Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Kääriäinen epäilee SDP:n yhteistyöhalua

Keskustan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen epäilee SDP:n halua yhteistyöhön keskustan kanssa. Kääriäinen sanoi sunnuntaina Imatralla, että keskusta näkee yhteistyön SDP:n kanssa varteenotettavana hallituspohjavaihtoehtona kahden muun vaihtoehdon rinnalla.

- Pääministeri Lipposen kannanottojen perusteella joutuu kysymään, näkevätkö SDP:n johto ja kenttä hallitusmallit samalla tavoin, siis yhdenvertaisina. Käsitykseni on, että ei näe. SDP:n johdolle keskusta ei käy, Kääriäinen sanoi.

Kääriäisen mielestä uuden hallituksen tärkein tehtävä on uudistaa sodan jälkeen rakennettu hyvinvointiyhteiskunta elinvoimaiseksi yrittäjyyden ja yhteisvastuun yhteiskunnaksi.


Vasemmistoliiton Korhonen väläyttää kansanrintamaa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen arvioi, että hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen ja kehittäminen vaatii laajapohjaista hallitusta. Korhonen piti sunnuntaina Porissa tehtävään mahdollisena kansanrintamaa eli vasemmistoliiton, sosiaalidemokraattien ja keskustan yhteistyötä.

Korhosen mielestä hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen ja kehittäminen on työllisyyden hoidon lisäksi seuraavan vaalikauden pääasia.
- On myös nähtävä jo nyt, että tulonjakoa on tasoitettava selvästi seuraavalla vaalikaudella. Yhteiskunnan vaurastuminen on saatava jakaantumaan tasaisemmin, Korhonen sanoi.

Korhonen sanoi sunnuntaina STT:lle, että viimeaikaisia keskusteluja kuunnellessa syntyy mielikuva, onko kansanrintama sittenkin se malli, jolla hyvinvointiyhteiskuntaa voidaan kehittää. Hallituspohja voidaan hänen mielestään tosin päättää vasta vaalien jälkeen.

Nykyisen hallituksen toimintaa ovat Korhosen mielestä ohjanneet työttömyys ja talouden tasapainoon saaminen. Siinä kovat arvot ovat olleet päällimmäisiä, mutta nyt alkaa löytyä tilaa toisenlaisellekin politiikalle.

- Pitää alkaa huolehtia siitä, että nämä rakenteet kehittyvät ja säilyvät. Kun yhteiskuntaan tulee rahaa enempi kuin koskaan ei yhteiskuntapoliittisia päätöksiä pidä tehdä samoilla talouden arvoilla, Korhonen sanoi.

Korhosen mielestä talouden "savuverhon" takaa tulee koko ajan pistoja hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden purkamiseksi eli päivähoitojärjestelmää, esikoulujärjestelmää ja työttömyysturvajärjestelmää kohtaan.

- Olennaisin asia tällä hetkellä on se, että talouden savuverho ja sen takana oleva politiikka pitäisi nyt saada näkyviin, Korhonen sanoi.


Aho haluaa Lipposen väittelyyn

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho vaatii pääministeri Paavo Lipposta julkiseen keskusteluun maan tilasta. Aho on harmissaan siitä, että Lipponen on väistänyt julkiset väittelyt hänen kanssaan.

Aho sanoo Sunnuntaisuomalaisessa, että hän on valmis muodostamaan hallituksen, jos keskusta voittaa vaalit.

Aho korostaa, että hallitusratkaisun avaimet kuuluvat vaalien voittajalle, vaikka nykyinen hallitusrintama säilyttäisikin enemmistönsä.
- Suomalaisen demokratian perussääntö on, että häviäjät eivät johda maata, Aho sanoo.


Perho: Kokoomus ei sulje mitään puoluetta hallitusyhteistyön ulkopuolelle

Kokoomus on valmis myös vaalien jälkeiseen hallitukseen, jos kansa niin haluaa. Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho sanoo sanomalehti Karjalaisessa, että kokoomus ei sulje mitään puoluetta hallitusyhteistyön ulkopuolelle.

Perho ei halua etukäteen nimetä mieluisinta hallituspohjaa. Kolmen suurimman puolueen vaihtoehdon hän sulkee kuitenkin pois.

Keskustan Perho ottaisi mukaan hallituskumppaniksi tietyin ehdoin. Perhon mukaan keskustan pitäisi asettaa nykyistä realistisempia tavoitteita ja lopettaa myrkynkylvöpolitiikka.


Lipponen: Porvarihallitus johtaisi umpikujaan

SDP:n puheenjohtajan pääministeri Paavo Lipposen mielestä seuraavien vaalien jälkeiset hallitusvaihtoehdot ovat sosialidemokraattien kokoama yhteistyö tai oikeistohallitus.

- Kummassakin suuressa porvaripuolueessa on haluja irtiottoon, paluuseen edellisen kauden malliin. Se johtaisi varmuudella umpikujaan, Lipponen sanoi lauantaina Jyväskylässä.

Lipposen mielestä on unohdettava sellainen vaihtoehto, jossa sosialidemokraatit lähtisivät ottamaan vastuun jonkin toisen puolueen äänestäjiä kosiskelevien, tietoisesti epärealististen vaalilupausten lunastamisesta.


Koskela: Ensi vuoden budjetti liian optimistinen

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Erkki Koskela sanoo valtion ensi vuoden budjettia liian optimistiseksi. Koskela sanoo lauantain Savon Sanomien haastattelussa, että budjettia varmasti tarkistellaan.

- Varmaan tarkistuksia tehdään, mutta ehkä tässä odotellaan vielä hetken aikaa. Uskon joka tapauksessa, että todellinen ongelma on tulossa.

Näkemystään Koskela perustelee laskevilla suhdannenäkymillä, valtionvelalla, työttömyysluvuilla sekä kansainvälisillä talouskriiseillä. Ylijäämäinen budjetti saatiin Koskelan mukaan kasaan "kikkakonstein". Nyt budjetin pohja on hänen mukaansa jo vähän kyseenalaisempi kuin kuukausi sitten.

- Suomen ongelma lähitulevaisuudessa on valtiontalouden ja työttömyyden kaksoiskierre. Kun talouskasvu hidastuu, sillä on ikävät heijastukset työllisyyteen, joka on edelleen huono. Tämä taas heijastuu valtiontalouteen, hän sanoo.


Uotila haluaa kantoja työajan lyhentämiseen

Kansanedustaja Kari Uotila (vasl) kaipaa puolueilta kantoja työajan lyhentämiseen. Uotila sanoi lauantaina Helsingissä, että puolueet eivät saa lymyillä työmarkkinajärjestöjen selän takana, koska työajan lyhentäminen liittyy kattavan tuloratkaisun aikaansaamiseen, työuupumuksen vähentämiseen ja työllisyyden parantamiseen.

- Työnantaja- ja yrittäjäjärjestöjen sekä Akavan kielteinen suhtautuminen työajan lyhentämiseen uhkaakin kaataa mahdollisuudet kattavaan tulosopimukseen ja sitä kautta vakaaseen taloudelliseen kehitykseen, Uotila sanoi.


Perussuomalaiset ja kokoomus vaaliliittoon Mikkelissä

Kokoomus ja perussuomalaiset osallistuvat ensi vuoden eduskuntavaaleihin yhteisellä vaaliliitolla Mikkelin vaalipiirissä. Etelä-Savon Kokoomus päätti asiasta lauantaina.

Vaaliliiton tavoitteena on kaksi paikkaa seuraavissa vaaleissa. Vaaliliitto on tekninen. Molemmat puolueet vastaavat itsenäisistä kampanjoistaan. Kokoomus asettaa 12 ja perussuomalaiset kaksi ehdokasta.

Kokoomus ja perussuomalaiset ovat solmineet vaaliliiton myös Kuopion vaalipiirissä.


Sailas: Tuloveron alentamiseen tilaa "valitettavan vähän"

Suomella ei ole valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan juurikaan varaa keventää tuloverotusta. Sailas toppuuttelee veronalennuspuheita lauantaisessa Keskisuomalaisen haastattelussa.

Valtiosihteeri Sailas perustelee puheitaan sillä, että valtion verotulot laskevat hyödykeverojen yhdenmukaistamisen takia. Esimerkkeinä EU:n vaikutuksesta Sailas mainitsee luottojen leimaveron ja makeisveron poistumisen.

- Jos välillinen verotus Suomessa alenee sisämarkkinakehityksen tähden, on valitettavan vähän tilaa keventää tuloverotusta, hän sanoo.

Lehden mukaan Sailas ei ota kantaa siihen, minkä verran valtion verotulojen osuus vähenee.

- Kannattaa varautua huomattavasti suurempiin menetyksiin kuin on uskottu. Mutta eihän tämä pelkästään huono asia ole. Kuluttajat saavat halvemmalla tavaraa. Heidän reaalitulonsa nousevat, mikä vähentää palkkapaineita, Sailas sanoo haastattelussa.

Koonnut: IA
27.9.1998


POLITIIKKA -SIVULLE