"Musta jättiläinen" sai mennä



Liittokansleri Helmut Kohl ehti olla Saksan valtiolaivan peräsimessä ennätykselliset 16 vuotta. Tämäkään ei olisi riittänyt 68-vuotiaalle kanslerille, vaan hän yritti tulla valituksi vielä viidenneksi virkakaudeksi.


Kohl on itse asiassa hallinnut Saksaa jo kauemmin kuin legendaarinen Konrad Adenauer, der Alte, jonka virkakausi oli 14 vuotta.

Kohl on kuitenkin jo varmistanut paikkansa historiankirjoissa. Itä-Saksa yhdistettiin Saksaan hänen kaudellaan lokakuussa 1990.

Helmut Kohl syntyi Ludwigshafenissa 1930 katoliseen virkamiesperheeseen ja joutui näkemään maansa tappion toisessa maailmansodassa.

Hänen neljä vuotta vanhempi veljensä kaatui sodan loppupäivinä, ja Kohl on myöhemmin korostanut, kuinka Saksan historia on heijastunut hänen omassa kohtalossaan ja vaikuttanut siihen.

Kohl valmistui tohtoriksi 1959 Heidelbergin yliopistosta, väitöskirjan aiheena oli hänen kotimaakuntansa Pfalzin poliittinen kehitys toisen maailmansodan jälkeen.

Poliittisen taipaleensa Kohl aloitti jo 1946 liittyessään kristillisdemokraattien nuorisojärjestöön ja vuotta myöhemmin varsinaiseen puolueeseen. Lyhyitä tilapäistöitä lukuun ottamatta Kohl ei ollut "normaalissa" työssä oikeastaan koskaan.

Vuodesta 1959 vuoteen 1976 Kohl oli Rheinland-Pfalzin osavaltion parlamentin jäsen. Saksan liittopäivien jäsen hän on ollut vuodesta 1976. CDU:n puheenjohtajaksi hän nousi 1973. Kohl meni naimisiin 1959 Hannelore Rennerin kanssa. Avioliitosta on kaksi poikaa, Walter ja Peter.

Musta jättiläinen

Mustaksi jättiläiseksi sanottu ja karhumainen Kohl on helposti suuttuva ja varsin herkkänahkainenkin. Hän ei pidä arvostelusta eikä unohda kärsimiään loukkauksia.

Saksan johtava aikakauslehti Der Spiegel kirjoitti hänestä väheksyvään sävyyn, kun Kohl ensi kerran saapui Bonniin 1976. Siitä pitäen Kohl on puolestaan yrittänyt jättää Der Spiegelin täysin huomiotta.

Usean yrityksen jälkeen Kohl sai 1982 tilaisuutensa nousta liittokansleriksi, kun vapaat demokraatit (FDP) hylkäsivät sosiaalidemokraattisen liittokanslerin Helmut Schmidtin ja ryhtyivät hallitusyhteistyöhön kristillisdemokraattien kanssa.

Kerran valtaan päästyään Kohl on pitänyt kiinni virastaan jo neljissä vaaleissa - 1983, 1987, 1991 ja 1994 - neljää sosiaalidemokraattista kansleriehdokasta vastaan.

Kohlin läheiset suhteet Ranskan presidenttiin Francois Mitterrandiin, Neuvostoliiton johtajaan Mihail Gorbatshoviin ja Yhdysvaltain presidenttiin George Bushiin tekivät mahdolliseksi Saksan yhdistymisen sen jälkeen kun Berliinin muurin sortumista seurasi koko Itä-Saksan romahdus 1989-90.

Saksaa kohtaan tunnettu epäluottamus jopa liittolaismaissa väistyi Kohlia ja hänen lupauksiaan kohtaan tunnetun luottamuksen tieltä. Saksa yhdistyi 3. lokakuuta 1990.

Kukkiva maa

Saksojen yhdistyttyä Kohl lupasi, että entiseen Itä-Saksaan kuuluneet viisi uutta osatasavaltaa olisivat muutaman vuoden kuluttua "kukkivia maita". Valtaisista investoinneista ja avustuksista huolimatta uusissa osavaltioissa kukkii kuitenkin näkyvimmin yhäkin työttömyys.

Kohlin ja kristillisdemokraattien kohtalon ratkaisi sunnuntaina se, että entisen Itä-Saksan asukkaat ovat menettäneet luottamuksensa Kohliin.

Kohl kertoi jo vuoden 1994 vaalien aikoihin, että senkertainen vaali olisi hänen viimeisensä. Alkuvuodesta 1997 hän kuitenkin ilmoitti, että asettuu jälleen liittokansleriehdokkaaksi.

Vaalitappion selvuittyä Kohl ilmoitti luopuvansa kristillisdemokraattien puheenjohtajuudesta, jota hän on ollut neljännesvuosisadan ajan. Kruununprinssikseen Kohl on asettanut CDU:n parlamenttiryhmän johtajan Wolfgang Schäublen.

STT-IA
28.9.1998


ULKOMAAT -SIVULLE