EDU:n ja EPP:n yhdistämisestä puhuttu kaksikymmentä vuotta

Niinistö: Eurooppalainen sosialismi ei ole muuttunut miksikään



Euroopan konservatiivien johtoon (EDU) perjantaina valittu valtiovarainministeri Sauli Niinistö on nousemassa yhdeksi eurooppalaisen oikeiston keskeisimmäksi vaikuttajaksi.


Uudessa tehtävässään EDU:n puheejohtajana Sauli Niinistö asettuu myös Euroopan unionissa toimivien puoluejohtajien ytimeen, jossa juuri nyt kaivataan uusia tekijöitä.

European Democrat Unionin (EDU) kokouksesta Itävallan Salzburgista tavoitetut suomalaiset kokousedustajat toteavat, että järjestön puheenjohtajalla on vankka asema myös Euroopan unionissa harjoitettavassa konservatiivi- ja kristillisdemokraattipuolueiden yhteistyössä.

EDU:n puheenjohtajuus on valtiomiestehtävä

Niinistön valinnan myötä euro-oikeiston kärkeen onkin nousemassa uusi sukupolvi, jolta odotetaan vahvaa panosta eurooppalaisen oikeiston uudistamisessa. Niinistö ja esimerkiksi häntä EDU:n johtoon esittänyt Carl Bildt joutuvat ottamaan vastuuta tilanteessa, jossa oikeiston kannatus ympäri Eurooppaa on jo jonkin aikaa ollut laskussa.

Niinistö käyttikin jo perjantaina tilaisuutta hyväkseen puhuessaan jäsenpuolueiden edustajille EDU:n edustamista arvoista ja Britannian Tony Blairin johtaman eurooppalaisen vasemmiston uussosialismista.

- Tämän päivän sosialistit - syvällä sydämmissään - edelleen uskovat, että "valtio tietää paremmin". He laskevat edelleen valtion intervention, sääntelyn ja kotrollin varaan.

- Kun sosiaalidemokraatteja ylistetään siitä, että he ovat ylittäneet perinteisen oikeisto-vasemmistojaon. Haluaisin tehdä yhden asian selväksi: poliittisessa maailmassa tulee aina olemaan perustavaa laatua oleva jako: jako jonkinlaista kollektivismia kannattavien ja yksilön vapautta suosivien välillä, Niinistö sanoi.

Hän muistutti samalla, että EDU-puolueiden oppi sosiaalisesta markkinataloudesta sisältää myös vastuun kanssaihmisistä.

Niinistö puhui myös monille EDU-puolueille tärkeistä Euroopan integraatioon liittyvistä kysymyksistä kuten laajenemisesta sekä talous- ja rahaliitosta.

Hän muistutti, että EU:n sisämarkkinaprojektin menestystarinasta huolimatta Euroopan kilpailukyvyn parantaminen edellyttää uusia ponnisteluja.

Vastuu eurooppalaisen oikeiston johtamisesta on kuitenkin kova haaste, sillä suurten EU-maiden oikeistojohtajat eivät ole iskukunnossa. Ranskan Jacques Chirac on ajanut itsensä nurkkaan niin kotimaan kuin EU-politiikassakin. Helmut Kohlille on ennustettu vaalitappioita siitä alkaen kun hän nousi kansleriksi.

Mutta vaikka hän vielä uudistaisikin mandaattinsa lähenee sukupolvenvaihdos puolueen johdossa joka tapauksessa vääjäämättömästi.

Britannian konservatiivien johtaja William Haguen Eurooppa-politiikka ei kelpaa manner-Euroopan oikeistolle ja kotimaassaan Espanjassa vahva Jose-Maria Aznarkaan ei etelä-eurooppalaisuutensakaan vuoksi nouse kovimpaan oikeistojohtajien kärkeen.

Sauli Niinistö on nyt pienten ja keskisuurten eurooppalaisten valtioiden ehdoton kärkinimi oikeistojohtajien keskuudessa yhdessä Ruotsin Carl Bildtin kanssa. Bildt ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi kuulu EU:n päätöksentekoon osallistuvien puoluejohtajien joukkoon. Tässä ryhmässä Niinistön asema onkin entistä keskeisempi.

Voimien yhdistäminen ongelmallista

Yleiseurooppalaisen EDU:n ja Euroopan unionissa toimivan Euroopan kansanpuolueen (EPP) piirissä on viimeiset kaksikymmentä vuotta puhuttu organisaatioiden yhdistämisestä. Kokoomuksen kansainvälisistä asioista vastaava Jan Vapaavuori näkee yhdistmisessä vielä monta mutkaa.

