mutta hänkin kieltäytyi ottamasta nimiin kantaa.
- Meidän on todellakin saatava tähän ratkaisu nopeasti, Lipponen sanoi.

- Toivomme, että maat ja tahot jotka ovat tässä asiassa mukana kantavat vastuunsa, jotta ratkaisu saataisiin.

EU-maiden johtajat tapaavat lauantaina Brysselissä, ja heidän pitäisi silloin päättää EMU-maiden yhteisen keskuspankin kuusihenkisen johtokunnan jäsenistä. Ranska ja Hollanti ovat uhanneet veto-oikeudellaan estää toisen maan ehdokkaan valinnan.

Irlanti tukee pohjoista ulottuvuutta

Ahern ja Lipponen keskustelivat myös EU:n laajentumisesta ja Suomen tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta. Ahern kiitti Suomen aloitetta EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämisestä.

- Meistä tämä kysymys on erittäin tärkeä, ja tuemme täysin pyrkimyksiä lisätä vakautta ja yhteistyötä Venäjän kanssa tämän aloitteen mukaisesti, Ahern sanoi.

Irlannin pääministeri uskoo rauhansopimuksen pitävän

Ahern uskoo, että pääsiäisenä syntynyt Pohjois-Irlannin rauhansopimus voi viimeinkin lopettaa vihanpidon protestanttien ja katolisten välillä. Tärkeintä olisi päästä kaksikymmentä vuotta jatkuneista päivittäisistä murhista ja pommihyökkäyksistä, Ahern sanoi.

- On valitettavasti väistämätöntä, että jotkut pienet ääriryhmät vieläkin yrittävät lietsoa väkivaltaa. Viime viikonloppunakin tapahtui kaksi murhaa; yksi kunnantyöntekijä ammuttiin työpaikallaan, toinen nuori mies potkittiin hengiltä vain koska hän oli katolilainen.

Ahern ennusti, että äärimmäiset ryhmät tulevat lähikuukausina tekemään uusia terroritekoja rauhansopimuksen sabotoimiseksi. Kysymys on kuitenkin pienistä ryhmistä, hän sanoi.
- Keskeisimmät aseistautuneet ryhmittymät eivät ole osallistuneet väkivaltaan, ja tulee viemään aikaa ennen kuin saamme ääriryhmät kitkettyä.

- Sopimus on tasapainoinen ja kattava, ja on kaikkien osapuolten etujen mukaista hyväksyä se. Kukaan ei saanut siinä kaikkea haluamaansa, mutta kukaan ei jäänyt ilman, Ahern sanoi.

Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa järjestetään rauhansopimuksesta kansanäänestykset 22 toukokuuta. Ahern kertoi lehdistötilaisuudessaan, että sopimus asetetaan kansan hyväksyttäväksi kokonaisuutena. Yksityiskohtiin, kuten perustuslain muutoksiin, ei kysytä kansalta mielipidettä.
- Sopimus on kokonaisuus, se joko hyväksytään tai torjutaan sellaisenaan.

Tällä hetkellä suurin avoin kysymys on miten sopimukseen suhtautuu Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n poliittinen siipi, Sinn Fein.
- Olen vielä toiveikas, että myös Sinn Fein asettuu kannattamaan sopimusta, kun he kahden viikon kuluttua pitävät asiasta ylimääräisen kokouksen.

Holkerille kauniit kiitokset

Lipponen onnitteli Ahernia Pohjois-Irlannin rauhansopimuksesta, ja toivoi sen tulevan kaikkien osapuolten hyväksymäksi.
- Suomalaisina olemme iloisia, että Harri Holkerin työn kautta olimme mukana sopimuksen aikaansaamisessa, Lipponen sanoi.

Ahern kiitti Suomen tuesta, ja ylisti erityisesti Holkerin panosta.
- Hän ja kahden muun puheenjohtajan neuvotteluihin panema työ ja aika oli äärimmäisen tärkeää. Tilannetta ei olisi ikinä voitu ratkaista ilman kansainvälistä välitystä, Ahern sanoi.

STT-IA
27.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE