Budjettivalmistelun salaisuus lievenee hieman



Päätöksenteon valmistelun julkisuutta aiotaan lisätä. Hallitus sopi viranomaisten toiminnan julkisuutta koskevien lakien uudistamisesta iltakoulussaan keskiviikkona.


Uudistus tulee myös lieventämään hieman valtion tulo- ja menoarvion valmistelun salaisuutta.

Eri ministeriöiden omat budjettiehdotukset tulevat julkisiksi siinä vaiheessa, kun valtiovarainministeriö on antanut oman ensimmäisen kannanottonsa, mikä tapahtuu yleensä heinäkuun lopulla muutamia viikkoja ennen kuin hallituksen budjettiriihi alkaa.

Sen jälkeen tapahtuva valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden budjettivalmistelu tulee julkiseksi vasta, kun hallituksen esitys on annettu eduskunnalle.

Käytännössä budjettivalmistelu ei ole pysynyt niin salaisena kuin alun perin on ollut tarkoitus. Tietoja on vuotanut julkisuuteen runsain mitoin, ja hallitus on julkistanut niitä osittain itsekin budjettiriihen jälkeen.

Uudessa laissa viranomaisille asetetaan velvoitteita edistää tiedonsaantia. Viranomaisten tulee esimerkiksi antaa tietoja vireillä olevista lakihankkeista.

Virkamiesten palkat julki

Uusi laki tuo myös valtion ja kuntien johtavien virkamiesten palkkatiedot julkisiksi. Nykyisin laki on edellyttänyt vain palkkaluokan julkistamista. Käytännössä johtavat virkamiehet saavat kuitenkin usein sopimuspalkkaa, joka on muuta kuin taulukkopalkka.

Julkisuusvelvoite laajenee koskemaan kaikkia julkista tehtävää hoitavia riippumatta siitä, onko kysymyksessä nimenomaisesti viranomainen.

Laki koskisi mm. yksityisoikeudellisia yhteisöitä ja yksityisiä henkilöitä silloin, kun ne hoitavat julkista tehtävää.

Lakiin on myös tarkoitus kirjata säännökset sen varmistamiseksi, että viranomaisten toiminnassa käytettävät ostopalvelut eivät kaventaisi julkisuutta.

Oikeusministeri Kari Häkämies (kok) kertoi, että hallituksen esitys tuodaan eduskuntaan vielä kevään aikana.

Uusi laki viranomaisten asiakirjojen julkisuudesta korvaisi vuonna 1951 säädetyn lain yleisten asiakirjain julkisuudesta. Samalla kumotaan yli 140 eri laeissa olevaa salassapito- ja vaitiolovelvollisuutta koskevaa säännöstä.

Ryhmäkanteesta haetaan vielä malleja

Iltakoulussa sivuttiin myös ns. ryhmäkannetta koskevaa lakiesitystä. Häkämiehen mukaan oikeusministeriö jatkaa valmistelua yhdessä kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa.

Ryhmäkanteessa ajatuksena on, että asiaa voitaisiin ajaa oikeudessa silloin, kun usealla henkilöllä on esimerkiksi kuluttajansuojaan perustuvia vaatimuksia samassa asiassa. Lakiesityksen antaminen sisältyy hallituksen ohjelmaan. Asiasta on valmistunut toimikunnan mietintö.

Häkämies sanoi, että hän on ollut innokkaampi etsimään suomalaiseen järjestelmään paremmin sopivaa mallia, joka voisi olla esimerkiksi kuluttajasuojalain puolella. Hallitus kävi iltakoulussaan läpi myös hallituksen työlistalla olevien hankkeiden tilannetta.

Keskeneräisistä asioista merkittävin on edelleen työttömyyden puolittaminen. Tasa-arvo-ohjelman seurantaraporttia esitellyt toinen sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen (vasl) toivoi lisää rahaa perheväkivallan ja prostituution ehkäisyyn.

STT-IA
27.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE