Piha: Jyrki Otila aliarvioi Viroa

Piha: EPP on turhan konservatiivinen



Euroopan parlamentista Suomen eduskuntaan paluuta valmisteleva Kirsi Piha toivoisi kokoomuksen europarlamentin emopuolueelta EPP:lta liberaalimpaa otetta asioihin. Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, miten esimerkiksi Suomen turvallisuuspoliittiset erityisolot on huomioitu nyt valmisteilla olevassa mietinnössä.


Piha kertoo kuunnelleensa korvat punottaen kuinka hänen oma europarlamenttiryhmänsä keskusteli esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parien asemasta.

- Kokoomuksessa annetaan enemmän arvoa yksilön omille ratkaisuille, Piha määrittelee näkemyseroja.

Toki EPP:n eli Euroopan kansanpuolueen ryhmässä on laajemminkin eri tavoin ajattelevia ryhmittymiä. Piha kertoo Suomen kokoomuslaisten harrastaneen yhteistyötä ennen kaikkea Tanskan, Ruotsin ja Britannian edustajien kanssa. Aina tällainen yhteistyö ei ole kuitenkaan sujunut kovin hyvin.

Suomen turvallisuus huomioon

Tällä hetkellä Euroopan parlamentin ulko- ja turvallisuusasiain valiokunnassa käsitellään suomalaisten kannalta tulenarkaa mietintöä yhteisestä puolustuksesta. Mietinnön on laatinut europolitiikan veteraani, entinen ministeri ja EPP-ryhmän puheenjohtaja Leo Tindemans, joka aiemmin on saanut suomalaiset takajaloilleen omilla ajatuksillaan EU:n yhteisistä puolustusvoimista.

- Nyt mietinnässä on kuitenkin otettu huomioon myös Länsi-Euroopan Unionin (WEU) tarkkailijajäsenet, kuten Suomi, Piha kertoo.

- WEU:n sulauttaminen osaksi Euroopan unionia, ja yhteinen puolustus toki nähdään tulevaisuudessa toivottavana, mutta samalla mietinnössä todetaan, että joillakin EU-mailla on aivan erityisiä turvallisuuspoliittisia syitä pysytellä yhteisen puolustuksen ulkopuolella. Kuitenkin niillekin pidetään ovia auki.

- Itsekin ymmärrän, että unionin jäsenmaiden ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhtenäistäminen on luontevaa mutta asiassa ei tulisi edetä hätiköiden, Piha tähdentää.

Mietinnössä kaavaillaan myös Euroopan parlamentille roolia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueelle. Piha näkee ajatuksen aika pitkälle menevänä. Silti paperissa näkyy Suomen ja muidensotilaallisesti liittoutumattomien jäsenmaiden kädenjälki.

- Kun vertaa mietintöä tilanteeseen josta keskustelu alkoi, niin on tultu aika pitkälle. Mietinnön laatijakin on selvästi sisäistänyt Suomen erityisaseman kylmät faktat, Piha toteaa.

Parlamentti on viime päivinä käynyt EU:n komission kanssa kovaa kädenvääntöä omasta asemastaan unionin laajenemisneuvotteluissa.

Parlamentti lykkää laajentumista?

- Minustakin on hedelmätöntä, että parlamentti on mukana ainoastaan jäsenyysneuvottelujen käynnistämisvaiheessa sekä sitten lopulta siunaamassa päätöksen, Piha sanoo.

Hän toivoisikin, että parlamentti pidettäisiin ainakin ajantasalla neuvottelujen edetessä.

- Asiasta parlamentin mietinnön laatinut kollegani menee kuitenkin liian pitkälle todetessa, että hän on valmis vaikka lykkäämään mietinnön käsittelyä siihen asti, että parlamentti pääsee mukaan neuvotteluprosessiin. Se merkitsisi historiallisen laajenemisprosessin lykkääntymistä.

Piha uskoo, että uhopolitiikka kääntyisi lisävaltaa havittelevaa parlamenttia vastaan.
- Se ei varmastikaan saisi kenenkään hyväksyntää, Piha kuittaa.

Piha toivoisi maltillisempaa otetta myös suhtautumisessa Virolta vaadittuihin poliittisiin uudistuksiin. Euroopan unioni on vaatinut, että Viron on poistettava kuolemanrangaistus ennen kuin Viro hyväksytään EU:n jäseneksi.

- Virossa kansalaismielipide ei hyväksy tätä vaatimusta. Taustalla on kasvava rikollisuus ja esimerkiksitaistelu Venäjän mafiaa vastaan. Mielestäni asiassa tulisikin edetä rauhallisesti ja lähteä siitä, että kuolemanrangaistus poistuu ennen kuin Viro lopulta varsinaisesti tulee jäseneksi, Piha katsoo.

Samalla hän kuitenkin pelkää, että muutenkin ristiriitainen jäsenkandidaatti joutuu varsinkin uudet jäsenet viime kädessä hyväksyvän Euroopan parlamentin höykytykseen juuri kuolemanrangaistuksen vuoksi.

Otila aliarvioi Viroa

Parlamentin Viro-valtuuskuntaa johtava Piha pahoittelee kokoomuksen Jyrki Otilan toteamusta Ilkka -lehdessä, jossa tämä sanoi Viron olevan mukana jäsenyysprosessissa vain säälistä.

- Se on kyllä virolaisten aliarvioimista. Suomalaiset poliitikot ovat valitettavan halukkaita ottamaan kunnian Viron jäsenyys hankkeen etenemisestä. Tosiasiassa virolaiset ovat omalla työlään saaneet sen aikaiseksi.

- Siellä on lyhyessä ajassa toteutettu joukko uudistuksia joita on välillä ollut kovin vaikea selittää maan kansalaisille. Kunnioitan virolaisten saavutuksia suuresti, Piha toteaa.

Kirsi Pihan vetäydyttyä kokoomuksen Euroopan parlamentin delegaation puheenjohtajuudesta tehtävään valittiin Marjo Matikainen-Kallström. Piha uskookin jättävänsä seuraajalleen hyvin rakennetun toimintamallin.

- Olemme tänä päivänä hyvin informoituja ja meillä on resursseja osallistua laajasti työskentelyyn parlamentin eri valiokunnissa. Uskon, että Marjo saa näin poliittisen uransa alkuun hyvän mahdollisuuden hyödyllisten kokemusten ja suhteiden hankkimiseen, Piha sanoo.

JORI ARVONEN
27.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE