Eduskunta etsi helpotusta lapsiperheiden ahdinkoon



Työttömyys, työelämän sirpaloituminen ja kiire osoittautuivat sekä oppositio- että hallituspuolueita yhdistäviksi näkemyksiksi eduskunnan pohtiessa syitä lapsiperheiden ongelmiin. Juuri muuta yhteistä ei eduskunnan perhepoliittisessa ajankohtaiskeskustelussa torstaina löytynytkään.


Hallitusta syytettiin poukkoilevasta perhepolitiikasta, monenlaisista leikkauksista ja vääränlaisista päivähoito-, toimeentulotuki- ja verouudistuksista.

Hallituspuolueiden ministerit todistelivat mm. tutkimuksiin vedoten, kuinka onnistunut talouspolitiikka ja sen myötä perhepolitiikka on tuonut hyviä tuloksia lamavuosista huolimatta.

Raskaimmat syytökset kohdistettiin valtiovarainministeriöön, jonka katsottiin olevan keskeinen syyllinen lapsiperheiden ahdinkoon. Asian otti keskustelun aluksi esille hallituspuolue SDP:n edustaja Tuula Haatainen.

- Varsinainen mörkö on markkinavoimat. Tämän mörön märinää kuullaan päivittäin valtiovarainministeriöstä, Haatainen muotoili.

Syyte suututti valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok), joka sanoi että vastuuta lapsista ovat kantaneet muutkin kuin Haatainen, mm. valtiovarainministeri että kansanedustajien vanhemmat.

- Leikkaukset, joita lapsiperheisiin on tehty, on tehty teidän suosiollisella avustuksellanne, nimittäin kaikki leikkaukset perustuvat hallitusohjelmaan.

Niinistö torjui syytöksiä perheisiin kohdistuvista kuntien leikkauksista arvelemalla puheiden johtuvan vaalien läheisyydestä.

Niinistö tyrmäsi lapsiasiavaltuutetun

Niinistö tyrmäsi myös sosiaali- ja terveysministeri Huttu-Juntusen (vasl) vaatiman lapsiasiavaltuutetun viran perustamisen.

- Oikeusasiamiehen kansliaan tuli uusi apulaisoikeusasiamies, joka varsin hyvin voi suoriutua lasten oikeuksien valvonnasta. Siitä meillä on hyviä esimerkkejä oikeusasiamiesten tehtävänjaon suhteen, Niinistö sanoi.

Huttu-Juntunen puolestaan tyrmäsi omassa puheenvuorossaan perheministerin tai -ministeriön perustamisen.
- Se saattaisi käytännössä jäädä verrattain heikoksi ja pieneksi ministeriöksi. Samalla muiden ministeriöiden vastuu saattaisi jäädä entistä ohuemmaksi, Huttu-Juntunen perusteli.

Lapsiasiavaltuutettu toisi Huttu-Juntusen mielestä kaikkien päätöksentekoon lapsen näkökulman, eikä eriyttäisi perhepolitiikkaa kaiken muun ulkopuolelle, kuten perheministerijärjestelmässä saattaisi käydä.

Uusia keinoja ei keksitty

Kaksi tuntia kestäneessä keskustelussa tuotiin esille lähes kaikki viime aikoina esillä olleet lapsiperheiden ongelmat. Näkökulmat ulottuivat talous- ja perhepoliittisen kiistelyn lisäksi mm. lasten päihde- ja väkivaltaongelmiin. Useat puheenvuorot käsittelivät myös isän roolia lapsen hoidossa.

Työajan lyhentämistä suositeltiin keinoksi lisätä vanhempien vapaa-aikaa sekä hallitus- että oppositiopuolueiden riveistä. Muutoin puheenvuorot noudattelivat totuttuja linjauksia.

Vasemmiston kansanedustajien suosituimpia puheenaiheita oli lapsen oikeus päivähoitoon riippumatta vanhempien työttömyydestä. Keskustan kansanedustajat puolestaan vaativat kotihoidon tuen lisäämistä.

Päivähoitojärjestelmän puutteiden ohella kansanedustajia puhuttivat lapsiperheiden asemaan kohdistuvat leikkaukset, päivähoitojärjestelmä ja perheiden tasa-arvoon liittyvät kysymykset.

STT-IA
25.9.1998


POLITIIKKA -SIVULLE