Niinistö toivoo vasemmistolta vaalimalttia

Kokoomus tavoittelee 22 prosentin kannatusta



Kokoomus tavoittelee ensi maaliskuun eduskuntavaaleissa yli neljän prosenttiyksikön kannatuksen kasvua. Puolueen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan puolueen tavoitteena on nyt historiansa suurin kannatuksen kasvu.


Hieman yli neljän prosenttiyksikön kasvu merkitsisi 22 prosentin kannatusta. Viime vaaleissa kokoomuksen ääniosuus oli 17,9 prosenttia. Mielipidekyselyissä kannatusluvut ovat pysytelleet 20 prosentin tuntumassa.

Keinona kannatuksen varmistamiseksi Niinistö korosti sitä, että puolue aikoo säilyttää vastuunkantajan roolinsa sortumatta katteettomiin vaalilupauksiin. Hän viittasi useiden luottokelpoisuuslaitosten arvioihin, joissa Suomen viime aikojen talouskehitys on saanut varsin hyviä arvosanoja.

Niinistö toivoi, että vaalinalustunnelmista huolimatta myös vasemmistossa jatkettaisiin vastuullisen talouspolitiikan linjaa. Hän viittasi Saksan ja Ruotsin vaaleihin, joissa oppositiopuolueet menestyivät.

- Pidemmän päälle joudutaan tilanteeseen, jossa vastuunkantajista tulee tuiki varovaisia, kokoomuksen puoluevaltuuskunnan syyskokouksessa maanantaina puhunut Niinistö varoitteli.

Niinistö toisti myös ehdotuksensa aikaistaa vaalien ajankohtaa, jotta uudella hallituksella olisi enemmän aikaa valmistautua heinäkuun alussa alkavaan EU:n puheenjohtajuuteen.

Ahon tulisi arvostaa myös EMU:n jäsenyyttä

Niinistö arvosteli keskustan puheenjohtajan Esko Ahon suhtautumista raha- ja talousliitto EMU:un. Keskustassa ei Niinistön mukaan anneta EMU:lle sitä merkitystä, joka sille tulisi asettaa, vaan arvostetaan nyt vain EU-jäsenyyden osuutta.

- Kun puheenjohtaja Aho on kiinnittänyt huomiota rakenteellisiin kysymyksiin, olisi kuitenkin ensisijaisesti syytä arvostaa Suomen EMU-jäsenyyttä. Juuri EMU tarjoaa mahdollisuuden rakenteellisiin uudistuksiin ja se on eräs sen päätavoitteita, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan rakenteellisista ratkaisuista on kiinni, ketkä pärjäävät taloudellisessa kilpailussa. Siksi niitä tarvitaan myös työelämän uudistamisessa.
- Viimein on ymmärretty, että epätyypillisessä työsuhteessa työllistyminen on normaali, nykypäivään kuuluva tapa työllistyä.

Niinistön mukaan työelämän peruspelisäännöistä on kuitenkin huolehdittava, eivätkä järjestäytymättömätkään yrittäjät saa hyödyntää niitä joustoja, joista työehtosopimuksissa on sovittu.

Niinistö luetteli asioita, jotka jatkossa kuuluvat kokoomuksen työlistalle. Näitä ovat työttömyys, valtion velan, kokonaisveroasteen ja verokiilan supistaminen, liian suuret tulonsiirrot työikäisille, liian varhainen eläköityminen sekä työssä väsyminen.

Nuoret arvostelivat asekauppaa Turkkiin

Niinistö toi esiin myös rasismin vastustamisen. Hän ei kuitenkaan lämmennyt kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtajan Kalle Euron esittämille moitteille ilmatorjunta-aseiden myynnistä ihmisoikeuksia loukkaavalle Turkille.

- On käsittämätöntä, että kokoomuksen ministereistä kukaan ei äänestänyt luvan myöntämistä vastaan, ovathan ihmisoikeudet olleet aina tärkeitä porvareille.

Vaalirahoituksen suurempaan julkisuuteen suhtaudutaan kokoomuksessa myönteisesti.
- Rahoituksen julkisuutta on voitava lisätä, mutta sen on tapahduttava loukkaamatta yksityisyyttä. Avoimuuden seuraukset tai valvonnan ongelmat on mielestämme selvitettävä, puoluesihteeri Maija Perho linjasi.

"Ei titinallemaisia työllismistemppuja"

Kokoomuks en puoluevaltuuskunta hyväksyi syyskokouksessaan puolueen tavoiteohjelman vuosille 1999-2003. Ohjelmaan kuuluu yhä vahvasti yksilön vastuun korostaminen hyvinvointiyhteiskunnan myötä syntyneiden joustamattomien rakenteiden sijaan.

Tavoiteohjelman toinen osa keskittyy periaatteellisille arvolähtökohdille. Yksityiskohtaisempiin tavoitteisiin kuuluu mm. koulutuksen ja tutkimuksen korostaminen kilpailukyvyn osana.

Työpaikkoja halutaan luoda sinne, missä työ liittyy tarpeelliseen ja kannattavaan toimintaan, välttäen "titinallemaista hokkuspokkustaiteilua". Työelämän pelisäännöistä kokoomus haluaa sopia paikallisesti siellä missä työolot ja resurssit tunnetaan parhaiten.

Maatalouspolitiikka on epäonnistunutta

Suomessa harjoitettua EU:n maatalouspolitiikkaa pidetään epäonnistuneena. Tilalle tarjotaan kokoomuslaista näkemystä alueiden politiikasta ja maatalousyrittäjyydestä.

EU:n rakenteita ja päätöksentekojärjestelmää vaaditaan uudistettavaksi ennen unionin laajentumista.

Sosiaaliturvan on ohjelman mukaan koostuttava paitsi yhteisestä nykyistä yhtenäisemmästä perusturvasta, myös selkeämmästä vakuutusperiaatteeseen nojautuvasta ansioon suhteutetusta turvasta sekä sitä täydentävästä vapaaehtoisesta yksityisestä sosiaalivakuutuksesta.

Korotetun sairausvakuutusmaksun alentamista luvataan jatkaa.

Ansiotuloverotusta halutaan keventää kaikissa tuloluokissa. Peruslinjana bruttoansioiden kasvun olisi aina lisättävä myös käytettävissä olevia tuloja.

STT-IA
28.9.1998


POLITIIKKA -SIVULLE