Syynä maksun lisäykseen ovat laajeneminen ja talouskasvu

Suomen maksut EU-budjettiin kasvavat



Suomen jäsenmaksu Euroopan unionin budjettiin nousee noin 8,3 miljardiin markkaan vuonna 2000, arvioi valtioneuvosto kirjelmässä eduskunnalle EU:n toiminnan rahoituksesta vuosina 2000-06.


Vuonna 2006 jäsenmaksu nousisi noin 9,7 miljardiin. Viime vuonna Suomi maksoi EU:lle jäsenmaksua 6,3 miljardia markkaa.

Kuinka suuri osa jäsenmaksusta jatkossa palautuu Suomeen maatalous-, rakenne- ym. tukien muodossa on vielä epäselvää, sillä se riippuu EU:n tukien uudistuksista.

Nykyiset EU-maat joutuvat joka tapauksessa tinkimään unionin budjetista tulevasta tuesta, kun unioni lähivuosina vastaanottaa uusia köyhiä jäsenmaita Itä-Euroopasta. Suomi haluaa, että EU myös itälaajentumisen jälkeen tulee toimeen nykyisin voimassa olevalla jäsenmaksukatolla, ja kannattaa tiukkaa budjettilinjaa.

Suomen osuus jopa laski

EU-maat ovat sopineet, että unionin omat varat saavat meneillään olevalla rahoituskaudella nousta korkeintaan 1,27 prosenttiin jäsenvaltioiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta. Viime aikoina unioni on pärjännyt suunniteltua vähemmällä, ja jäsenmailta on kerätty pienempiä maksuja.

Osuus on jopa laskenut; vuonna 1996 maksut olivat 1,2 prosenttia unionin bktl:stä, viime vuonna osuus laski 1,17 prosenttiin. Tänä ja ensi vuonna kehitys jatkuu, ja osuus painuu 1,13 ja 1,1 prosenttiin. Absoluuttiset luvut ovat pysyneet suunnilleen samankokoisina, sillä EU-maiden talouskasvu on ollut ripeää.

Tavoite on pitää nyky-EU:n menot kurissa, jotta rahoituskehyksessä olisi joustovaraa, jolla voidaan rahoittaa uusien jäsenmaiden kehittämistä.

Laskelmat perustuvat olettamukselle, että talouskasvu nykyisissä EU-maissa on tulevina vuosina keskimäärin 2,5 prosenttia ja itäeurooppalaisissa hakijamaissa neljä prosenttia.

Suomen mielestä pitää varautua rahoituskehyksen tarkistamiseen, jos käy ilmi, että talouskasvu jää selvästi ennakoitua hitaammaksi.

EU-maiden kesken on odotettavissa hyvin vaikeita neuvotteluja tulevasta rahoituskehyksestä. Niistä on sovittava jäsenmaiden kesken yksimielisesti.

STT-IA
24.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE