VM kallistumassa eurojen ja markkojen yhteiskäytössä kahteen kuukauteen



Valtiovarainministeriö on kallistumassa eurojen ja markkojen yhteiskäytössä kahden kuukauden siirtymäaikaan. Pisimmillään aika voisi olla kuusi kuukautta, mutta kukin jäsenmaa voi päättää siirtymäajan pituudesta itse. Suomessa päätösvalta on valtiovarainministerillä.


Kansalaiset saavat uudet rahat käyttöön vuoden 2002 alussa. Erityisesti kuluttajajärjestöt ovat vaatineet pitkää siirtymäaikaa. Voimallisemmin eurojen ja markkojen lyhyttä yhteiskäyttöä ovat ajaneet kaupat ja pankit.

EMU:n käytännön järjestelyjen suunnittelusta vastaava projektipäällikkö Rauno Niinimäki tähdensi tiistaina, että Suomella ole tarvetta olla päänavaaja yhteiskäytön pituudesta päättäessä, mutta virkamiesvalmistelussa on päätetty lähteä kahdesta kuukaudesta.

Hänen mukaansa lyhyempi aika on mahdollinen, kun samalla huolehditaan, että hinnat ovat riittävän pitkään näkyvissä sekä euroina että markkoina ja markat voidaan vaihtaa korvauksetta euroiksi.

- Pitkä siirtymäaika ei yksin takaa nopeaa uuden rahan ja uusien hintojen oppimista, hän huomautti.

Keskustelua kaivataan

Kahdelle kuukaudelle saatiin tukea myös ministeriöön tulleista lausunnoista. Niinimäki kertoi, että tähän mennessä kantaa ottaneista 36 tahosta vain neljä esitti pitkää siirtymäaikaa ja näistäkään kuluttaja-asiamiehen kanta ei ollut täysin ehdoton.

Suurin osa lausunnonantajista kannatti kahden kuukauden siirtymäaikaa. Pitkää siirtymäaikaa vaati kaksi kuluttajajärjestöä ja kaupan työntekijöitä edustava Liiketyöväen liitto.

Niinimäki korosti, että ennen lopullisia päätöksiä Suomessa ehditään nähdä, miten pitkään siirtymäaikaan muut yhteiseen rahaan siirtyvät ovat päätymässä.

Lisäksi hän toivoi, että Suomessa asiasta käytäisiin nykyistä enemmän keskustelua. Kaksoishinnoittelun noudattamista tulee valvomaan kuluttajaviranomaiset.

Pankeilta kirje euriboriin siirtymisestä

Niinimäki kertoi, että myös viitekorkomuutoksiin liittyvä lainsäädäntötyö on edennyt suunnitellusti ja lakiesitys voidaan antaa pikapuolin eduskunnalle.

Lakia joudutaan muuttamaan, koska vuoden vaihteessa helibor-korko lakkaa olemasta ja Suomessa siirrytään 10 muun EMU-maan kanssa yhteisiin markkinakorkoihin. Uusi Euribor-korko on lasketaan päivittäin lähes 60 pankin noteerauksista.

Niinimäki korosti, että vuoden 1995 jälkeen tehdyissä lainasopimuksissa on jo otettu huomioon heliborin poistuminen, mutta lakimuutos euriboriin siirtymisestä tarvitaan vanhempia sopimuksia varten.

Niinimäki kertoi, että uuden lain tultua voimaan pankeilta riittää kirjallinen ilmoitus asiakkaalle uudesta viitekorosta. Asiakkaan katsotaan hyväksyneen korkomuutoksen, jos hän ei valita asiasta.

Peruskorko säilyy

Peruskorko on puolestaan säilymässä, mutta se tullaan määrittelemään valtiovarainministeriössä kahdesti vuodessa markkinakorkojen liikkeiden mukaan.

Tätä nykyä peruskoron muutoksista päättävät eduskunnan pankkivaltuutetut. EMU:ssa ei hyväksytä hallinnollisesti määrättyjä korkoja.

Koska peruskorko päivitetään kahdesti vuodessa, vuoden 1999 ensimmäisen puoliskon peruskorko tulee olemaan saman kuin vuoden 1998 viimeisenä päivänä, Niinimäki selvitti.

STT-IA
25.9.1998


TALOUS -SIVULLE