Kokoomus haluaa "veroreformin" hallitusohjelmaan

Keskustan neuvottelukutsu ei sytytä myöskään kokoomusta



Keskustan muille puolueille tekemän neuvottelutarjouksen tyly vastaanotto sai jatkoa kokoomukselta tiistaina eduskunnassa.


Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho totesi viileästi, että keskusta pyrkii luomaan sellaista mielikuvaa ikäänkuin työllistämisen kynnyksen alentamiseksi ei olisi jo tehty työtä.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz jatkoi kyselemällä, mistä keskusta lopulta haluaisi neuvotella.
- Mitään konkreettista keinoa, miten asioissa pitäisi edetä, kepulta on turha odottaa, hän huomautti.

Zyskowicz iski sanansa myös keskustan ajamaan työreformiin. Hänen mielestään se on vain "tyhjä kepulainen hokema".

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) esitti kokoomuslaisten oman vastavedon. Sasin mukaan kokoomus lähtee siitä, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa sovitaan "veroreformista".

- Sen sisällön on oltava työnteon verottamisen ja erityisesti tuloverotuksen selvä keventäminen kestävällä tavalla ja siten, että tuloverokevennykset voisivat tukea tasaista suhdannekehitystä, Sasi linjasi.

Sosialidemokraattien tyrmäys Esko Ahon (kesk) neuvottelutarjoukselle kuultiin jo sunnuntaina. Pääministeri Paavo Lipponen tulkitsi, että keskusta haluaa haudata asiat menettelytapakysymysten alle.

Eduskunta aloitti tiistaina ensi vuoden verolakien käsittelyn. Veroista päättäminen jo keväällä tuli mahdolliseksi, koska hallitus sopi tuloverotuksen kevennyksistä viime syksyn tuloneuvotteluissa.

Yleensä seuraavan vuoden veroista sovitaan aikaisintaan elokuun budjettiriihessä ja verolait hyväksytään vasta aivan vuoden lopulla.

Hallitus esittää vaalikauden päätteeksi yhteensä 3,8 miljardin markan kevennyksiä palkansaajien verotukseen. Taulukkotarkistusten lisäksi tulossa on mm. kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen nosto 5 500 markasta 8 600 markkaan. Tuloveron alennukset rahoitetaan kiristämällä yritysten verotusta ja mm. nostamalla kuntien kiinteistöveroa.

Ansiotulovähennys herätti arvostelua

Keskustan Mauri Pekkarinen keskitti arvostelunsa erityisesti siihen, että ansiotulovähennys myönnetään vain palkkatuloista. Tulossa olevaa veronkevennystä vaille jäävät eläkeläiset sekä työttömyys- ja sosiaaliturvan varassa elävät.

Zyskowicz ponnahti ylös ihmettelemään, miten Pekkarisen arvostelu sopii yhteen keskustan työreformin kanssa.
- En ollut oikein uskoa korviani, Zyskowicz parahti.

Hän kyseli, onko työnteon kannustamista aiemmin korostanut keskusta "punamultakiimassaan" nyt sitä mieltä, että myös ansiosidonnainen työttömyysturva pitää säilyttää kaikilta osin ennallaan. Pekkarinen vastasi, että keskusta ei voi hyväksyä yhdistelmää, jossa leikkaukset kohdistetaan heikompiosaisiin ja samalla nämä jätetään veronkevennysten ulkopuolelle.

Huomautuksia myös hallitusrintaman piiristä

Verolakiesityksiin oli jäänyt myös muutamia hallituspuolueiden sisällä hiertäviä yksityiskohtia. SDP:n Tuija Pohjola pahoitteli, että kiinteistöverotuksen ulottaminen maa- ja metsätalousmaihin oli jäänyt esityksestä pois.

Sasin mukaan kokoomus haluaa neuvotella vielä omaisuuden myynnin verotuksesta. Puolueen mielestä ns. hankintameno-olettaman pitäisi olla aina 50 prosenttia, kun omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta.

Yksityinen verovelvollinen voi vähentää myyntivoiton verotuksessa todellisen hankintamenon ja myynnistä aiheutuneiden kustannusten sijasta hankintameno-olettaman.

Hallituksen esityksen mukaan tämä olettama olisi 50 prosenttia vain vuonna 1988 ja sitä ennen hankitusta omaisuudesta. Muissa tapauksissa olettama laskee 30 prosentista 20 prosenttiin.

Backmanin puheet "ääneen ajattelua"

Sasi torjui hallintoministeri Jouni Backmanin (SDP) puheet lapsilisien verottamisesta. Hän sanoi, että muutos rasittaisi erityisesti asunto- ja opintovelkaisia keskituloisia lapsiperheitä.

Ministerin puoluetoveri Johannes Koskinen rauhoitteli Sasia, että Backmanin lapsilisäpuheet olivat vain "ääneen ajattelua".

STT-IA
24.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE