Kuluttajajärjestöt paheksuvat elinkeinovetoisuutta euron ja markkojen siirtymäaikaa ratkottaessa



Kuluttajajärjestöjen mielestä euron ja markkojen yhteiskäytön pituudesta päätettäessä pitäisi ensisijaisesti kuunnella kansalaisten, kuluttajien ja työntekijöiden mielipidettä. Suuri osa kansalaisista on toivonut mahdollisimman pitkää siirtymäaikaa.


Kahdeksan kuluttajajärjestöä katsovat valtiovarainministeriölle antamassaan lausunnossaan, että nyt päätöstä ollaan tekemässä yksipuolisesti elinkeinoelämän ehdoilla.

Valtiovarainministeriö on ilmoittanut lähtevänsä valmistelemaan euroihin siirtymistä niin, että markat ja eurot olisivat yhteiskäytössä kaksi kuukautta.

Uudet setelit ja kolikot tulevat käyttöön vuoden 2002 alussa. Rahojen yhteiskäyttö olisi mahdollista kesäkuun loppuun, mutta kukin maa voi itse päättää siirtymäajan pituuden.

Kuluttajajärjestöt muistuttivat, että Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista haluaisi käyttää markkaa ja euroa rinnakkain kuusi kuukautta.

- Näistäkin kolmasosa olisi halunnut jopa yli kuuden kuukauden siirtymäaikaa, muistutti Kuluttaja-Konsumentarna hallituksen jäsen Liiketyöväen liiton tutkimussihteeri Raimo Lehtonen.

Hänen mukaansa onkin käsittämätöntä, että demokraattisessa yhteiskunnassa suomalaisten kuluttajien ja työntekijöiden mielipiteellä ei ole mitään merkitystä, vaan päättäjät kulkevat elinkeinoelämän talutusnuorassa.

Oikeusoppineilta halutaan kantaa päätöstapaan

Lehtonen ihmettelee myös sitä, että ministeriö ja Suomen Pankki katsovat rahanvaihtopituuden määräämisen olevan verrattavissa rahauudistukseen, jolloin päätös voidaan tehdä eduskuntaa kuulematta.

- Mielestäni rahan käytön lopettaminen ei voi olla lain tarkoittamaa uudistusta, hän sanoi ja toivoi oikeusoppineiden ottavan kantaa asiaan.

Ministeriö sai kuluttajajärjestöjen lausunnon asiaan vasta sen jälkeen, kun se oli kertonut, että siirtymäaikaa lähdetään valmistelemaan kahden kuukauden pohjalta.

Projektipäällikkö Rauno Niinimäki VM:stä kertoi, että milloinkaan lausuntoa ei osata pyytää kaikilta mahdollisilta tahoilta ja näitä lausuntoja on tullut varsinaisen lausuntoajan jälkeenkin.

Niinimäki myönsi, että siirtymäajan pituus on osoittautunut kaikissa maissa kuumaksi kysymykseksi ja siitä on hyvä keskustella mahdollisimman perusteellisesti ennen kuin päätös tehdään.

EU:n komissio on toivonut, että mukaan lähtevät päättäisivät siirtymäajan pituudesta tämän vuoden aikana.

Suomessa ratkaisun siirtymäajan pituudesta tekee valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok), vaikka muodollisesti vain kolikot kuuluvat ministeriön vastuualueeseen.

Kaikkien mielestä on selvää, että Suomen Pankki ja ministeriö eivät voi tehdä eri aikataulua seteleille ja kolikoille ja päätöksen poliittisen merkityksen vuoksi vetovastuu täytyy olla ministerillä.

STT-IA
25.9.1998


TALOUS -SIVULLE