Schröder voitti, Kohlin kausi päättyy Saksassa



Sosiaalidemokraatit voittivat selvästi Saksan sunnuntaiset liittopäivävaalit, ja Saksan uudeksi liittokansleriksi nousee sosiaalidemokraattien Gerhard Schröder. Samalla päättyy Helmut Kohlin 16 vuotta kestänyt kanslerikausi.


Sosiaalidemokraatit (SPD) saavat noin 41 prosenttia äänistä, kun taas kristillisdemokraatit ja heidän baijerilainen sisarpuolueensa (CDU/CSU) joutuvat tyytymään noin 35 prosenttiin äänistä, kertoivat ARD- ja ZDF -tv-asemien tietokone-ennusteet.

SPD:n ennustettiin saavan yhdessä vihreiden kanssa hallitusvaltaan riittävän enemmistön liittopäivien paikoista. Enemmistön suuruus riippuu kuitenkin mm. PDS-puolueen menestyksestä ja ns. ylimääräisten paikkojen määrästä.

Etukäteiskaavailuissa juuri vihreitä on ounasteltu SPD:n todennäkösimmäksi hallituskumppaniksi. Schröder itse ennen vaaleja piti mahdollisena myös SPD:n ja kristillisdemokraattien hallitusyhteistyötä, ns. suurta koalitiota.

Sunnuntai-iltana Schröder ei halunnut kommentoida hallituskaavailuja, vaan sanoi odottavansa lopullisia tuloksia.

Kohl torjui jo ennen vaaleja SPD:n ja CDU/CSU:n yhteishallituksen. Myös baijerilaisen CSU:n johtaja Theo Waigel sanoi sunnuntai-iltana, ettei CSU suostu "nuoremmaksi osakkaaksi" SPD:n johtamaan hallitukseen.

SPD:n ääniprosentti nousi vaaleissa lähes viisi prosenttiyksikköä. Vuoden 1994 vaaleissa SPD:n ääniosuus oli 36,4 prosenttia. CDU/CSU puolestaan putosi näissä vaaleissa runsaat kuusi prosenttiyksikköä vuoteen 1994 verrattuna - se sai silloin 41,4 prosenttia äänistä.

CDU/CSU:n vaalitulos oli huonoin vuoden 1949 jälkeen. Kohl myönsi puolueensa tappion ja sanoi olevan selvää, että vastuun tappiosta kantaa hän - ilman mitään selittelyjä.

Schröder julisti sunnuntai-iltana Kohlin kauden päättyneen. Schröder sanoi SPD:n vallanneen takaisin keskustalaiset äänestäjät näissä vaaleissa.

Schröder luonnehti vaalitulosta myös sukupolvenvaihdokseksi Saksan johdossa. SPD:n puheenjohtaja Oskar Lafontaine ei halunnut sunnuntai-iltana kommentoida punavihreää vaihtoehtoa. Lafontaine sanoi, että asiasta keskustellaan SPD:n johdon kokouksissa maanantaina.

Vaaleihin osallistui kaikkiaan 33 puoluetta, mutta kahden pääpuolueen lisäksi tiensä parlamenttiin selvittivät vain vapaat demokraatit (FDP), vihreät (Liitto 90/Vihreät) ja PDS.

Sen sijaan oikean äärilaidan puolueet, joille oli povattu etukäteen hyvää menestystä etenkin entisen Itä-Saksan alueella, jäivät selvästi viiden prosentin äänikynnyksen alle.

CDU:n puoluesihteeri Peter Hintze myönsi sunnuntai-iltana puolueensa kärsineen "katkeran tappion", mutta kiirehti samalla onnittelemaan SPD:tä. Pettyneensä vaalitulokseen ilmoitti myös CSU:n pääsihteeri Bernd Protzner.

Schröder pohtii hallituspohjaa

Schröder joutuu kuitenkin muodostamaan kokoomushallituksen, koska SPD ei saa ehdotonta enemmistöä liittopäiville.

Todennäköisimpänä hallitusvaihtoehtona pidetään SPD:n ja vihreiden punavihreää hallitusta. Tulevan liittokanslerin Gerhard Schröderin on määrä aloittaa neuvottelut uuden hallituksen kokoonpanosta lähipäivinä. Hän tapasi yöllä vaalihumun yhteydessä epävirallisesti vihreiden johtajia.

- Kyse ei kuitenkaan ollut hallitusneuvotteluista, Schröder kiisti. Hän painotti, että vielä on liian aikaista pohtia tulevan hallituksen värejä.

Schröder pitää edelleen mahdollisena myös SPD:n ja kristillisdemokraattien hallitusyhteistyötä eli niin sanottua suurta koalitiota. Kohl on kuitenkin torjunut yhteishallituksen jo ennen vaaleja. Kohlin seuraajaksi arvuuteltu Wolfgang Schäuble ei myöskään ole innostunut yhteishallituksesta.

Kohl myönsi tappion

Kohl myönsi sunnuntai-iltana, että kristillisdemokraatit olivat kärsineet tappion Gerhard Schröderin johtamille sosiaalidemokraateille.

Kohl ilmoitti myös, että hän luopuu Saksan kristillisdemokraattisen puolueen (CDU) puheenjohtajan tehtävästä.
- On selvää, että minä otan vastuun vaalitappiosta - ilman mitään jossitteluja.

- Sosiaalidemokraatit ovat voittaneet vaalit. Äänestäjät ovat tehneet kantansa selkeästi tiettäväksi, Kohl huomautti.

Kohl onnitteli Gerhard Schröderiä ja toivotti tälle menestystä.

FDP, Vihreät ja PDS ylittivät äänikynnyksen

Sekä vapaat demokraatit (FDP) että vihreät selvittivät tietokone-ennusteen mukaan tiensä parlamenttiin saaden noin 6,5 prosenttia äänistä.

Yllättävän hyvin näytti tietokone-ennusteen perusteella vaaleista selviävän myös Itä-Saksan kommunistisen puolueen seuraajapuolue PDS. Sille ennakoitiin 5 prosentin kannatusta, mikä riittäisi äänikynnyksen ylittämiseen.

PDS:n selviytyminen liittopäiville tekee ennakoitua todennäköisemmäksi SPD:n ja CDU/CSU:n suuren koalition. Viimeksi Saksaa hallitsi CDU/CSU:n ja SPD:n yhteishallitus 1966-69.

Sen sijaan oikean äärilaidan puolueet eivät päässeet tälläkään kertaa parlamenttiin. Äänestysprosentti oli näissä vaaleissa hiukan korkeampi kuin 1994, jolloin se oli 79,0.

SPD voitti myös osavaltiovaalit

SPD selvisi voittajajaksi myös Mecklenburg-Vorpommernissa. SPD sai siellä nyt 34 prosenttia äänistä, kun sen prosenttiosuus oli 29,5 vuonna 1994. CDU:n kannatus putosi lähes 10 prosenttiyksikköä. Se sai nyt 28,5 prosenttia, kun tulos 1994 oli 37,7 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit (SPD) ja kristillisdemokraatit (CDU) ovat olleet Mecklenburg-Vorpommernissa hallitusyhteistyössä.

Osavaltion kristillisdemokraattinen pääministeri Berndt Seite ilmoitti sunnuntai-iltana, että hän jättäytyy syrjään politiikasta.

SPD voi vaalituloksen perusteella ryhtyä hallitusyhteistyöhön PDS:n kanssa Mecklenburg-Vorpommernissa.

Äärioikeistolaiset puolueet ovat näyttäneet nostavan kannatustaan entisen Itä-Saksan osavaltioissa, ja siksi niiden menestystä Mecklenburg-Vorpommernissa seurattiin erityisellä mielenkiinnolla.

Mielipidekyselyissä kolmelle oikean laidan ääripuolueelle, DVU:lle, NPD:lle ja tasavaltalaisille povattiin hyvää kannatusta.

Mikään niistä ei kuitenkaan selvinnyt osavaltion parlamenttiin. DVU sai osavaltiossa 3 prosenttia äänistä, vaikka se oli viime keväänä saanut toisessa entisen Itä-Saksan osavaltiossa Saksi-Anhaltissa, lähes 13 prosenttia äänistä.

STT-IA
28.9.1998


ULKOMAAT -SIVULLE