OECD:n ministerit jatkavat MAI-neuvotteluja

Skinnari: Talouskriiseihin reagoitava ajoissa



Vakavien taloudellisten häiriöiden varalle tulisi luoda toimiva kansainvälinen järjestelmä, esitti toinen valtiovarainministeri Jouko Skinnari (SDP) maanantaina OECD:n ministerikokouksessa Pariisissa.


- Aasian talouskriisin kaltaiset tapahtumiin tulisi voida puuttua hyvissä ajoin. Mielestäni OECD olisi sopiva organisaatio tällaisen järjestelmän luomiseen, koska OECD:lla on riittävästi tarvittavaa asiantuntemusta, Jouko Skinnari toteaa.

Hän korostaa, ettei ole yksin ehdotuksineen. Saman tyyppisiä ajatuksia tuli esiin myös kokouksen muissa puheenvuoroissa. Skinnari peilasi puheenvuorossaan Aasian talouskriisiä Suomen taannoista pankkikriisiä vasten.

Syöksyyn ajautuneiden tiikeritalouksien ongelmat ovat ministerin mielestä hyvin pitkälle samanlaisia kuin meillä muutamia vuosia sitten.
- Suomen markka laski pahimmillaan 50 prosenttia dollaria vastaan. Kokousväki olikin kiinnostunut kuulemaan, kuinka Suomi pystyi syvästä kuopasta nousemaan.

Aasian kriisiä arvioitaessa yhdessäkään puheenvuorossa ei Skinnarin mukaan kyseenalaistettu vapaita pääomaliikkeitä. Pikemminkin ongelmana nähtiin se, että rahoitusjärjestelmän rakenteet eivät ole olleet ajan tasalla.

- Jokaisen kriisimaan on omalla kohdallaan saatava järjestelmät sellaiseen kuntoon, että ne toimivat kestävällä pohjalla.

OECD on korostanut, että Aasian talouskriisin vaikutukset eivät ole paisuneet maailmantaloudelle niin pahoiksi kuin aluksi pelättiin. Skinnarin mukaan kriisi ei kolhaise myöskään Suomea kovin rajusti.

- Valtiovarainministeriössä tätä on selvitetty viime syksystä saakka. Aika vähäisiksi vaikutukset näyttävät jäävän, kenties yrityksissä on esiintynyt jonkun verran varovaisuutta suurissa investoinneissa, Skinnari arvelee.

OECD:n ministerit jatkavat MAI-neuvotteluja

Teollisuusmaiden järjestön OECD:n ministerit jatkoivat maanantaina Pariisissa kiistellyn kansainvälisiä investointeja edistävän MAI-sopimuksen valmistelua. Neuvottelut pitkittyivät illan tunneille asti, eikä odotettua julkilausumaa saatu vielä aikaan. Sellainen on luvassa kuitenkin tiistaina.

- MAI-sopimuksesta käytiin päivän aikana vilkasta keskustelua. Pystymme kertomaan huomenna (tiistaina), mitä olemme asiasta sopineet, lyhytsanainen Portugalin valtiovarainministeri Antonio Souda Franco kertoi tiedotustilaisuudessa. Vaikeuksia sopimuksen ylle kasasi Ranska, joka esitti neuvottelujen lykkäämistä puolella vuodella.

Asiasta kertoi Italian ulkomaankauppaministeri Antonio Fantozzi. Maanantai-iltana ei ollut selvää, saako Ranska kannalleen tukea muilta OECD-mailta.

OECD:n pääsihteeri Donald Johnston painotti MAI-sopimuksen ratkaisevaa merkitystä. Hän totesi, että vapaa kauppa ja investoinnit ovat ehdottoman tärkeitä maailman talouskasvun ja hyvinvoinnin kannalta.

MAI-sopimusta on valmisteltu OECD:n piirissä jo vuodesta 1995 saakka, mutta neuvottelut ovat kangerrelleet pahan kerran jäsenmaiden pyrkimysten lyödessä ristiin. Alunperin sopimukselle asetettiin takarajaksi toukokuu 1997, mutta aikataulusta ei kyetty pitämään kiinni. Toinen aikaraja asetettiin käsillä olevaan ministerikokoukseen, mutta siitäkin jouduttiin luopumaan.

Nyt OECD-maiden ministerit pyrkivät pitämään neuvottelut käynnissä, mutta uusia aikarajoja ei ehkä pystytä asettamaan.

Päivän keskusteluissa ministerit olivat yksimielisiä siitä, että kaupan ja investointien vapauttaminen edellyttää asiantuntevaa julkista keskustelua. Ministerit antoivat tukensa OECD:n raportille, joka korostaa talouden esteiden purkamisen edistävän talouskasvua, työllisyyttä ja hyvinvointia.

Kokouksessa tähdennettiin, että kaupan ja investointien vapauttamisen tulisi hyödyttää kaikkia osapuolia, minkä vuoksi sopeutumisvaikeuksista kärsiviä tahoja tulee auttaa.

Yhtiöiden valta kasvaa

Vaivihkaa valmisteltu MAI-sopimus nousi julkisuuteen viime vuoden keväällä, kun kansalaisaktivistit saivat alustavan luonnoksen käsiinsä ja julkaisivat sen Internetissä.

Kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet sopimusta voimakkaasti väittäen sen johtavan monikansallisten yhtiöiden ylivaltaan. Arvostelijat pelkäävät työläisten, ympäristön ja paikallisyhteisöjen kärsivän, jos suuryritykset saavat vapaammat toimintamahdollisuudet.

- Eräät avoimia markkinoita vastustavat tahot pyrkivät vahingoittamaan sopimusneuvotteluja. Emme saa antaa heidän hallita keskustelua, koska heidän näkemyksensä eivät edistä talouskasvua eikä etenkään kehitysmaiden aseman parantumista, OECD:n pääsihteeri Donald Johnston totesi kokousväelle.

Johnston tähdensi myös, että MAI-neuvotteluja tulee jatkaa edelleenkin OECD:n piirissä. Eräät maat, lähinnä Ranska, ovat esittäneet neuvottelujen siirtämistä Maailman kauppajärjestön WTO:n alaisuuteen.

Suomea OECD:n ministerikokouksessa edustava Eurooppa-ministeri Ole Norrback (RKP) sai viime viikolla hallituksen talouspoliittiselta ministerivaliokunnalta valtuudet jatkaa MAI-sopimuksen valmisteluja. Suomi on pitänyt sopimuksen toteutumista tärkeänä.

Japani haki tukea elvytyspaketille

OECD:n ministerikokouksen ensimmäisen päivän suuri puheenaihe oli pahoista talousvaikeuksista kärsivän Japanin tuore elvytyspaketti. Aasian talouskriisin vaikutusten osoittauduttua maailmantaloudelle pelättyä pienemmäksi, teollisuusmaiden huomio on nyt suunnattu Japaniin.

OECD veikkaa maan taloudelle tälle vuodelle miinusmerkkistä kasvua. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF puolestaan uskoo Japanin yltävän korkeintaan nollakasvuun. Yleinen arvio maanantaina oli, että Japanin talousnäkymien säilyminen synkkinä pitempään tietää hankaluuksia koko teollistuneelle maailmalle.

Japanin hallituksen edustajat hakivat Pariisissa kansainvälistä tukea yli 16 biljoonan jenin eli noin 130 miljardin dollarin elvytyspaketilleen. Sen tavoitteena on sysätä talous kasvu-uralle mm. tuloveroja alentamalla ja julkisia hankkeita lisäämällä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n toimitusjohtaja Michel Camdessus arveli, että elvytyspaketilla on kaikki mahdollisuudet onnistua, vaikka ei suostunutkaan arvioimaan sen vaikutuksia taloudellisiin tunnuslukuihin.

Camdessus kertoi kaipaavansa väliaikaisten verohelpotusten lisäksi myös pitempivaikutteisia toimenpiteitä. Edelleen hän korosti, että Japanin tulee jatkaa sääntelyn purkamista ja rahoitusjärjestelmänsä uudistamista.

STT-IA
28.4.1998


POLITIIKKA -SIVULLE