Tarjolla YK, EMU ja demokratian vahvistaminen

Globalisaatioon etsitään vastauksia



EMU, YK:n maailmankonferenssien toimintaohjelmat, suuryrityksiä tukeva teollisuuspolitiikka ja kulttuurierojen ymmärtäminen ovat kaikki keinoja vastata globalisaation haasteisiin. Näin arvioitiin tiistaina Elinkeinoelämän valtuuskunnan seminaarissa.


Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston alivaltiosihteerin Kirsti Lintosen mukaan syitä Aasian talouskriisiin ei voi lykätä ainoastaan globalisaation, valuuttaheilahtelujen ja pääomapaon niskoille.

Syitä on haettava Kaakkois-Aasian yhteiskunnan puutteista; sosiaaliturvaverkon puuttumisesta, kansalaisyhteiskunnan laiminlyönnistä ja demokratiavajeesta, Lintonen painotti. Demokraattista päätöksentekoa, hyvää hallintoa ja toimivaa työnjakoa tarvitaan.

- Meidän on löydettävä uusia keinoja joiden avulla voimme hallita aloittamaamme prosessia. Lisääntyvä eriarvoisuus on uhka rauhanomaiselle ja kestävälle kehitykselle, Lintonen sanoi.

Keinoja torjua haittoja on etsitty YK:n maailmankonferensseissa, joiden päätösten toteuttamiseen jäsenmaat ovat moraalisesti ja poliittisesti sitoutuneet.

Pienyritykset eivät pärjää maailmalla

Valmetin pääjohtaja Matti Sundberg muistutti, että suuret yritykset ovat maailmanlaajuisilla markkinoilla avainasemassa. Niiden edut on siksi otettava huomioon, sillä pienistä ja keskisuurista yrityksistä ei ole yksinään kansantalouden pelastajiksi, eikä niillä ole rahkeita ottaa maailmanmarkkinoilla riskejä.

- Maassa tulisi noudattaa teollisuuspolitiikkaa, jossa järkkymättömästi muistetaan suurteollisuuden tarpeet, esimerkiksi energiaratkaisuissa, Sundberg sanoi.

Maailmankaupan pelisäännöt muuttuvat, ja se johtaa siihen, että globaalit yritykset valtaavat alaa maailmanmarkkinoilla. Pienyritykset muuttuvat alihankkijoista aktiivisiksi kehittäjiksi, Sundberg arveli.

Folkloristiikan professori Anna-Leena Siikala totesi, että globalisaatioon sopeutuminen vaatii kulttuurin ja sen erilaisuuksien ymmärtämistä.

- Se vaatii kykyä nähdä, mitkä asiat ovat kulttuurirajat ylittäviä, mitkä taas kulttuurista erilaisuutta esittäviä ja siitä syystä kannattajilleen tärkeitä.

STT-IA
24.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE