Hallitusryhmät kiittelivät EMU:n vakauttavaa vaikutusta

Yhteistä EMU-linjaa ei ole näköpiirissä



Hallituspuolueiden ja opposition eduskuntaryhmien välinen rintamalinja oli entisellään tiistaina alkaneessa EMU-keskustelussa.


Suomen liittyminen euroalueeseen sai odotetusti kannatusta hallituspuolueilta. Hanketta tiukasti vastustanut oppositio arvioi Suomen talouden olevan siinä kunnossa, ettei EMU:n vaatimaa pelivaraa löydy.

Hallituspuolueet näkivät talous- ja rahaliittoon menon luonnollisena jatkona aiemmille yhdentymisratkaisuille. Kansalaisten uskottiin hyötyvän EMU:sta mm. alempina korkoina ja edullisempina asuntoluottoina.

Yrityksille lupailtiin yhteisvaluutan myötä aiempaa helpommin sujuvaa vientiä ja tuontia. Hallituksen EMU-tiedonannon esitellyt valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) uskoi euroalueeseen osallistumisen tuovan Suomen kansantalouteen sekä tehokkuutta että vakautta.

Oppositioryhmät haikailivat edelleen neuvoa-antavaa kansanäänestystä. Tiedonantoa pidettiin vääränä tapana päättää jatkossa mm. Suomen markan menettämistä merkitsevästä hankkeesta.

Hallituspuolueiden riveissä EMU-myönteisyys on ollut nihkeintä vasemmistoliiton ja vihreiden riveissä. Näistä ryhmistä löytynee myös muutama vastustaja, kun eduskunta pääsee äänestämään tiedonannosta 17. huhtikuuta. Sitä ennen paperia käsitellään valiokunnissa.

Oppositiosta vain nuorsuomalaiset ilmoittivat tukevansa hallituksen pyrkimyksiä. EMU-keskustelu herätti suurta mielenkiintoa, sillä puheenvuoroja varattiin toistasataa.

Eduskunnan edessä järjestettiin tiistaina mielenosoitus, jossa värjötteli parisataa EMU:n vastustajaa. Eduskuntaryhmät saivat lähes 40 000:n allekirjoittajan vetoomuksen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä.

Hallitusryhmät kiittelivät EMU:n vakauttavaa vaikutusta

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ilmaisivat odotetusti tukensa hallituksen EMU-kaavailuille, ja EMU:un liittyminen nähtiin luonnollisena jatkona aiemmille yhdentymisratkaisuille.

Kansalaisille näkyvimpinä etuina mainittiin mm. korkojen alentuminen, halvempien asuntolainojen tulo ja yritysten ulkomaankaupan helpottuminen.

Soininvaara: Halpatyövoiman maiden uhka ratkaisi vihreiden kannan

Vaikeinta myönteisen päätöksen tekeminen oli ollut vasemmistoliitolle ja vihreille. Vasemmistoliitossa myönteinen kanta ratkaistiin täpärästi jäsenäänestyksellä. Vihreiden päätöselimissä vastaava syntyi äänestyksen jälkeen.

Vihreän ryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara ilmoittikin, että osa puolueen kansanedustajista suhtautuu edelleen kielteisesti Suomen EMU-jäsenyyteen. Soininvaara kertoi, että halvan työvoiman maista sosiaaliturvalle ja vastuulliselle ympäristöpolitiikalle tulevat paineet käänsivät vihreiden sisäisen keskustelun EMU:lle myönteiseksi.

- Tätä uhkaa vastaan Euroopan maiden kannattaa toimia yhdessä, ei erikseen, ja tässä yhteinen raha voi olla hyödyksi, Soininvaara sanoi.

Kansanäänestystäkin haikailtiin

Soininvaara haikaili vielä kansanäänestystä, jota vihreät ovat vaatineet EMU-asiasta. Hän sanoi, että sellaisen järjestäminen olisi ollut koko hankkeen kannalta onnellisempi vaihtoehto.

- Kun eduskunta nyt liittää Suomen EMU:un kansalta kyselemättä, on hintana politiikkaan kohdistuvien ennakkoluulojen syveneminen, Soininvaara varoitteli.

Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen ymmärsi, että monet tuntevat pelkoa euroa kohtaan ja huolta omasta toimeentulostaan. Korhonen korosti, että Suomen tulee myös EMU:ssa pitää kiinni pohjoismaisesta hyvinvointimallista. Hän arvioi, että euroon siirtyminen ei uhkaa suomalaista sosiaaliturvaa eikä aseta rajoja työllisyys- tai aluepolitiikalle.

Myös RKP:n ryhmäjohtaja Eva Biaudet ymmärsi, että tasaisemman tulonjaon maissa kuten Suomessa seurataan kiinnostuneina, mihin EMU johtaa. Hän arveli, että budjettivajeen kuriin saamisessa voi syntyä jännitteitä, jos kansalaisten tulonjaossa tapahtuu merkittäviä muutoksia ilman, että työllisyys sanottavasti parantuu.

Verotus lähemmäksi muuta Eurooppaa

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz ei pitänyt pahana sitä, että EMU edellyttää järkevää taloudenpitoa ja saattaa tuoda paineita verotuksen keventämiselle lähemmäksi eurooppalaista tasoa.

SDP:n ryhmäpuheen pitänyt Arja Alho peräänkuulutti Euroopan keskuspankilta ja kansallisilta keskuspankeilta suurta avoimuutta ja valmiutta vuoropuheluun poliittisten päättäjien ja työmarkkinaosapuolten kanssa.

- Poliittisille päättäjille ja euromaiden kansalaisille etäinen ja vieras keskuspankki ei voi ajan olon harjoittaa onnistunutta, vakaan inflaation ja alhaisen työttömyyden turvaavaa rahapolitiikkaa, vaikka pankki pyrkisi olemaan kovin pelottava, Alho sanoi.

STT-IA
27.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE