SDP ja kokoomus miellyttävät enemmän kuin keskusta

Kokoomus houkuttelevin puolue



Päähallituspuolueet SDP ja kokoomus miellyttävät äänestäjiä enemmän kuin suurin oppositiopuolue keskusta, kertoo Suomen Gallupin neljän suurimman puolueen toimeksiannosta tekemä tutkimus.


Syyskuun toisella ja kolmannella viikolla tehdyn tutkimuksen mukaan SDP:hen suhtautui erittäin myönteisesti tai melko myönteisesti 40 prosenttia ja kokoomukseen 38 prosenttia.

SDP:hen myönteisesti suhtautuvien osuus on kasvanut helmikuussa tehdystä vastaavasta tutkimuksesta viisi prosenttiyksikköä ja kokoomukseen myönteisesti suhtautuvien osuus kaksi prosenttiyksikköä.

Keskustaan suhtautui erittäin tai melko myönteisesti 32 prosenttia. Keskustan miellyttävyysarvo on laskenut helmikuusta viisi prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliittoon suhtautui myönteisesti 18 prosenttia ja vihreisiin 30 prosenttia. Muita puolueita ei tutkittu.

Tutkimuksessa kysyttiin mm. hallituksen onnistumista tehtävässään. Melkein puolet eli 46 prosenttia antaa pääministeri Paavo Lipposen (SDP) hallitukselle hyvän arvosanan ja kaksi viidesosaa eli 40 prosenttia huonon arvosanan.

Hallituksen arvosana on parantunut eniten ulkomaanvelan hoitamisessa, toiminnassa EMU:a koskevissa asioissa ja yksityisautoilijoiden tarpeiden huomioonottamisessa.

Parhaat arvosanat vuodesta 1991 alkaen

Lipposen hallituksen nyt saamat arvosanat ovat parhaat vuodesta 1991 jatkuneen tutkimussarjan aikana. Edeltänyt Esko Ahon (kesk) hallitus pääsi korkeimmillaan aloittaessaan toukokuussa 1991 39 prosenttiin hyvissä arvosanoissa.

Viime vaaleja edeltäneenä syksynä Ahon hallituksen onnistumista arvioi hyväksi tai melko hyväksi 28 prosenttia.

Lipposen hallitukselle hyvän arvosanan antavat varsinkin johtavassa asemassa olevat, ylemmät toimihenkilöt, eläkeläiset ja yrittäjät. Kielteisimmän arvion antavat maatalousyrittäjät. Eri ikäryhmistä myönteisimmin hallitusta arvioivat yli 59-vuotiaat ja kielteisemmin 25-34-vuotiaat.

Kokoomus houkuttelevin

Kysyttäessä, kuinka houkuttelevalta tuntuisi äänestää eri puolueita, kokoomus mittaa korkeimmat lukemat eli 35 prosenttia pitää sen äänestämistä erittäin tai melko houkuttelevana.

SDP:n luku on 28 prosenttia, keskustan 27, vasemmistoliiton 13 ja RKP:n 12 prosenttia. Vihreät pääsevät 26 prosenttiin, kristilliset 12:een, nuorsuomalaiset 13:een ja perussuomalaiset kuuteen prosenttiin.

Luotaantyöntävimpänä pidetään perussuomalaisia (78 prosenttia). Myös vasemmistoliitto, RKP, kristilliset ja nuorsuomalaiset mittaavat yli 70 prosentin luvut kielteisessä mielessä.

Tutkimuksen mukaan poliittisten päätösten valmistelussa ja keskustelussa on kiinnitetty liian vähän huomiota varsinkin rikollisuuden ja väkivallan torjumiseen (76 prosenttia), yhteiskunnallisen eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentämiseen (64 prosenttia) sekä työllisyyden parantamiseen (64 prosenttia).

Liian paljon esillä olleita aiheita on ollut korkeimmillaan vain noin joka neljännen mielestä. Aiheista kärjessä ovat mm. sosiaali- ja työttömyysturvan säästöt (27 prosenttia),

EMU (29), julkisten palvelujen yksityistäminen (23), luonto ja ympäristönsuojelu (18) sekä rasismin ja muukalaisvihan vähentäminen (20 prosenttia).

STT-IA
25.9.1998


POLITIIKKA -SIVULLE