Ruotsiin vaalien jälkeen heikko hallitus



Ruotsin vaalit on nyt nähty ja tulokset olivat talouselämän kannalta ikäviä. Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien yhteistyö ei kiinnosta pääministeri Göran Perssonia. Vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue ovat tulossa vähemmistöhallitukseen ja Ruotsin EMU-kysymys tulee jäämään markkinavoimien ratkaistavaksi.


Äänestäjät olivat selvästi tyytymättömiä hallistusvastuussa olleiden sosiaalidemokraattien politiikkaan, mutta ikävä kyllä maltillinen kokoomuskaan ei saanut aikaan äänivyöryä vaan säilytti vain entiset asemansa.

Sosiaalidemokraatit saivat niskaansa sodanjälkeisen ajan kurjimman vaalituloksen, vain 36,6 prosenttia äänistä. Sosiaalidemokraatit menettivät ääniä pääasiassa vasemmistopuolueelle.

Bildtin jälkipuheita

Carl Bildt osuu naulan kantaan Internetissä julkaistavassa viikkokirjeessään, jossa hän toteaa, että Ruotsilla on nyt EU:n heikon hallitus. Sitä tukee vain hiukan yli kolmannes valtiopäivien edustajista ja sen on muodostanut puolue, joka on kokenut koko pitkän historiansa suurimman vaalitappion.

Tämä on tosin vain Bildtin piruilua, ovathan sosiaalidemokraatit jo aloittaneet keskustelut vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen kanssa hallitusyhteistyöstä. Vasemmistopuolue aloittaa ensi sunnuntaina jäsentapaamiset, joissa kysellään ensi keskiviikkoon mennessä puolueen jäsenten mielipiteitä hallistusneuvotteluita varten.

Bildt myöntää, että vaalitappio on ollut pettymys. Hänen mukaansa Ruotsin parlamentaarinen tilanne olisi tuskin voinut tulla hankalammaksi eikä Ruotsin siirtyminen 2000-luvulle tule olemaan kovin helppo. Bildt tosin muistuttaa, että vasemmistoblokki menetti 11 paikkaa valtiopäivien ei-sosialistiselle puolelle.

Mikä meni vikaan?

Maltillinen kokoomus ei saanut hyödynnettyä oppositioasemaansa, vaan moni oikeiston kannattaja antoi äänensä kristillisdemokraateille. Bildt arvelee, että Kokoomus menetti varsinkin vanhempien ikäryhmien äänestäjiä.

Bildt sanoo yrittäneensä vetää vaalitaistelua, jonka keskipisteenä olivat kysymykset tulevaisuudesta ja johtajuudesta, työpaikoista, kasvusta ja yrittämisestä. Mutta talouskasvun sijasta keskityttiinkin puhumaan talousresurssien jakamisesta.

Sivullisen tarkkailijan mielestä vaalitulos myös heijastaa ruotsalaisten hämmennystä Euroopan suuren muutoksen hetkellä. Pitäisikö ottaa suomalaisten tavoin uudet haasteet vastaan vai norjalaisten tavoin käpertyä nukkumaan kansankodin nukkavieruille pieluksille. Hallituksen politiikasta ei pidetty, mutta kokoomuskaan ei houkutellut riittävästi.

Tulevaisuus on epätoivoa täynnä

Bildtin mukaan ainoa kahden puolueen yhdistelmä, joka kykenee saavuttamaan enemmistön uusilla valtiopäivillä, muodostuu sosiaalidemokraateista ja kokoomuksesta, mutta Persson on ilmoittanut selvästi, että kokoomus ei häntä yhteistyökumppanina kiinnosta.

Bildt ehdotti heti vaalien jälkeen, että pääministeri Perssonin pitäisi nyt moraalisista ja parlamentaarisista syistä erota. Samankaltaisia puheita on kuultu myös lehdistö kommentaareissa, mutta Persson ei varmaankaan hevillä luovuta.

Muutama myönnytys vasemmistopuolueelle ja ympäristöpuolueelle voi hyvinkin riittää yhteisen vähemmistöhallituksen muodostamiseen. Hallitus tulee epäilemättä olemaan heikko ja sen talouspolitiikka tulee olemaan vähintäänkin yhtä lamaantunutta kuin nyt väistyvän hallituksen.

Bildt on jo varoittanut Perssonia, että uutta eläkejärjestelmää ja keskuspankin riippumattomuutta ei saa ottaa hallitusneuvottelujen asialistalle.

Markkinat saattavat ratkaista EMU-kysymyksen

Ruotsin talouselämän reaktiot vaalitulokseen ovat toistaiseksi olleet laimeita, mutta ääni voi muuttua kellossa kunhan uuden hallituksen ohjelma esitellään. Ruotsissa pitäisi nopeasti ryhtyä tekemään päätöksiä EMU-asiassa, mutta Persson on vain pistänyt päänsä syvemmälle pensaaseen.

Euro-kysymyksessä Bildtin mielestä tapahtui vaalien aikana tärkeä muutos mielipiteissä ja nyt euron kannattajia ja vastustajia on yhtä paljon. Kansanäänestys olisi Bildtin mukaan nyt mahdollista viedä menestyksellisesti läpi, jos sosiaalidemokraatit osoittaisivat edes hiukan johtamiskykyä.

Tulevan vähemmistöhallituksen kanta saattaa olla selvästi EMU-vastainen, mikä voi johtaa vaikeuksiin. Voi käydä niinkin, että raha- ja valuuttamarkkinoilla käyntiin pyörähtävä hullunmylly pakottaa Ruotsin liittymään EMU:un hinnalla millä hyvänsä.

Nurinkurista kyllä, mutta silloin toteutuisi maltillisen kokoomuksen talousohjelman ydinajatus: antakaa vapaiden markkinavoimien tehdä päätöksensä itse.

HEIKKI JANTUNEN
25.9.98

Lähteet ja linkit:
Dagens Nyheter
Maltillinen Kokoomus


TALOUS -SIVULLE