- Kenelläkään ei ole selvää näkemystä siitä, miten yhdistäminen tulisi toteuttaa. EPP:n toiminnassa on pohjana EU:n päivittäinen agenda.

- EDU taas on löyhempi puolueiden välinen yhteistyöelin, jonka toiminnassa on mukana EU:n ulkopuoliset maat ja ideologisista syistä EPP:sta erillään olevat Britannian konservatiivit ja Ranskan gaullistit. EU:n laajenemisen myötä jäsenistö EDU:ssa ja EPP:ssa alkaa kuitenkin entistä enemmän muistuttaa toisiaan, hän toteaa.

Britannian konservatiivien yhteistyö EPP:n kanssa kaatui aikoinaan Margaret Thatcheriin. EPP:n perustaneet kristillisdemokraatit torjuivat konservatiivien EU-myönteisen siiven lähentymispyrkimykset vielä John Majorinkin aikana, kunnes EPP:n johdon vaihduttua onnisuttiin saamaan aikaan sopimus löyhästä yhteistyöstä Euroopan parlamentissa.

Margaret Thatcher joutui kuitenkin myöhemmin muistelmissaan tunnustamaan Euroopan unionissa harjoitettavan puolueyhteistyön voiman. Hän kertoi tulleensa EU:n huippukokouksessa täydellisesti yllätetyksi EPP-puolueiden omassa kokouksessaan sopiman EMU-aikatauluja koskevan päätöksen johdosta.

- Monien mielestä ensi vuonna pidettävät EU-vaalit tarjoavat tilaisuuden yhdistää voimia ja koota kaikkia samaan organisaatioon. Vaalien jälkeen momentumin uskotaan menneen. Joka tapauksessa uudessakin organisaatiossa oli oltava oma pilarinsa EU-maiden ja sen ulkopuolisten maiden puolueille, Vapaavuori sanoo.

Niinistö asetti yhdistämishankkeelle kolme ehtoa. Ensinnäkin uudessa organisaatiossa on oltava mukana kaikki nykyiset puolueet, se ei saa olla keinotekoinen organisaatio, vaan jäsenpuolueiden on oltava siinäkin keskeisiä vallankäyttäjiä, ja kolmanneksi ollakseen mielekäs, olisi uudistuksen myös tuotava jotakin parannusta nykyiseen tilanteeseen.

- Konservatiivina olen halukas luopumaan jostakin, joka toimii hyvin, vain jonkin vielä paremmin toimivan hyväksi, Niinistö linjasi.

Thatcher pelasti kokoomuksen

Harri Holkeri oli aikanaan mukana perustamassa EDU:a. Järjestö sai alkunsa puolueidenvälisestä konferenssi -muodostelmasta, joka oli vuosittain brittikonservatiivien puoluekokouksensa yhteydessä isännöimä kokous.

EDU:n ensimmäisen peruskirjaluonnoksen kirjoittivat saksalaiset. Se oli silloin kokoomukselle täysin mahdoton hyväksyä.

Holkeri puhui kuitenkin pohjoismaiset kollegansa ympäri tukemaan Suomen näkemystä, jossa perustamisasiakirjan Neuvostoliittoa koskevat muotoilut oli sorvattu paremmin ulkopoliittiseen linjaamme istuviksi.

Holkerin mukaan Ruotsin moderaattien Gösta Bohman ja Thatcher ymmärsivät Suomen tilanteen ja näin saatiin aikaan luonnos, joka voitiin allekirjoittaa.

Itävalta ohjaksissa alusta alkaen

Itävallan kansanpuolueen rooli EDU:n käytännön toiminnan johtamisessa, uusien jäsenpuolueiden hankkimisessa Keski- ja Itä-Euroopan maista jne., on järjestön alkuajoista saakka ollut keskeinen. Alois Mock toimi ennen Niinistöä EDU:n puheenjohtajana 19 vuotta, jonka aikana myös järjstön sihteeristö on pitänyt majaansa Wienissä.

Itävaltalaisten panosta perjantaisessa puheessaan kiittänyt Niinistö pyysikin EDU:n nuorta pääsihteeriä Alexis Wintoniakia jatkamaa tehtävässään. Aika-ajoin itävaltalaisten dominanssia on kuitenkin myös kritisoitu.

JORI ARVONEN
25.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE